• Pieredze un padomi, kā pašai veikt vaksāciju

    Skaistumkopšana
    Dagnija Asare
    12. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Africa Studio/Shutterstock.com
    Ja nav laika skriet vēl uz kosmētisko kabinetu, varbūt klāt īstais brīdis nevēlamos matiņus un spalviņas likvidēt pašas spēkiem?

    Pirms ķerties pie lietas

    • Pirms apstrādes ar vasku jāpārliecinās, ka āda ir tīra un sausa. Nelieto krēmu, eļļu vai citus taukainus līdzekļus! Raugi, ka telpā nav pārāk sutīgs, ka neesi nupat pārradusies, piemēram, no sportošanas – uzkarsušu, svīstošu ādu vaksēt ir grūtāk. Ja āda nav tīra, var veidoties pūtītes vai iekaisumi.
    • Par procedūru. Uz tīras ādas plānā kārtiņā uzklāj sasildītu vasku, mirkli patur, ļauj sacietēt un ar vieglu, bet noteiktu kustību fiksi noņem. Procedūras ilgums atkarīgs no vaska, apstrādājamā laukuma un pašas apņēmības.
    • Pēc procedūras var uzlikt atvēsinošas kompreses, piemēram, kokvilnas maisiņu vai vēsu dvieli. Nereti iesaka lietot arī dezinficējošus līdzekļus, teiksim, Austrālijas tējaskoka eļļu, kas palīdz atbrīvoties no vaska pārpalikumiem, vienlaikus mīkstinot un dezinficējot ādu. Visbiežāk mājas lietošanai paredzētajiem līdzekļiem (atšķirībā no profesionālajiem) šādas eļļas nāk līdzi komplektā. Pieejami arī līdzekļi, kas aizkavē matiņu ataugšanas procesu un pēc vaksēšanas lietojami ilgāku laiku. 

    Aukstais vasks – vaska strēmeles

    Mājas lietošanai paredzētās vaska strēmeles ir klasika. Strēmeli sasilda plaukstās (atklāju, ka ērti sasildīt ar fēnu!), uzmanīgi uzklāj matiņu augšanas virzienā, cieši nogludina (arī augšanas virzienā) un, lieki negaidot, strēmeli norauj pretēji matiņu augšanas virzienam, ādu apakšmalā (tajā, no kuras sāc raušanu) stingri pieturot un nostiepjot.

    Tas prasa zināmas iemaņas, taču, ja rīkojas saskaņā ar pamācību, parasti rezultāts tiek sasniegts. Katrai ķermeņa zonai paredzētas atšķirīga lieluma vaska strēmeles.

    Ātri, vienkārši, efektīvi, bet sāpīgi. Izrauj matiņus ar visām saknītēm.

    Izmēģinot priecēja, ka vasks neizspiežas cauri strēmelītei, neplīst un vairumā gadījumu arī nepaliek uz ādas. Strēmeļu kvalitāte, protams, ir atkarīga no attiecīgā ražotāja.

    • Plusi. Ātri un ērti. Vairāku ražotāju piedāvātajos iepakojumos strēmeles ir dažādos izmēros, tāpēc ērti lietojamas arī citu zonu (piemēram, sejas matiņu) apstrādāšanai.
    • Mīnusi. Vietās, kur matiņi aug stingrāki un spēcīgāki, vaska strēmeles tomēr ir bezspēcīgas. Noraušana sāp ka traks, turklāt neuzmanīgi, neprasmīgi vai pārcentīgi (vairākas reizes, lai nepaklausīgos mateļus tomēr izravētu) var beigties ar norautu ādas virskārtu, apsārtumiem un pat zilumiem. 

    Piemērots kājām, bet jo īpaši rokām, kur matiņi nav tik biezi. Ideālas sejas pūciņas noņemšanai. Man personīgi palīdzēja tikt galā ar dažu jutīgu un grūti aizsniedzamu vietu (khm) apstrādāšanu, kur cietā un šķidrā vaska ieklāšana izrādījās pārāk neērts un ķēpīgs process. Mazās strēmelītes ideāli tiek galā ar roku un kāju pirkstiem.

    Izmaksas: 3–10 eiro par iepakojumu, kurā ir vidēji 10 strēmeles, kā arī līdzeklis ādas apstrādei pēc vaksēšanas. Atkarībā no apstrādājamā ādas laukuma un matiņu biezuma pietiek vienai reizei, ja visu izpildīsi pareizi.  

    Šķidrais vasks

    Pieejams dažādos iepakojumos – gan konteinerīšos, kas jāuzsilda mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē, gan tā sauktajās kasetēs, kas jāuzsilda ar elektrību. Nāk komplektā ar papīra vai auduma strēmelēm noraušanai vai arī tās iegādājamas atsevišķi. Procedūra ir tāda pati kā salonā: vasku uzmanīgi uzklāj matiņu augšanas virzienā, tajā pašā virzienā nekavējoties uzklāj strēmeli, piegludina, nedaudz nogaida un pieturot norauj pretēji matiņu augšanas virzienam.

    Biezāka apmatojuma īpašniecēm šis būs labāks risinājums par aukstā vaska strēmelēm, jo savu uzdevumu paveica ievērojami rūpīgāk.

    Izmēģinot secināju, ka šī metode noteikti nav manējā. Pārāk liela ķēpa, pārāk daudz laika nepieciešams. Kasešu iepakojums noteikti ir visērtākais, turklāt arī ļauj ekonomiski un disciplinēti vasku uzklāt. Atlikušo vasku viegli var noņemt ar eļļu, tomēr daži vaska pikucīši šur tur pamanās palikt.

    Ļoti ērts izgudrojums ir karstā vaska tūbiņas. Tās ieliekamas verdošā ūdenī uzkarsēšanai, tad, pateicoties uzgalim, vasks ērti uzklājams maziem laukumiem (virslūpai, piemēram).

    Izmēģināju gan profesionālus, gan tautas klases līdzekļus un secināju, ka kvalitātes ziņā nav pārāk lielas atšķirības, toties ir cenas ziņā.

    • Plusi. Labs iznākums, un tas droši vien ir arī pats svarīgākais.
    • Mīnusi. Salīdzinājumā ar vaska strēmelēm, procedūra ir laikietilpīgāka un krietni ķēpīgāka – paiet laiks, līdz iemanies vasku uzklāt (jo īpaši, ja to dara bez kasetes – ar lāpstiņu) tādā laukumā, ko noklāj papīra strēmele noplēšanai. Jādarbojas operatīvi, jo uzklātais vasks ātri sacietē un tad pielipināt strēmeli ir grūtāk.

    Piemērots: kāju, roku vaksēšanai. Ērti novaksēt arī ceļgalus.

    Izmaksas: ļoti atkarīgs no tā, kādā iepakojumā un no kāda ražotāja. Kasetes karsētājs kopā ar vienu šķidrā vaska kaseti maksā apmēram 20–40 eiro, katra papildu kasete – 2–6 eiro. Tās satura pietiek 1–3 reizēm.

    Cietais vasks

    Cietais vasks tiek uzkarsēts mikroviļņu krāsnī vai īpašā karsēšanas ierīcē, uzmanīgi un rūpīgi uzklāts ar lāpstiņu matiņu augšanas virzienā. Tad vaskam ļauj atdzist un sacietēt un visbeidzot aizķerot aiz maliņas norauj. Vasks ir karsts, tāpēc procedūras laikā āda sasilst, poras atveras, un matiņus reizē ar vasku viegli izraut.

    Cieto vasku parasti izmanto visjutīgākajās vietās: bikini, padusēs, sejā.

    Izmēģinot biju patīkami pārsteigta, cik nesāpīga ir šī procedūra, salīdzinot ar abām iepriekšējām.

    Savā ziņā arī mazāk ķēpīga, jo lieko vasku ir viegli noņemt gan ar eļļu, gan noknibinot tāpat. Ķēpa toties ir uz karsējamā katliņa un visapkārt tam. Un arī laika ziņā ir jārēķinās ar lielāku patēriņu, jo vasks jāsilda un pēc tam jāgaida, līdz atdzisīs.

    • Plusi. Salīdzinoši nesāpīga noraušana, nav nepieciešamas strēmeles, atlikumus ir viegli noņemt.  
    • Mīnusi. Karstais vasks ir neelastīgs, tāpēc to ir grūti noraut nelīdzenās vietās, kā arī tur, kur matiņi ir stingri ieauguši. Augstās temperatūras dēļ ir risks apdedzināt ādu! Ļoti laikietilpīga metode, turklāt jāsargās, lai karstajam katlam klāt netiek bērni.

    Piemērots. Šī noteikti nav piemērotākā metode lieliem laukumiem (grūti uzklāt, tiek iztērēts daudz vaska, nav vajadzīgā efekta), toties ar bikini zonu tiek galā ideāli. Ar padusēm vismaz man tikt galā bija grūti – ļoti ķēpīgi, un kā lai to pietur un norauj, ja rokas jātur izstieptas gaisā!?

    Izmaksas.  Atkal jau – atkarīgs no ražotāja un iepakojuma veida. Cena svārstās no pāris eiro (granulas, kas izkausējamas katliņā mikroviļņu krāsnī) līdz pat 60 eiro par cietā vaska klucīti un speciālu karsējamo katlu, taču šāds daudzums ir izlietojams (karsējamais aparāts paliek tavā lietošanā) vairākos mēnešos.

    Cukura vasks

    Saudzīgākā un nesāpīgākā metode, ko var izmantot jebkuras zonas vaksācijai. Cukura vasks jāuzsilda līdz ķermeņa temperatūrai. Šim nolūkam var izmantot mikroviļņu krāsni vai ūdens peldi. Pirms tā uzklāšanas jāpārliecinās, ka tas ir pietiekami šķidrs, taču nav pārāk karsts. Uzklāj uz neliela ādas laukuma un noņem ar auduma strēmelēm.

    Procedūra iznāk ilgāka, taču ir daudz saudzīgāka un precīzāka nekā pārējās. Pie šā vaska pielīp vien matiņi, nevis ādas virsējais slānis, tātad āda netiek traumēta. Tas nozīmē arī mazāk ieaugušu matiņu.

    Izmēģinot sapratu, ka esmu atradusi savu favorītu – ar šo metodi āda tik tiešām ir zīdaina, matiņi neieaug (vai ieaug daudz mazāk), turklāt sāp ievērojami mazāk.

    Pati procedūra gan ir tikpat ķēpīga kā ar cieto vasku, bet patīkamais rezultāts atsver mīnusiņus.

    • Plusi. Neapšaubāmi – visnesāpīgākā un ādai saudzīgākā metode. Šo vasku var noskalot ar siltu ūdeni (!), tāpēc nav lipīguma, kas var vajāt pēc citām metodēm, turklāt vaksēšanu var pārtraukt jebkurā brīdī, kad viss līdz kaklam vai dūša sakritusi papēžos. Produkts ir 100 % dabīgs un piemērots jutīgai ādai.
    • Mīnusi. Uzklāšana un noraušana ir laikietilpīga – vasks gan uzsilst ātri, tomēr klājams mazos laukumos. Dārgāks nekā citas metodes, toties auduma strēmeles viegli noskalot un lietot vairākkārt.

    Piemērots. Jutīgām zonām, nelieliem ādas laukumiem.

    Izmaksas. Starp citu, interneta plašumos pieejamas arī receptes cukura vaska pagatavošanai mājās!

    Mani secinājumi

    1. Vaksēšana mājās ir laikietilpīga lieta, kas prasa uztrenēšanos, – ar katru līdzekli un katrai ķermeņa zonai ir jāatrod īstā pieeja, īstais leņķis, kādā matiņi noņemami. Sākumā iznākums nav nez ko spīdošs, taču ar laiku kļūst aizvien vieglāk uz nesāpīgāk. Svarīgi rīkoties noteiktām, stingrām kustībām. Pirmajās reizēs biju tikusi pie kāda ziluma, apsārtumiem un vietām kopā ar matiņiem atbrīvojusies no ādas virskārtas, jo matiņus pluinīju pārāk cītīgi.
    2. Vaksēšana – jo īpaši ar cieto un šķidro vasku – veic vienlaikus arī pīlinga funkcijas, jo ādai tiek noņemta virsējā, atmirusī, kārta. Arī pavisam plānie matiņi, ar kuriem, piemēram, epilators nespēj tikt galā. Tāpēc rezultāts, salīdzinot ar citām mājas metodēm, ir visgludākais un zīdainākais.
    3. Pēc draudzeņu ieteikumiem labāko līdzekli ne vienmēr var atrast, jo mēs visas esam atšķirīgas. Jāizmēģina pašai!
    4. Ādas nostiepšana ir ļoti būtiska, lai raušanas process būtu mazāk sāpīgs un lieki netraumētu ādu. Vietās, kur matiņi aug vairākos virzienos (piemēram, padusēs), procedūra jāatkārto, pielāgojot strēmeles noraušanas virzienu matiņu augšanas virzieniem.
    5. Atvērto vaska iesaiņojumu var sildīt atkārtoti vairākkārt, jo vasks savu kvalitāti sildīšanas laikā nezaudē arī pēc ilgāka laika.

    Ņem vērā!

    • Vaksāciju ieteicams veikt dilstošā vai vecā Mēnesī, tad matiņu ataugšana notiks lēnāk.
    • Vaksāciju var veikt tikai vismaz puscentimetru ataugušiem matiņiem, īsākus vasks vienkārši neņem.
    • Uzreiz pēc vaksācijas nedrīkstētu sauļoties (tā var veidoties arī pigmentācijas plankumi!), peldēties, apmeklēt pirti un masāžu.
    • Vaksācija nebūs vēlama, ja ir akūtas un hroniskas ādas slimības, cukura diabēts, izteiktas varikozas vēna, ādas audzēji un lielas rētas (vietās kur ir dziļas, izteiktas strijas, piemēram).
    • Vaksācija var radīt arī alerģiskas ādas reakcijas, tāpēc pirms tam būtu vēlams vasku uzklāt uz neliela ādas laukuma un pavērot, kā tā jūtas.
    • Pirmajā vakarā pēc vaksācijas, ejot dušā, ādu nevajag berzt, tikai noskalot ar ūdeni.
    • Var domāt, ka vaska katliņu vai strēmelītes vari vilkt laukā ikreiz, kad sajūti, ka samtainais efekts zudis. Taču patiesībā šādi āda tiek biežāk traumēta, smukais persika efekts ilgtermiņā vairs nerodas.

    Par matiņu ieaugšanu

    Izrādās, šī ķibele ir atkarīga arī no izmantotā vaska. Ar matiņu ieaugšanu var labi cīnīties, reizi vai divas nedēļā, lietojot skrubi, kas ādu attīra no atmirušo šūnu kārtas un atvieglo jauno matiņu izspraukšanos. Vaksēšana būs vieglāka un efektīvāka, ja dienu vai divas pirms ādu noskrubēsi. Katru dienu lieto mitrinošu krēmu, kas mīkstina ādas virskārtu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē