• Krāsot vai nekrāsot — tāds ir jautājums. Pašai vai frizētavā?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Krāsot vai nekrāsot matus – tā ir katras sievietes izvēle. Reizēm, domājot par izskatu, aizmirstam, kas ir svarīgāks – vēlamā krāsa vai matu veselība. Uzzini, kas un kā jāievēro, krāsojot matus, arī sirmos. Bet varbūt sirmos matus nevajag krāsot?

    Matu krāsas iedalāmas divās lielās grupās – ķīmiskajās un tonējošajās. Pie otrajām pieskaitāmi arī tonējošie šampūni, balzami un putas. Tomēr visi tonējošie līdzekļi, kas nav matu krāsa, patiesībā paredzēti krāsotu matu kopšanai. Pamata krāsošanai jāizvēlas ķīmiskā vai tonējošā matu krāsa. Kāda ir to atšķirība? Ķīmiskās iekļūst matā dziļi, dziļi, tāpēc tās ir noturīgas, turpretī tonējošās neatver vaļā matu, bet iesūcas tikai tā virskārtā, tāpēc tās izzūd pēc vidēji piecām matu mazgāšanas reizēm. Ja mati ir bojāti, sausi, tonējošā krāsa noturēsies ilgāk, bet pavisam dzīviem matiem tonis var nomazgāties jau pēc divām mazgāšanas reizēm. Veselu matu zvīņas ir cieši sakļautas un nelaiž krāsu dziļāk, tāpēc tai nav, kur pieķerties. Tonējošās matu krāsas lielākoties nesatur amonjaku, tāpēc mati iegūst skaistu spīdumu.

    Pārbaudīta vērtība

    Pavisam droši var teikt, ka henna un basma ir ekoloģiski un dabiski matu krāsošanas līdzekļi. Parasti hennu lieto, ja vēlas rudus matus, basmu – lai iegūtu tumšu, teju melnu toni, bet, sajaucot tos abus kopā, matiem piešķir brūnu krāsu. Var iegādāties arī bezkrāsainu hennu, ko var klāt uz jebkādas krāsas matiem. Tie kļūs veselīgāki un atgūs spīdumu.

    Pat mēnesi pēc hennas lietošanas riskēsi iegūt sūnu zaļu toni, ja matos klāsi gaišāku toni vai balinātāju.

    Tikai ņem vērā, ka arī ar hennu krāsoti sirmi mati iegūst ugunīgu toni un pēc hennas tuvākajā laikā nevajag krāsot matus gaišos toņos. Pat mēnesi pēc hennas lietošanas riskēsi iegūt sūnu zaļu toni, ja matos klāsi gaišāku toni vai balinātāju. Veikalos gan nopērkama arī henna, kurai pievienotas sintētiskas vai citu augu krāsvielas. Tad, protams, iegūstami arī dažādi toņi. Kādi – tas būs rakstīts uz iesaiņojuma.

    Kopā ar hennas pulveri lieto arī dabisko augu izcelsmes krāsvielu basmu. To pievieno, lai iegūtu tumšāku matu toni.

    • Sajaucot hennu un basmu vienādos daudzumos, iegūst skaistu kastaņbrūnu toni.
    • Ņemot hennu un basmu attiecībā 1:2, sanāk diezgan tumšs tonis.
    • Sajaucot hennu un basmu attiecībās 2:1, tik iegūta bronzas nokrāsa.

    Ja vēlies ļoti tumšu toni, sajauc 1 daļu hennas un 3 daļas basmas un paturi krāsu matos līdz pat divām vai trim stundām. Vēl tumšākus matus iegūsi, ja nokrāsosi tos atkārtoti tikai ar basmu, bet iegūt gaišāku toni varēsi, ja izskalosi tos ar citrona vai etiķa ūdeni.

    Pēc krāsas uzklāšanas uz matiem noteikti uzvelc cepurīti vai apsien lakatu, lai krāsa neizkalst. Ņem vērā, ka hennu un basmu liek uz izmazgātiem, sausiem matiem, bet pēc krāsas noturēšanas matus rūpīgi izmazgā ar siltu ūdeni bez šampūna. Tie ir tīri tad, kad ūdens vairs nekrāsojas. Ja nepieciešams, balzamu vai kondicionieri gan vari izmantot. Un atceries, ka galīgo rezultātu savos matos redzēsi tikai pēc pāris dienām.

    Ja tonis sanācis par spilgtu, matos iezied nedaudz uzsildītas augu eļļas un pēc pusstundas izmazgā to ar šampūnu.

    Sirmi mati: samierināties vai krāsot?

    Laikam ejot, mainījusies attieksme arī pret sirmiem matiem. Tagad sievieti ar sirmiem matiem neuzskata par vecišķu. Ne velti ir radīta pat īpaša krāsu palete tieši sirmajiem matiem, tāpēc var, piemēram, niansēti izcelt vēsi sudrabaino toni, iegūt baložu pelēku vai pelēku nokrāsu.

    Ir radīta pat īpaša krāsu palete tieši sirmajiem matiem, tāpēc var, piemēram, niansēti izcelt vēsi sudrabaino toni vai iegūt baložu pelēku nokrāsu.

    Ja mati ir dabiski gaiši vai blondais efekts tiek uzturēts ar balināšanu, pāreja uz sirmiem matiem ir salīdzinoši viegla un neuzkrītoša. Bet kā pie saviem dabiski sirmajiem matiem tikt, ja tie ilgstoši krāsoti tumši? Visiedarbīgākais risinājums ir nogriezt īsu griezumu un ļaut dabiski ataugt sirmajiem matiem. Taču tā notiek reti, jo prasa lielu uzdrīkstēšanos. Frizieri sola – ja sieviete nevēlas īsu matu griezumu, meistars var izdarīt tā, lai nav pārāk liels kontrasts starp tumšajiem un sirmajiem matiem. Piemēram, veidot gaišākas un tumšākas šķipsnas, iegūstot trīsdimensionālu efektu. Var vispirms lēnām no tumšiem matiem pāriet uz gaišākiem un tikai tad sākt domāt par sirmo matu ataudzēšanu.

    Ja sirmā matu nokrāsa apmierina, tad, protams, tie nav jākrāso. Bet jākopj gan! Sirmi mati ne vienmēr izskatās skaisti balti (patiesībā jau tie ir caurspīdīgi kā makšķeraukla), pārsvarā nespodri un sausi, tāpēc vajadzētu izvēlēties mitrinošu šampūnu, kondicionieri, arī maskas, kas sirmo toni padara mirdzošāku, elegantāku.

    Ja vēlies mainīt toni saviem matiem, labāk uztici to frizierim.

    Krāsot frizētavā vai mājās?

    Ja vēlies mainīt toni saviem matiem, uztici to frizierim. Iegūt vēlamo rezultātu nevar vienā dienā, īpaši, ja esi iecerējusi krasas pārmaiņas. Turklāt var gadīties, ka pēc eksperimenta mājās tev tik un tā būs jādodas pie sava friziera, lai glābtu situāciju, bet tad panākt vēlamo rezultātu jau būs grūtāk un arī maksās dārgāk. Tāpēc – lai meistars palīdz tev tikt pie iecerētā matu toņa, pēc tam atkal varēsi turpināt (vai sākt) tos krāsot mājās.

    Krāsot matus mājās pašas spēkiem nav nekas neiespējams. Ievērojot dažus pamatprincipus, var tikt pat pie veiksmīga rezultāta.

     

     

    Kā krāsot?

    1. Izvēlies atbilstīgu toni. Ja esi atradusi savu ideālo krāsu, nemaini to. Pat ja veikalā nopērkama kāda cita krāsa par akcijas cenu, labāk neriskē, jo katram ražotājam mēdz atšķirties toņi, lai gan uz kastītes redzamais zīmējums šķiet identisks.

      Izvēloties toni pirmo reizi, pievērs uzmanību nevis zīmējumam, bet skaitļiem un burtiem. Gandrīz visi ražotāji ar pirmo skaitli apzīmē toņa gaišuma pakāpi. Neprofesionālajām, veikalos nopērkamajām matu krāsām tie ir no viens līdz desmit. Jo mazāks skaitlis, jo tumšāks tonis. Piemēram, ja tavs matu tonis ir apmēram četri, bet vēlies šokolādes toni, tad pirmajam skaitlim jābūt četri vai pieci. Ja tas būs seši vai septiņi, gala rezultāts sanāks gaišāks un ne tik izteiksmīgs.

      Otrs skaitlis vai burts (kā kurai firmai) apzīmē krāsu toni. Piemēram, nulle vai burts N nozīmē naturāls jeb brūns tonis. Izvēloties 3N, iegūsi ļoti tumši brūnus matus, bet, krāsojot ar 2N, tie jau būs melni.

      Ja esi iecienījusi baklažāna toni, raugies, lai pirmais skaitlis ir četri vai pieci. Iegūsi piesātinātāku rezultātu.
    2. Ja tev ir daudz sirmu matu, nekrāso tos ar vienu matu krāsu, bet sajauc kopā vairākas. Ja vēlies, piemēram, sarkanīgākus matus, izteikti sirmie mati būs ugunīgi sarkani, bet pārējie skaistā bordo tonī. Iegādājies divas matu krāsas: vienu sev vēlamajā tonī, otru – naturālo. Vienu trešdaļu piejauc vēlamajam pamattonim. Rezultāts vairs nebūs tik košs, toties labi aizkrāsosi sirmos matus. Turklāt, izvēloties, piemēram, bordo pamattoni, raugies, lai pirmais skaitlis ir pieci vai seši, jo četri jau būs par tumšu. 

      Tā kā sirmie mati ir pilnībā zaudējuši pigmentu, tos var nokrāsot tikai ar ķīmiskajām krāsām, kas dziļi iekļūst mata struktūrā. Kad pēc pāris nedēļām sirmie mati pie saknēm ataug, piekrāso tikai ataugušos, jo ķīmiskās krāsas nav ieteicams izmantot biežāk kā reizi pusotrā divos mēnešos.

      Sirmu matu aizkrāsošanai labāk izvēlies mierīgus toņus, jo košie un intensīvie var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus. Bet vislabāk – ja vien tev piestāv – izvēlies blondos toņus. Jo gaišāks tas būs, jo labāk. Tas būs tuvāks tavu sirmo matu tonim, un gandrīz nemaz nebūs redzamas ataugušās matu saknes.
    3. Ķīmisko krāsu vienmēr liec uz nemazgātiem matiem, bet tonējošo – uz tīriem. Netīri mati nozīmē, ka tie nav mazgāti vismaz divas dienas. Tas nepieciešams, lai krāsošanas brīdī galvas ādu nosegtu dabiskais tauku slānis. Tad gaišās matu krāsas nekodīs, bet tumšās neieēdīsies ādā.

      Ja, piemēram, no rīta esi izmazgājusi matus un dienas vidū izdomā, ka vēlies tos nokrāsot, ņem talkā treknu krēmu un iezied ar to galvas ādu. Matu krāsai netraucēs treknums, toties galvas āda būs aizsargāta.
    4. Pieri, auss maliņas un kontūrlīnijas viscaur matu augšanas vietās iezied ar krēmu. Tā pasargāsi ādu no matu krāsas un nepaliks plankumi, kurus, pat uzreiz beržot, nevar dabūt nost.
    5. Ja tev ir daudz sirmu matu, vispirms uzliec sagatavoto matu krāsu visapkārt uz kontūrlīnijām. Tad turpini ar pakauša daļu. Ja sirmo matu nav, krāsošanu uzreiz sāc ar pakauša daļu. Tev būs vieglāk, ja sadalīsi matus četrās zonās – taisna līnija no pieres līdz kakla aizmugurējai daļai un no vienas auss līdz otrai. Sāc ar abām aizmugurējām zonām, šķirot matus pa puscentimetru biezām šķipsnām, un iekrāso saknes. Pēc tam to pašu izdari ar abām priekšējām zonām, tad vēlreiz uzzied krāsu kontūrlīnijām un ļauj krāsai iedarboties.
    6. Klāj matu krāsu uz galiem.
    7. Pirms mazgāšanas saslapini matus un izmasē galvas ādu. Dari to rūpīgi, neaizmirstot arī par kontūrlīnijām. Tas nepieciešams, lai krāsa nepaliktu arī galvas ādā un rezultāts būtu skaists. Pēc tam mazgā matus ar šampūnu un noteikti ieliec arī kondicionieri vai balzamu, lai palīdzētu matu zvīņām atkal sakļauties.

    Ja esi tumšmate

    Vispirms jāteic: ja tev nav sirmu matu un tie nav arī cieti kā sari, komplektā pievienoto ūdeņradi atšķaidi ar ūdeni. Tumšajiem toņiem pietiek, ja pievieno 3% ūdeņradi, bet komplektā ar krāsu tūbiņu nereti pievienots lielākas koncentrācijas ūdeņradis. Ja nevēlies šķaidīt to ar ūdeni, nopērc aptiekā parasto, brūču tīrīšanai paredzēto ūdeņradi. Tam ir nepieciešamā koncentrācija – 3%. Rezultāts būs noturīgāks, arī mati spīdēs daudz labāk.

    Ja izvēlēto toni krāso pirmo reizi, to var klāt uz matiem uzreiz pēc sakņu un kontūrlīniju apstrādāšanas. Ja šo toni liec atkārtoti, tad gan izvērtē, cik ļoti tas nomazgājies no iepriekšējās krāsošanas reizes. Ja mati tiešām ļoti pabalējuši un zaudējuši toni, krāsu klāj piecas minūtes pirms paredzētās matu mazgāšanas. Ja tomēr tas ir saglabājies (īpaši ilgnoturīgs tas būs bojātos, sausos matos), tad gan neklausi pievienotajā pamācībā rakstītajam. Ar laiku tumšie toņi matos kļūst arvien tumšāki un var pat kļūt melni. Lai tas nenotiktu, pēc sakņu un kontūrlīniju iekrāsošanas atlikušajai matu krāsai pievieno parastu krāna ūdeni. Tikpat daudz, cik traukā palikusi krāsa. Tā kā masa kļūs šķidra, klāj to virs izlietnes. Mati spīdēs un būs vienā tonī, jo tiem ir tendence ar laiku pārpigmentēties. Īpaši tas raksturīgs, ja lieto veikalos nopērkamās krāsas, kurām pievieno vairāk pigmenta, lai būtu noturīgāka.

    Ja esi gaišmate

    Gaišo toņu īpašniecēm likt matu krāsu galos uz piecām minūtēm vispār nav jēgas. Parasti šādām krāsām pievienots 9% ūdeņradis, kas ir ļoti spēcīgs. Pirmās piecas minūtes vai pat vairāk tas vispirms balina (izņem no mata tur jau esošo krāsu un tikai tad liek iekšā to, kas pievienots tūbiņā). Izmazgājot matus pēc piecām minūtēm, ūdeņradis būs paguvis izdarīt tikai to pirmo darbiņu un pērļu blondais vai kāds cits kārotais tonis pat nepagūs iekļūt tavos matos. Tāpēc īpaši gaišām krāsām pievieno ūdeni un šampūnu, lai kopā tie veido vienu trešdaļu matu galiem paredzētās krāsas daudzuma.

    Uzklāto masu paturi apmēram desmit minūtes. Vari arī pēc noturēšanas laika pamazgāt vienu šķipsniņu un paskatīties, kas sanācis. Dažkārt var paturēt krāsu arī ilgāk, bet ne vairāk par piecpadsmit minūtēm, savukārt kopējais gaišu toņu turēšanas laiks matos nedrīkstētu pārsniegt piecdesmit minūtes. Turklāt tikai tad, ja krāsa nekož galvas ādā. Pretējā gadījumā tā jāmazgā agrāk. Tā iegūsi vēlamo toni, turklāt mazāk bojāsi matus, jo, katrreiz klājot uz tiem 9% ūdeņradi, pēc piecām sešām reizēm mati kļūs cieti kā salmi.

    Pirmā palīdzība galvas ādai

    Ja gadās, ka pēc matu krāsošanas galvas āda niez, deg vai pat lobās āda, nomierināt to palīdzēs pavisam viegls etiķūdenis vai –vislabāk – biolakto un bezpiedevu jogurts.

    Pienskābei ir nomierinoša iedarbība, tā atvēsinās sakarsušo galvas ādu. Uzklāj jogurtu kā masku un paturi.

    Ja nekas no minētā mājās nav, vari paskalot galvu ar kumelīšu novārījumu, taču nelieto neko, kas satur medu vai spirtu. Tas radīs vēl lielāku kairinājumu.

    Kad āda nomierinājusies (ne vairs kņudoša, niezoša vai sāpīga) un sausa, ietauko to ar eļļu. Galvas ādai piemērota ir mandeļu, persiku kauliņu vai sezama eļļa.

    Atceries!

    • Ja nopērc balinātāju, bet rezultāts nav tāds, kā gaidīji, un vēlies pārkrāsot matus, ļauj matiem atpūsties vismaz divas dienas un tikai tad ķeries pie nākamās matu krāsas. Galvas ādai nepieciešama atpūta, jo balinātājs to ļoti kairina.
    • Mājās gan labāk nelieto balinātāju, jo iegūt skaistu rezultātu ir teju neiespējami. Ja kaut kur (īpaši matu augšanas līniju rajonā) balinātājs izkaltīs, tas pārstās darboties – rezultāts būs plankumaini mati. Balinātāju nekādā ziņā nedrīkst likt uz tīriem matiem, citādi apdedzināsi galvas ādu.
    • Izvēloties gaišu matu krāsu ar pelēcīgu toni, uzmanīgi seko līdzi procesam, laiku pa laikam pamazgājot kādu matu šķipsnu, lai redzētu, vai rezultāts jau nav sasniegts. Pārturēti kaut minūti par ilgu, pelēcīgie toņi var pārvērsties violetos.
    • Ja gadās apdedzināt matus, sabojāt tā, ka tie pēc izmazgāšanas ir staipīgi, galvenais – neķemmē tos! Vispirms centies atdzīvināt matus, uzliekot un ilgāk paturot kondicionieri vai kādu atjaunojošu matu masku.
    • Ja tev galvas ādā kādu iemeslu dēļ ir sausi plankumi, pirms matu krāsošanas iezied tos ar treknu krēmu, lai krāsai nav cerību tur iekļūt un iekrāsot šos laukumus. Tā pasargāsi arī jau tā jutīgās vietas galvas ādā no lieka kairinājuma.
    • Ja tev ir iespēja iegādāties profesionālo matu krāsu, nedari to, jo, sajaucot nepareizas proporcijas, var iegūt ne tikai sliktu rezultātu, bet apdedzināt arī galvas ādu un krietni sabojāt matus. Šīm krāsām nav pievienotas instrukcijas, un frizieri apmeklē speciālus seminārus, kur soli pa solim apgūst, kā tās lietot. Veikalos nopērkamās krāsas ražotas tā, lai nekādu lielu ļaunumu tu sev nespētu nodarīt.
    • Kad pērc krāsu, izvēlies arī tā paša ražotāja šampūnu un kondicionieri, jo katrs uzņēmums izstrādājis un pārbaudījis savu matu kopšanas līniju.
    • Ja krāso matus mājās ar neizmēģinātu krāsu, veic alerģijas testu, uzklājot nedaudz krāsas uz plaukstas locītavas. Speciālisti iesaka testu veikt 48 stundas pirms krāsošanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē