• Augstpapēžu kurpes — no vīriešu priekšrocības līdz dāmu arsenālam

    Skaistumkopšana
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    Agija Vismane
    4. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ejot pa ielu, kur apkārt ņirb kedas, sporta kurpes un baletkurpes, brīžiem šķiet, ka augstie papēži piedzīvojuši norietu – sak, viss, paldies, tagad staigāsim ātri un ērti. Bet nē, sievietes nav gatavas pavisam atteikties no kaut kā tik eleganta un seksīga!

    Ups, nočiepām vīriešiem!

    Augsti papēži – tik sievišķīgi! Nu kā lai notic, ka pirmie un pāris gadsimtu vienīgie tos nēsāja vīrieši! Vīriešu pasaulē viss sākās ap 15. gadsimtu, kad zābakus ar papēžiem nēsāja Persijas armijas kavalēristi. Ļoti praktisku apsvērumu dēļ – ja tu esi zirga mugurā un kustībā jāvicina zobens vai jāšauj ar loku, tad sedlos jāturas stingri. Parasts zābaks izslīdēs, bet ar papēdi var iekabināties stingrāk.

    Papēžu vēsture gan ir vēl senāka – saglabājušies, piemēram, 9. gadsimta šķīvji, kur labi redzamas papēžotās jātnieku kājas. Ap sešpadsmitā gadsimta vidu ar audumu tirgotājiem un persiešu sūtņiem papēžu mode pamazām nonāca līdz Anglijas un Holandes vīriem. Eiropas augstmaņi izmēģināja jauno fasonu, un kurpes ar papēdi kļuva par statusa un bagātības simbolu.

    Kurpes paaugstinājums gan pasargāja pēdu no netīrajām viduslaiku ielām, gan piešķīra cienīgumu un ļāva iegūt papildu centimetrus maza auguma vīriešiem. Piemēram, liels papēžu fans izrādījās Francijas karalis Ludviķis XIV. Ja aplūkojam tālaika gleznas, Ludviķa papēdis izskatās visai ērts un stabils, nav nekāds stiletto, bet kārtīgs paplats klucis kādu sešu centimetru augstumā. Toties sarkans!

    Sarkano apavu zoli vēl krietni pirms Kristiāna Labutēna izdomāja Ludviķis XIV.

    Galmā tādus sarkanpapēžu apavus valkāt bija atļauts tikai pašiem tuvākajiem un uzticamākajiem. Bet pati Ludviķa kurpe izskatās kā no mūsdienu sieviešu plaukta – gracioza, smalka un ar sprādzi.

    Dāmu kurpju plauktos papēži ienāca pirms apmēram četrsimt gadiem. Sākumā tikai iezagās, jo tos valkāja tikai dažas drosminieces. Un viņas ar to absolūti nemaz negrasījās kļūt sievišķīgākas. Gluži otrādi. Tas bija laiks, kad viens no modes trendiem bija izskatīties vīrišķīgākām un aizņemties šo to no vīriešu garderobes.

    Pirmās bijušas augstas klases kurtizānes, kuras vienīgās varēja baudīt aizliegtos vīriešu pasaules augļus, kas kārtīgām sievietēm bija liegti, – apmeklēt bibliotēku, smēķēt un baudīt stipros dzērienus. Un valkāt augstus papēžus.

    Kad spēlē iesaistījās arī sievietes, kādu laiku vīrs un sieva no rīta mierīgi varēja sajaukt kurpes – abiem grezni izrotātas un ar papēdīti. Un tad vīrieši attapās. Vispirms mainījās papēžu konstrukcija – vīriem tie kļuva plati un masīvi, sievietēm smalki un graciozi. Bet no 18. gadsimta vīriešu pasaule augstos papēžus ar klaudzoņu no garderobes izmeta un tie ar gavilēm tika atdoti dāmām.

    Tad nāca franču revolūcija, modē bija demokrātija, un papēži pazuda līdz deviņpadsmitā gadsimta vidum, kad tos no aizmirstības putekļiem izcēla pornogrāfisko pastkaršu fotogrāfi. Viņiem šķita, ka sievietes augstpapēžu apavos izskatās erotiskāk. Un izskatās jau arī.

    Papēži tiešām dara seksuālāku?

    Portsmutas Universitātes psihologi veikuši dažus eksperimentus, un viens no secinājumiem ir – papēžu nēsātājas vīriešiem šķiet pievilcīgākas, jo papēži gaitu vērš sievišķīgāku, vairāk grozās gurni, soļi kļūst mazāki, gaita līganāka. Un, protams, arī citas vizuālās priekšrocības – kājas šķiet garākas, gurni slaidāki, sieviete izskatās elegantāka un seksapīlāka. Augstie papēži sievietei piešķir trauslumu un gaisīgumu: mazliet virs zemes, pēda izskatās mazāka, bet pati sieviete – tāda, kas pat aizbēgt nespēs, tāda, kuras misija ir tikt iekarotai un saldi padoties.

    Vīrieši apgalvo, ka sievietes ar augstiem papēžiem ir seksapīlākas. Savā ziņā viņiem ir pat anatomiska taisnība. Veronas Universitātes ginekoloģe uroloģe Marija Cerruto izpētījusi, ka augsto papēžu valkāšanai ir arī savi plusi veselības jomā.

    Izmērot iegurņa muskulatūras aktivitāti, izrādījās, kā sievietēm, kuras valkā augstus papēžus, tie ir vairāk attīstīti un labāk trenēti.

    Un, ja šie muskuļi ir trenēti, seksuālā dzīve ir daudz labāka, uzbudinājums spēcīgāks un ir lielāka iespēja sagādāt baudu otram cilvēkam. Taču ne tikai tas – trenēti starpenes un iegurņa muskuļi palīdz arī citu iekšējo orgānu veselībai. Šie muskuļi parasti pavājinās pēc dzemdībām. Protams, ir izstrādāti vingrojumu kompleksi to trenēšanai un stiprināšanai, bet vai daudzas tos pilda? Pēc Marijas domām, augsto papēžu valkāšana arī ir viens no šādiem vingrinājumiem. Tomēr papēžiem jābūt stabiliem, ar tievajiem spicpapēdīšiem šādu jauku efektu dabūt nevarot!

    Ko ļoti augsti papēži var nodarīt veselībai?

    Patiešām augstu papēžu (virs 7 cm) valkāšana var radīt vēnu, mugurkaula, ceļgalu, locītavu un citas problēmas, nerunājot nemaz par iespējamiem klupieniem un kritieniem.

    • Veicina priekšvelves deformāciju. Par to var vēstīt dedzinoša sajūta pēdās, izspiedušies pirkstu kauliņi, locītavu sāpes.
    • Var rasties arī sāpes kāju pirkstos – par to iemeslu kļūst nerva iekaisums starp trešo un ceturto pleznas kauliņu, kur, nēsājot šaurus apavus, visvairāk tiek saspiesta pēdas velve.
    • Augstu papēžu valkāšana var radīt kāju pirkstu un nagu deformāciju.
    • Ja neērtā kurpē kāja izļogās, rezultāts var būt potīšu mežģījums

    Kurpes, kam papēdis augstāks par 6 cm, jānēsā ne vairāk nekā divas stundas dienā, bet labāk vispār pietaupīt tikai svinīgiem notikumiem

    Kājas kurpēs nogurušas?

    • Atnākot mājās, atslābini pēdas. Spēcīgi izmasē visu pēdu un pēc tam vēl izberzē to ar dūri. Pēc tam pastaigā basām kājām, vislabāk – pa speciālo masāžas paklājiņu.
    • Vakarā vērts veltīt desmit minūtes mazai kāju un pēdu pavingrināšanai. Guļus uz grīdas pavēzē kājas šķērītē vai velosipēdā. Pēc tam (labāk stāvus, bet var arī sēdus) ar kailu vai zeķē ieautu pēdu viegli piespied pie grīdas un ar pēdu un kāju pirkstiem paapļo tenisa bumbiņu. Pēdas pamatni, pirkstus, papēdi, tad otru pēdu. 
    • Pirms gulētiešanas izvanno pēdas – 10 minūtes paturi siltā sālsūdenī vai ārstniecības augu uzlējumā.
    • Bieži maini apavus – augstus papēžus pret zemiem, vienu fasonu pret citu! Vislabāk maini tos vairākas reizes dienā – pārvelc citas kurpes darbā, uzauj ērtākus apavus, atnākot mājās, uzvelc citas, vakarā izejot.

    Meganas viltība

    Noteikti būsi pamanījusi, ka Saseksas hercogienei Meganai, Velsas prinča Harija jaunajai sievai, augstpapēžu kurpes parasti izskatās mazliet, mazliet par lielu – starp papēdi un kurpi ir tāda kā puspirksta platuma sprauga. Vai tiešām Megana aizmirsusi pati savas kājas izmēru? Izrādās, tā ir sievišķīga gudrība – hercogiene pērk par izmēru lielākas kurpes un purngalu aizpilda ar vati vai auduma gabaliņu. Bet pēc tam, kad kāja nogurusi un mazliet pietūkusi, vati no purngala izņem – un pēdai ir vairāk vietas!

    Mana pieredze

    IRĪNA PĪGOZNE, finansiste un filantrope: (bildi ņemam no mūsu arhīva, esam Irīnu bildējuši Elegancei)

    «Bez augstpapēžu kurpēm savu ikdienu iedomāties nevaru. Mūsdienās taču mēs, sievietes, dalām ar vīriešiem visas darbības sfēras, visus dzīves ceļus, tāpēc vēl jo vairāk gribas saglabāt kaut ko tikai un vienīgi sev, un man tās ir augstpapēžu kurpes – jā, varbūt tās ir nepraktiskas, bet tik skaistas! Augstpapēžu kurpes valkāju ar prieku un izbaudu gan tonusu muskuļos, gan stāju, gan ritmiski noteikto gaitu. Par savām ikdienas kurpītēm es varētu saukt klasiskas laiviņas ar septiņu centimetru papēdi. Mani iecienītie zīmoli: Prada, Jimmy Choo, Casadei, Dior, TOD’S

    Irīna Pīgozne iesaka

    • Izvēlies vismaz par pusizmēru, bet – vēl labāk – par izmēru lielākas kurpes nekā parasti.
    • Ja kurpes spiež, bet tās ļoti gribas uzvilkt, dari tā: ielej ledusmaisiņā ūdeni, maisiņu kārtīgi aizsien, ievieto kurpē un ieliec saldētavā. Fizikas likumi darbojas vienmēr un visur – ūdens pārvērtīsies ledū, un pusizmērs klāt ir garantēts!
    • Ja kurpe ir vaļīga, uzlīmē zem pirkstiem abpusējo līmlenti – pēda būs stabilizēta, un tulznas neveidosies.

    LĪGA MEŅĢELSONE, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore: (bilde no mūsu arhīva- Bija līgo vāks un intervija )

    «Augstpapēžu kurpes mani iedvesmo. Jau no bērnības elegances piemērs man bija mamma – viņa allaž bija skaisti ģērbusies, un augstpapēžu kurpes (mammai to bija milzīga kolekcija) bija neatņemama viņas tēla sastāvdaļa. Arī pati vienmēr izvēlos kurpes ar vidējiem vai augstiem papēžiem, jo ar kostīmu tās sader vislabāk. Īpaši esmu iecienījusi zīmolus Tommy Hilfiger un ESTE. Atzīšos gan, ka somā man bieži ir līdzi arī zempapēžu laiviņas – tās noder, kad dienas laikā jānoiet kāda garāka distance.»

    ANDA SESTULE, žurnāla IEVA galvenās redaktores vietniece:

    «Apavus ar augstiem papēžiem izvēlos vienkārši tāpēc, ka tādos jūtos labāk. Man patīk kurpes ar augstu (7–9 cm), bet pietiekami stabilu papēdi. Tiesa, nav vienkārši atrast ērtas augstpapēžu kurpes, un šajos meklējumos esmu pavadījusi tik daudz laika, ka tagad jau zinu, kādu zīmolu kurpes vispār vērts pielaikot. Mani iecienītie zīmoli ir: Clarks, Geox, Paul Green, Peter Caiser, Audley. No draudzenēm esmu dzirdējusi labas atsauksmes arī par Hogl, Pollini, Gucci un Gabor augstpapēžu kurpēm.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē