• Neviens vīrietis mūs nespēj izprast līdz galam. Kāpēc draudzenes ir tik svarīgas?

    Attiecības
    Santa
    Santa
    8. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Draudzība ar otru sievieti var būt milzu resurss, kurā gūt atbalstu, sapratni no pusvārda un daudz prieka, tomēr arī šīs attiecības var ievainot. Tās var būt tikpat vētrainas un kaislību pilnas kā attiecības ar pretējo dzimumu. Tad kas ir nepieciešams patiesai draudzībai?

    Raksts no žurnāla Santa arhīva

    Konsultē psihoterapijas speciāliste Solvita Vektere un koučs Evita Ozoliņa.

    Dziļākajā būtībā silta un emocionāli tuva draudzība ir vistuvāk beznosacījuma mīlestībai, kāda ir starp bērniem un vecākiem, – tu redzi savas draudzenes brīnišķīgās un nepavisam ne jaukās īpašības, bet pieņem draudzeni tādu, kāda viņa ir. Tā, starp citu, ir īstas draudzības pazīme, ka tu nepieprasi no savas draudzenes perfekciju. Jūs nemācāt viena otrai dzīvot, neizsakāt nesaudzīgas piezīmes un nekritizējat viena otru arī situācijās, kad šķiet: vajadzēja rīkoties citādi. Situācijās, kad nepieciešams atbalsts, jūs abas to spējat palūgt neuzbrūkot un neko nepieprasot. Jūs abas attiecībās nespēlējat lomas, neizliekaties. Spējat atklāties pašas un interesēties par otru. Šāds varētu būt īss patiesas draudzības apraksts.

    «Sieviešu draudzība patiesi ir īpaša, jo neviens vīrietis mūs nespēj tik labi izprast: dzimums vien iedod unikālo izjūtu, ko nav iespējams paskaidrot, bet kas palīdz saprasties bez vārdiem, izjūtu līmenī,» uzsver psihoterapijas speciāliste Solvita Vektere.

    Protams, mēs nevaram visas draudzēties ar visām: draudzība piedzimst noteiktos saskares punktos.

    Mēs katra meklējam otrā līdzīgo un, ja atrodam, tad secinām, ka spējam viena otru saprast arī tad, ja dzīves laikā piedzīvojam ļoti atšķirīgus likteņus. Ja draudzību nepiesārņojam ar sāncensību, salīdzināšanu, skaudību, tā var kļūt par milzu resursu: līdzās ir sievietes, kas mūs saprot un atbalsta.

    Arī draudzībā ir jāizaug

    Ir draudzības, kas sākas bērnībā un turpinās visu mūžu, bet… Lai šāda draudzība pastāvētu gadiem ilgi, abām tajā jāizaug. Gandrīz katra meitene var atcerēties savu pirmo draudzeni, ar kuru ir gribējies satikties ik brīdi un valkāt vienādas kleitiņas un sprādzītes. Tā ir agrīna draudzība, kurā jūs staigājāt, sadevušās rokās, un jutāties kā viens vesels. Un bērnībā tas ir tikai normāli – tieši šādi veidojas pieķeršanās cilvēkiem ārpus ģimenes loka. Taču pieaugšana nozīmē separāciju: gan no vecākiem, gan draudzenēm. Tu sāc apzināties savu unikalitāti, atšķirīgumu un nosaki robežas. Lūk, šis ir pirmais pārbaudījums draudzībai! Mums pieaugot līdzi būtu jāaug arī draudzībai, kas nozīmē respektēt otras atšķirīgumu, dažādās intereses. Lai draudzība turpinātos, abām ir jāspēj pieņemt pārmaiņas nevis kā draudzības beigas, bet gan kā jaunu sākumu. «Sievietes, kuras spējušas savā starpā draudzēties gadu desmitiem, no jauna atrodot vienojošo saikni, ir tās, kuras nav nobiedējis draudzības periodiskais pārrāvums, distance un citādais, kas ienācis katras dzīvē,» stāsta Solvita Vektere.

    Piliens indes

    Tomēr dažkārt notiek tā, ka arī pieaugusī draudzene otras dzīvē vēlas būt pirmajā vietā… Nespēja palaist draudzeni vaļā, atkāpties un ļaut viņai piedzīvot savus unikālos notikumus – tas liecina par milzīgu iekšējo deficītu. Var gadīties, ka sieviete gaida no draudzenes beznosacījuma mīlestību, ko nav saņēmusi no vecākiem… Bet tās ir savstarpēji atkarīgas attiecības. Tādas tās ir arī situācijās, kad vienai no draudzenēm it kā hroniski neveicas, bet otra vienmēr ir gatava savas lietas pamest, lai trauktos palīgā. Šādi viena apmierina vajadzību pēc uzmanības un rūpēm, bet otra – pēc sava nozīmīguma izjūtas.

    Sāpīgs jautājums sieviešu draudzībā ir arī konkurence. Tā saistīta ar iekšēju sava vērtīguma apziņas un brieduma trūkumu. Jo sliktāk sieviete par sevi jūtas, jo vairāk viņa salīdzinās ar citām un jo vairāk vēlas konkurēt. Brieduma trūkums izpaužas arī kā pieprasīšana: uzmanības, laika, atzinības. Ja nav brieduma, ir izjūta, ka citi nenovērtē, neizdara, neatbalsta – atbildība ir ārpus pašas sievietes dzīves un ietekmes.

    Nenobriedusi draudzene arī nereti ieņem tiesneses lomu – tevi kritizē, nosoda –, jo šādi var sajusties gudrāka, saprātīgāka.

    Patiesībā nesaudzīga kritika draudzībā liecina par to, ka sieviete nespēj pati sev uzlikt iekšējas bremzes un apzināties, ka itin neviena no mums nevar pretendēt uz absolūti objektīvu viedokli. Mūsu katras redzējums ir subjektīvs un ierobežots. Starp citu, konkurences attiecības no patiesas draudzības palīdz atšķirt arī konkrētas dzīves situācijas. Piemēram, viena draudzene kāpj pa karjeras kāpnēm, bet otrai ir pārdomu pilns brīdis, lai saprastu, ko viņa vispār vēlas darīt. Viena nupat ir apprecējusies, bet otra izšķīrusies. Patiesa draudzene spēs priecāties par otru arī tad, ja pašai neveiksies. Īsta draudzene, daloties ar savas dzīves notikumiem, to nedarīs tā, lai draudzeni sāpinātu: redz, es piedzīvoju panākumus, bet tev nekā… Konkurence un kritika saindē attiecības, tā palielina distanci un liek zaudēt emocionālo tuvību.

    Draudzības iekšējie noteikumi

    Vēlēšanās darīt labu un būt savstarpēji iejūtīgām vienai pret otru – šim būtu jābūt draudzības vadmotīvam. Tāpat kā nerakstītam likumam vajadzētu būt tam, ka viena otru neaprunājat. Jo aprunāšana grauj uzticēšanos. Diemžēl draudzēšanās kultūra nav pašsaprotama. «Vēsturiski ir iekārtots tā, ka mēs vairāk fiksējamies uz negatīvo informāciju – tā palīdzējusi cilvēcei izdzīvot. Bet tas attīstījies tādējādi, ka, runājot par otru sliktu, mēs saņemam vairāk uzmanības. Draudzenei stāstot: «Pie Ilzes bija tik labi, var redzēt, ka viņa ir laimīga,», saruna apraujas, vairs pat nav īsti, par ko runāt. Bet, ja esi atnāksi ar ziņu: «Man šķiet, ka mūsu Ilzei galīgi neiet, viņa izskatās nolaidusies,» – parādās temats, ko attīstīt. Un šādi divas draudzenes ilgi var spriest par trešo… Negatīvais izstrādā vairāk emociju, bet to ir svarīgi ar gribasspēku apturēt, nevis uzskatīt, ka aprunāšana ir sievietes dabā,» uzsver Solvita Vektere. Draudzībai vajadzētu būt stāstam par atbalstu un prieku. Arī par vieglumu. «Dažkārt cilvēki saka: «Draudzība ir jākopj!» Jā, tas ir labi, bet jāpriecājas arī par nelielu ceļa gabaliņu, kas kopā noiets. Ir jāprot draudzības arī palaist vaļā. Jo draudzībai ir jābūt patīkamai un tas, ka kādreiz mums bija forši, nenozīmē, ka arī turpmāk ir jāturas kopā par katru cenu.»

    Pazīmes, kas liecina, ka tavas attiecības ar draudzeni, iespējams, nav veselīgas

    Analizē koučs Evita Ozoliņa.

    1. Viņa tevi uzmeklē tikai tad, kad viņai kaut kas ir nepieciešams. Jebkurās veselīgās attiecībās mēs gan sniedzam, gan saņemam pretī. Tieši abpusēja ieinteresētība un iesaistīšanās veido līdzsvaru jebkurās attiecībās. Kā tu domā, vai saņem pretī tikpat, cik ieguldi savās attiecībās? Vai tava draudzene izrāda interesi par to, kā tev iet un kā tu jūties?
    2. Jūsu sarunas nav līdzvērtīgas. Tev ir sajūta, ka visu laiku runa ir par viņu. Mums katrai ir savi piedzīvojumi, pārdzīvojumi un izaicinājumi, ar kuriem gribam dalīties. Vai tu jūties attiecībās līdzvērtīga? Vai tev ir iespēja atklāti runāt par savām izjūtām?
    3. Viņa tevi komentē, noniecina vai apsmej citu klātbūtnē. Cilvēki parasti tā dara, kad nejūtas pārliecināti par sevi. Vai esi kādreiz aizdomājusies, kā draudzene liek tev justies, kad esat kopā? Vai esat viena otrai atbalsts? Vai ir tieši pretēji?
    4. Pēc kopīgas laika pavadīšanas tu jūties slikti. Pēc tikšanās ar draudzeni tev vajadzētu justies uzklausītai, saprastai, pacilātai un iedvesmotai. Ieklausies savās izjūtās. Dažiem patīk citus noniecināt, tas ļauj viņiem pašiem justies labāk. Tev ir tiesības runāt par to un noteikt robežas.
    5. Viņa konkurē ar tevi un nespēj priecāties par taviem panākumiem. Konkurējošas attiecības parasti nav veselīgu un patiesu draudzību pamatā. Šī ir viena no visvairāk izplatītajām toksisku attiecību pazīmēm. Īsta draudzene no sirds priecāsies par tavu veiksmi un gribēs redzēt tevi laimīgu. Vai atpazīsti sevī un/vai savā draudzenē konkurējošu uzvedību? Kā tavs prieks, veiksme un sasniegumi liek justies tavai draudzenei? Kā draudzenes prieks, veiksme un sasniegumi liek justies tev?
    6. Viņa pastāvīgi dramatizē. Viņa parasti sūdzas, gaužas un vaimanā. Tevi iztukšo viņas negatīvā attieksme. Tavs uzdevums ir atklāti paust savas izjūtas un lūgt draudzeni mainīt attieksmi. Tavs uzdevums nav viņu glābt vai mainīt. Tu vari rūpēties, izrādīt empātiju un izpratni tik, cik vēlies, kamēr tas tev pašai nenodara pāri. Iespējams, ka tavai draudzenei ir nepieciešama speciālista konsultācija.
    7. Viņa tevi aprunā. Viņa dalās ar taviem noslēpumiem. Tas ir ļauni, un īsta draudzene tā nekad nedarītu. Īstas draudzības pamatā ir savstarpēja cieņa un uzticība.
    8. Jūsu attiecības ir veidotas ar noteiktiem nosacījumiem. Draudzībai vajadzētu būt beznosacījuma. Tai nevajadzētu paredzēt noteikta veida uzvedību un attieksmi.
    9. Draudzenes dēļ tu iekulies dažādās nepatikšanās. Draugi neliek draugiem darīt sliktas lietas. Tāpēc padomā, kā draudzenes dzīvesveids, intereses, uzvedība, valoda un paradumi ietekmē tevi. Vai tie palīdz tev augt vai tieši pretēji?
    10. Viņa mēdz tevi pievilt un parasti nozūd, kad tev viņa ir visvairāk nepieciešama. Dažreiz tā katram var gadīties, bet, ja jūti, ka tas notiek regulāri, tev ir jābūt uzmanīgai. Uz īstu draudzeni tu vienmēr varēsi paļauties. Tāpēc pajautā sev, kas tev ir līdzās, kad tu jūties slikti.

    Kad būsi godīgi sev atzinusi un izanalizējusi atbildes uz šiem jautājumiem, tev būs vieglāk pieņemt lēmumu.

    • Ļaut draudzībai dabiski beigties (pārtraukt komunikāciju, vairs neplānot aktivitātes un kopīgu brīvā laika pavadīšanu).
    • Konfrontēt (konfrontācija var būt noderīga, ja gribi jautājumus risināt un ceri attiecību kvalitāti uzlabot).

    Ko iesākt?

    1. Vispirms aprunājies ar viņu!
      Dažreiz cilvēki neapzināti projicē kādas savas grūtības uz saviem draugiem neko sliktu nedomājot. Aprunājoties tu vari paust savus novērojumus un izjūtas un palīdzēt draudzenei apzināties savu uzvedību un rīcības sekas. Runājot izmanto es un man formu un jūtu vārdus, lai raksturotu un apzīmētu savas izjūtas un emocijas. Varat pārrunāt un vienoties par robežām, kas jums abām ļauj justies respektētām. Ja viņa noliedz un izsmej tavus novērojumus, padomā, ko tu no šādas attieksmes iegūsti.
    2. Kādu laiku ieturi distanci!
      Ja viņas attieksme un uzvedība nemainās, paņem pauzīti un ieklausies sevī. Izmanto šo laiku, lai piefiksētu visas savas izjūtas. Kā tev ir bez viņas? Varbūt tu jūties brīvāk un labāk, kad viņas nav?
    3. Apzinies, ka labi ir arī tas, ka tālāk iesiet katra savu ceļu!
      Vienalga, vai esat draudzējušās mēnešus, gadus vai visu mūžu, kopš viena otru atceraties, tev nav jātur savā redzeslokā cilvēki, kas tevi sāpina. Dažreiz tā notiek, ka draudzība beidzas. Dažreiz ir vajadzīga atelpa, lai pārvērtētu attiecības un atkal satuvinātos.
    4. Ir normāli justies tieši tā, kā tu šobrīd jūties.
      Ja tev ir skumji, skumsti. Ja esi dusmīga, dusmojies. Ja gribi kādam to izstāstīt, atrodi, kam vari uzticēties un dalīties izjūtās. Izdzīvo visas savas emocijas, līdz iestājas miers.
    5. Nesteidzies!
      Ir normāli, ja tu jūties apmulsusi vai apjukusi. Velti kvalitatīvu laiku sev. Tev aizvien ir svarīgi apzināties, ka esi forša draudzene un lielisks cilvēks, ar kuru ir interesanti pavadīt kopā laiku. Tā ir tava dzīve un atbildība pirmām kārtām fokusēties uz savām izjūtām un vajadzībām.
    6. Paļaujies uz citiem saviem draugiem!
      Koncentrējies vairāk uz attiecībām, kas ļauj tev justies labi. Ļaujies baudīt un piedzīvot citas attiecības.
    7. Pieliec punktu!
      Dažreiz, kad tev nav iespējas draudzenei izstāstīt, kā viņa tev ir likusi justies, tu vari uzrakstīt viņai vēstuli. Dalies ar savām pārdomām un izjūtām atklāti un tieši, bez cenzūras. Uzraksti, ieliec vēstuli aploksnē, bet nesūti to draudzenei, iznīcini to.
    8. Dzīvo tālāk!
      Kad esi izdzīvojusi un atlaidusi savas skumjas un zaudējumu, laiks doties tālāk. Varbūt ne uzreiz, bet tu sapratīsi, ka ir labi, ka tavā dzīvē ir par vienām toksiskām attiecībām mazāk. Un ka tev izdevās atrisināt situāciju, saglabājot fokusu uz savām izjūtām un vajadzībām. Izbaudi brīvību un neatkarību, jo tu esi to pelnījusi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē