• Kā pareizi lietot taukus dedzinošos līdzekļus ādai?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    22. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Neviens brīnumkrēms nespēj uzburt ideālu augumu. Taču, pareizi piemeklēts, tas spēj labi papildināt pārējās skaista ķermeņa veidošanas metodes un padarīt procesu efektīvāku un ātrāku.

    Ādas negludumus var mazināt, taču būs vajadzīgs regulārs darbs. Ja ņem talkā pareizos līdzekļus, iet ātrāk un rezultāts ir labāks. Skaidro Dana Karlsberga, kosmētiķe un ķermeņa estētisko procedūru speciāliste skaistuma institūtā Liora.  

    Klasiskais trio

    Tas ir zinātniski pierādīts un pārbaudīts komplekss, ka ceļā uz slaidākām ķermeņa formām, svara regulēšanu un ādas kvalitātes uzlabošanu labāko efektu dod klasiskais trio.

    • Uztura korekcijas. Pats galvenais – vēlmē nomest dažus kilogramus nevajadzētu mēģināt sākt badošanos vai nepārdomātu mazkaloriju diētu. Ja ir pāri četrdesmit, straujš svara zudums diemžēl vispirms ir redzams sejā – āda atslābst un nokaras uz leju. Lai atgūtu ādas apjomu un tvirtumu, būs nepieciešamas papildu rūpes. Labāk ēd mazāk un kvalitatīvāk!  
    • Regulāras fiziskās aktivitātes, kas paātrina pulsu, sasilda ķermeni un liek straujāk elpot. Labāko rezultātu dod ilgstoša un mērena slodze (der soļošana, nūjošana, skriešana, riteņbraukšana, skrituļošana, vingrošana u. c.), kas 4–6 reizes paātrina vielmaiņu, un papildu enerģijas patēriņš izraisa svara samazināšanos.
    • Uzcītīga ķermeņa kopšana, ko papildina iedarbīga, konkrētajam mērķim piemērota kosmētika, palīdz ātrāk sakopt ādu un noformēt iegūto rezultātu.

    Vai tiešām nav izdomāts kaut kas jauns?

    Nē, tikai kompleksa rīcība spēj dot vēlamo rezultātu, tāpēc ar sevi ir jāstrādā katru dienu. Tomēr ķermeņa apjoma un lokālu tauku polsteru mazināšanai ļoti noderīgi ir speciālie krēmi, ko dēvē arī par sportu tūbiņā. Tie ir jaunākās paaudzes kosmētiskie līdzekļi (krēmi, serumi, geli), kuru sastāvā iekļautas īpaši efektīvas pretcelulīta un ķermeņa aprises modelējošās formulas.

    Ideja ir vienkārša: uzziežot krēmu uz problēmzonām, ādai tiek radīta slodze – gluži kā sava veida fitnesa nodarbība.

    Krēma aktīvās vielas neļauj ādai gulēt un slinkot, bet liek tai nepārtraukti strādāt. Aktivizējot ādas vielmaiņu, uzlabojas visas ādas funkcijas. Lietojot šos krēmus tieši pirms fiziskās slodzes, tiek iegūts divkāršs efekts.

    Vai, uzklājot šo krēmu problēmzonās, tas dos kādu efektu arī nesportojot?

    Kad ir liekais svars, ir palielinātas tauku šūnas un parasti klātesošs arī celulīts. Sporta krēmi labi palīdz celulīta pirmajās stadijās. Kad celulīts jau ir labi redzams, tie var uzlabot ādas vispārējo stāvokli un samazināt ķermeņa apjomu par vienu centimetru. Šie krēmi sakopj ādu, bet fiziskās aktivitātes sekmē liekā šķidruma un sārņvielu izvadīšanu, tāpēc vajag arī fiziski kustēties. Uzklājot sporta krēmu un vienkārši sēžot, īpaša efekta nebūs.

    Kā šie krēmi iedarbojas?

    Parasti uz etiķetes ir norādīts: tievinošs, taukus dedzinošs, modelējošs u. tml. Patiesībā tie neko nededzina, un nav tāda līdzekļa, kuru uzklājot tauki izkūst un pazūd. To sastāvā ir aktīvas vielas, kas spēj iekļūt ādas dziļākajos slāņos un stimulēt tauku vielmaiņu. Tiek izmantotas arī vielas, kas uzlabo asins mikrocirkulāciju. Līdz ar to audi saņem vairāk skābekļa un šūnu vielmaiņa norit straujāk.

    Ja vēlies samazināt tauku apjomu, ir vērts papētīt krēma sastāvu, lai tajā būtu kāda no šīm vielām: kofeīns, kanēlis, silīcijs, L karnitīns,  kakao, jūras aļģes, pipari, ingvers, citrusi, arī ārstniecības augu ekstrakti un ēteriskās eļļas.

    Katrai ir savs uzdevums. Kofeīns un kanēlis veicina tauku sadalīšanos un taukšūnu mazināšanos. Karnitīns sadalītās taukskābes transportē uz muskuļu un ādas šūnām, kur tauki tiek sašķelti un pārvērsti enerģijā jeb degvielā, kas nodrošina šūnu funkcijas.

    Daudziem tauku vielmaiņu stimulējošiem krēmiem ir sildoša iedarbība, to aktīvās vielas paplašina mazos asinsvadus, tālab pēc krēma uzklāšanas mēdz veidoties viegls ādas apsārtums. Tā ir zīme, ka šūnu vielmaiņa šajā zonā strādā aktīvāk. Kad fiziski kustamies – sportojot, staigājot, arī aktīvi rosoties mājas darbos –, pastiprināti strādā asinsrite, kas iedarbina organisma termoģenēzi – pastiprinātu siltuma ražošanu, patērējot vairāk kaloriju.

    Uzklājot problēmzonās tauku vielmaiņu veicinošo krēmu pirms fiziskās slodzes, tā aktīvo vielu iedarbība slodzes laikā būs dziļāka un spēcīgāka. Lielākam efektam var uzvilkt siltas bikses. Ietīšanās pārtikas plēvē gan nav ieteicama, katrā ziņā nevajadzētu plēvi tīt stingri, labāk to pēc krēma iemasēšanas vienkārši uzklāt pa virsu.

    Kā lietot sporta krēmu, lai gūtu maksimālu rezultātu?

    Āda ir diezgan bieza, tāpēc to vajadzētu iepriekš attīrīt un sasildīt, lai aktīvās vielas spēj tikt cauri raga slānim. Tam labi der, piemēram, attīrošs skrubis vai pīlings, kas noloba atmirušo šūnu kārtu. Jutīgai ādai piemērotāks ir pīlings ar pienskābēm. Pirms krēma uzklāšanas var izmantot sauso norīvēšanos, jutīgai ādai vairāk piemērota ir slapjas ādas noberzēšana dušā. Tas jādara 5–10 minūtes, līdz āda kļūst sārta. Var izkarsēties vannā vai pirtī, tonizēt ādu ar kontrastdušu un tikai tad klāt krēmu. Katrā ziņā bez ādas iepriekšējas sagatavošanas krēma aktīvās vielas paliek ādas virspusē un nespēj paveikt savu uzdevumu – tieši tāpēc radies mīts, ka pretcelulīta/tievinošie krēmi nestrādā. 

    Vai der arī saules siltums? 

    Parasti neviens no šiem aktīvās iedarbības krēmiem nav apvienojams ar uzturēšanos saulē. Ja krēms satur sildošas un taukus dedzinošas vielas, saulē tās var izraisīt fotosensibilitāti – paaugstinātu ādas jutīgumu pret UV starojumu, kas var izpausties kā apsārtums, nieze, saules apdegums, āda var kļūt raibi pigmentēta. Vienmēr izlasi un ievēro krēma lietošanas norādes!

    Vai var iztikt ar parastu mitrinošo krēmu?

    Jā, var, bet speciālie krēmi palīdz iegūt labāku rezultātu. Turklāt, intensīvi kustoties, mēs bieži ejam dušā, un tā tiek sabojāts dabīgais mitruma līdzsvars, bet, lietojot tievinošos krēmus, āda jāmitrina vēl vairāk. Speciālo krēmu sastāvā ir gan ādas mitrinātāji, gan vielas, kas nodrošina ādas aizsardzību pret mitruma zudumu. Speciālie līdzekļi ir daudz jaudīgāki un iedarbojas efektīvāk nekā parasts mitrinošs krēms.

     Kā ilgtermiņā uzturēt ādas kvalitāti?

    Lai nostiprinātu iegūto rezultātu, ieteicams vakaros lietot kosmētikas līdzekļus ar nostiprinošu un konturējošu iedarbību. To sastāvā ir zirgkastaņa, gvarāna, aļģes, vērtīgas eļļas, retinols, kolagēns, elastīns, vitamīnu un antioksidantu kompleksi un citas iedarbīgas pretnovecošanas formulas, kuru galvenais uzdevums ir savilkt ādu un padarīt to stingrāku. Modelējošie, nostiprinošie līdzekļi ir speciāli izstrādāti ādas tonusam, elastībai un liftingam.

    Daudzi jaunākās paaudzes krēmi ir universāli – tie apvieno vairākas funkcijas: gan mazina tauku uzkrājumus, gan slaidina siluetu, gan uztur ādas kvalitāti. Tāpēc vienmēr vajadzētu izlasīt ražotāja norādes – daži piedāvā jau gatavas shēmas, bet, ja tādu nav, labāk no rīta lietot sporta krēmu, bet uz nakti uzklāt nostiprinošo krēmu.

    Vai ir vēl kāds īpaši svarīgs faktors?

    Ar fiziskajām aktivitātēm un krēmu palīdzību mēs iekustinām vielmaiņu. Lai tā strādātu ar pilnu jaudu un spētu šķīdināt un izvadīt no organisma sārņus, ir jādzer daudz ūdens. Ideālā formula veselam cilvēkam: 30 ml ūdens uz 1 kg svara. Piemēram, ja svars ir 70 kg, dienā jāizder divi litri ūdens; ja 80 kg, tad divarpus litru. Šķidrums liek asinsritei strādāt raitāk, paātrina vielmaiņas norises un veicina kaloriju patēriņu. Ūdeni var bagātināt ar citrona šķēlītēm, tas palīdzēs uzturēt vēlamo pH līmeni, dzert zaļo un zāļu tēju, der arī svaigi spiestas dārzeņu sulas.

    Taukus dedzinošie līdzekļi

    INSTITUT ESTHEDERM Morpho Fitness serums tievēšanas aktivizēšanai. Raspodiņa un olīvkoka ekstrakts, karnitīns un kofeīns dedzina tauku šūnas fizioloģiskā režīmā. Jo lielāka slodze, jo aktīvāk darbojas serums. 42 €, Institut Esthederm

    DOUGLAS Focus Slimming krēms notievēšanai ar masāžas uzgali. Satur kofeīnu, gurķu ekstraktu un šī sviestu, kas palīdz uzlabot siluetu. 150 ml, 19,99 €, Douglas

    ALGOTHERM AlgoSilhouette slaidinošs serums ar jūras planktona ekstraktu, kofeīnu un mentolu. Tonizē, nostiprina ādu un samazina ķermeņa apkārtmērus. 100 ml, 32 €, aptiekās

    BABĒ pretcelulīta krēmgels zemādas tauku samazināšanai ar masējošu uzgali. Komplekss ar kakao, kofeīnu, makadamiju, zirgkastaņu un karnitīnu, pH 5,5. 200 ml, 30 €, aptiekās, internetaptiekās

    MESOESTETIC Bodyshock Total Reducer remodelējošs krēms problēmzonām. Samazina tauku akumulāciju šūnās, kas veido zemādas taukaudu slāni. Āda problēmzonās kļūst gludāka, elastīgāka. Sastāvā L-karnitīns, mārdadža sēklu ekstrakts un kofeīns. 200 ml, 53,05 €, Dynasty

    GMT Beauty Lift&Volume sildošs krēms dibena un sēžas tvirtumam. Bioloģiski aktīvas vielas iedarbojas pret celulītu, inovatīva tehnoloģija efektīvi uzlabo ādas stāvokli. Sastāvā antioksidanti, aļģes, efejas, zirgkastaņas un piparu ekstrakti un vērtīgas eļļas. 100 ml, 39 €, GMT Beauty

    Eko URTEKRAM pretcelulīta eļļa ar antioksidantiem bagāto Japānas zaļo matcha tēju un mikroaļgēm, sildošo čili fermenta ekstraktu, kas enerģizē ādu un aizsargā pret vides piesārņojumu. 8,90 €, Biotēkā  

    Nostiprinošie līdzekļi

    EISENBERG Soin Liftant Corps luksusa krēms ķermenim rada neredzamas liftinga korsetes efektu. Ideāls svara mazināšanas periodos, lai tonizētu ādu. E un C vitamīns, antioksidanti, zaļo mikroaļģu oligopeptīdi efektīvi veicina šūnu vitalitāti. 150 ml, 121 €, Douglas

    ELEMIS Targeted Toning Body Moisturizer tonizējošs ķermeņa mitrinātājs ar nigari sāli un Jania Rubens koraļļiem, kas apvienojumā ar masāžu palīdz celulīta skartai ādai izskatīties vienmērīgai. Palīdz nostiprināt un tonizēt ādu. 98 €, Taka Spa, Neroli Cult Beauty

    ESPA Smooth and Firm Body Butter nostiprinošs ķermeņa sviests. Dāsni baro, izlīdzina un tonizē ķermeņa ādu, padarot to maigu, elastīgu un skaistu. Sastāvā lapegles un ķirbju sēklu ekstrakts, argāna un mežrozīšu eļļa, E vitamīns un jauks rožu, pačūlijas un mandarīnu ēterisko eļļu aromāts. 180 ml, 55 €, Espa Rīga

    MARENCE anticelulīta eļļa ķermenim ar dūņu ekstraktu – nostiprina ādu un veicina celulīta mazināšanos. Īpaši izstrādātais saldūdens zaļo dūņu ekstrakts nodrošina ādu ar mikro un makro elementiem, aminoskābēm un vitamīniem. 100 ml, 24,90 €, marence.com

    Eko KHADI ājurvēdiskā pretcelulīta eļļa veicina mikrocirkulāciju, tonizē, nostiprina un izlīdzina ādu, mazinot celulītu. Sastāvā: sezama un sinepju eļļa, citrusu un pačūlijas ēteriskā eļļas ingvera, kurkumas, piparu, kanēļa un citi augu ekstrakti. 100 ml 11,95 €, Biotēkā   

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē