• Kur Latvijā drīkst lasīt dzērvenes?

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    17. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/edenpictures
    Pirms dodies purvā pēc ogām, noskaidro, vai šajā vietā dzērvenes vispār drīkst lasīt! Konsultē Maija Rēna, Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste.

    5 svarīgi jautājumi par dzērveņu lasīšanu:

    • Kur Latvijā nedrīkst lasīt dzērvenes?

    Kopumā nekādu ierobežojumu lielākajā daļā mežu un purvu nav, tik vien, ja teritorija ir rezervāta vai kāda stingrā režīma zonā, kur vienkārši cilvēki atrasties nevar. Latvijā ir četri šādi rezervāti – Grīņu, Moricsalas, Krustkalnu un Teiču rezervāts.

    Rezervātu zonas ir arī nacionālajos parkos vai dabas liegumos, piemēram, Gaujas Nacionālajā parka ir Nurmižu gravu rezervāts vai Roču meža rezervāts. Arī Ķemeru Nacionālajā parka atsevišķas teritorijas ir stingrā režīma zonā – dabas rezervātā.

    • Kā zināt, ka konkrētajā teritorijā nedrīkst lasīt ogas? 

    Lai, dodoties mežā un purvā, nerastos nepatīkamas situācijas, pirms tam vajadzētu noskaidrot, vai nolūkotā ogošanas vai sēņošanas vieta neietilpst kādā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kur spēkā ir speciālas normas. Ja ir šaubas par kādu no nolūkotajām ogošanas vietām, var sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldes attiecīgā reģiona administrāciju (Kurzeme – 63286000, Vidzeme –  65904433, Latgale – 64605860, Pierīga – 67730078.

    Turklāt lielākajā daļā īpaši aizsargājamās dabas teritorijās uz ceļiem, takām un stāvlaukumiem ir speciālās informatīvās zīmes, kur norādīts, kas ir tā par teritoriju. Ja aizliegts tur atrasties, tas ir norādīts piktogrammā. Ir arī tādas aizsargājamās teritorijas, kur noteiktos datumos ar speciālu atļauju ogot tomēr drīkst – šāda kārtība ir, piemēram, Teiču purvā.

    To, vai nolūkotā ogošanas vieta neatrodas rezervātā, iespējams noskaidrot dabas datu sistēmā Ozols, apmeklējot saiti http://ozols.daba.gov.lv/pub/

    • Vai jebkurš var saņemt atļauju ogot Teiču purvā?  

    Nē, Dabas aizsardzības pārvaldes atļaujas ogošanai noteiktos datumos ar pašvaldības starpniecību var saņemt tikai vietējie iedzīvotāji. Pārvalde sadarbojas ar pagastu pārvaldēm, lai nodrošinātu dzērveņu lasīšanas atļauju izsniegšanu.

    Šogad sagatavotas 1150 atļaujas, ko vietējās pašvaldības iedzīvotāji vēl var saņemt ogu lasīšanai noteiktos datumos 19. un 20. septembrī.

    Krustpils novada Atašienes pagastā izsniegs 350 atļaujas, Varakļānu novada Varakļānu pagastā 150 un Murmastienes pagastā 250 atļaujas, Madonas novada Mētrienas pagastā izsniegs 200 atļaujas, Barkavas pagastā arī 200 atļaujas. 

    • Kas jāievēro atļauju saņēmējiem Teiču purvā?

    Jāpatur prātā, ka ogot atļauts vien  norādītajā vietā un laikā. Atļauju drīkst izmantot tikai dokumentā norādītais cilvēks, turklāt līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam. Ogotājam, kurš ierodas dzērveņu lasīšanas vietā ar autotransportu, atļaujas labās puses sadaļa jānovieto transportlīdzekļa logā. Teiču dabas rezervāta stingrā režīma zonā atrasties aizliegts.

    Jāņem vērā, ka lielākajā daļā no tām ir aizliegts ogu ievākšanai lietot speciālās ierīces – tā sauktos kombainus.

    Nedrīkst vākt citas savvaļas ogas un sēnes, atstāt sadzīves atkritumus, tajā skaitā vietas atzīmējušos marķējumus – maisiņus, lentes un citus orientierus. Tāpat  purvs nebūs īstā vieta, kur atstāt ēdiena iepakojumus vai tukšos traukus, dzēriena iepakojumus un polietilēna maisiņus. Saudzīgi jāizturas arī pret zemsedzi, jo purvi ir jutīgi pret nobradāšanu, to atjaunošanās notiek ļoti lēni. Tāpat purvā ir aizliegts nomest izsmēķus un veikt citas darbības, kas var izraisīt ugunsgrēku.

    Par pamanītām nelikumīgām darbībām Teiču dabas rezervātā lūdzam informēt pa tālruni 26112686.

    • Vai purvos ogotājus kontrolē?

    To, vai tiek ievērotas normatīvajos aktos un atļaujās noteiktās prasības, septembrī pastiprināti kontrolēs Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori. Pārvalde aicina ievērot normatīvo aktu prasības un valsts vides inspektoru norādījumus, jo par to pārkāpšanu draud sods no brīdinājuma līdz pat 1000 eiro.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē