• Iepērcies droši – atrodi dāvanas internetā! Padomi un ieteikumi dāvanu izvēlē

    Svētki
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    14. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash un no publicitātes materiāliem
    Lai kas notiktu, svētki nav atcelti un arī dāvināšanas prieks ne. Esam aicinātas palikt mājās, neklīst pa veikaliem dāvanu meklējumos. Taču nesteidzīga pastaiga interneta veikalos gan ir iespējama. Noskaidrojam, kā tur iepirkties droši, un piedāvājam tev idejas internetā nopērkamām dāvanām. Konsultē SANITA GERTMANE, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja.

    Lai svētku prieks nesabojātu apkrāpšana, iepērkoties tīmeklī, jāpievērš uzmanība vairākām niansēm.

    Kā skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane, īpaši pēdējo mēnešu laikā pieaudzis sūdzību skaits par interneta veikaliem, kas tīšām vai negribot apkrāpuši pircēju: «Iepirkšanās internetā sniedz daudz priekšrocību – ērtu un ātru piegādi, iespēju pirkt, neizejot no mājas, iespēju salīdzināt, iegūt atlaides un tā tālāk. Taču, pieaugot e-komercijas popularitātei, parādās arī dažādas ar to saistītas problēmas, piemēram, viltus piedāvājumi, preces kvalitātes neatbilstība solītajam, saistību nepildīšana, krāpniecība un citas.» Lai iepirkšanās internetā nesagādātu sarūgtinājumu un caurumu maciņā, seko dažiem vienkāršiem norādījumiem.

    Pārbaudi veikala esamību un piederību

    Lai cik kārdinoša sociālajos tīklos vai kur citur būtu kādas preces reklāma, pirms kārotās mantas iegādes pārbaudi tās pārdevēju. Sanita Gertmane skaidro – cilvēki bieži vien, meklējot kādu preci, ieraksta tās nosaukumu Google meklētājā. Bet pirmais, kas izlec, ir cenu salīdzināšanas portāla piedāvājums. Ne vienmēr tie veikali, kuriem uzrādās viszemākās cenas, ir tādi, uz kuru piedāvājumu var paļauties.

    Ieejot virtuālajā veikalā, ir jāizvērtē, vai šis veikals vispār pastāv arī fiziski un ģeogrāfiski, kādi ir tā darbības principi un vai tie ir godprātīgi.

    Kā to izdarīt? Pārliecinies, vai interneta adresē izmantots https:// protokols, pārlūkprogrammas adreses laukā norādīts atslēgas simbols, uzraksts Secured by vai citas norādes par veikala tehniskās drošības līmeni. Pārbaudi, vai skaidri norādīta informācija par pārdevēju – uzņēmuma nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese, e-pasts. Vēlams – arī telefona numurs.

    Paskaties, vai mājaslapa ir sertificēta no drošības viedokļa, pievērs uzmanību pieejamiem maksājuma veidiem. Drošības labad interneta veikala nosaukumu vari ierakstīt Google meklētājā. Nereti šādā veidā uzpeld atsauksmes par negatīvu pieredzi. Tāpat vari ieskatīties Uzņēmumu reģistra informācijas portālā (https://info.ur.gov.lv), noskaidrojot, vai uzņēmumam nav sākts maksātnespējas vai likvidācijas process.

    Pārliecinies, vai ir pieejami distances līguma noteikumi

    Tā kā internetā tirdzniecība notiek attālināti, to pamatā regulē Patērētāju tiesību aizsardzības likums. Turklāt tavas un pārdevēja (interneta veikala) tirdzniecības attiecības regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 255 Noteikumi par distances līgumu. Tomēr svarīgi izpētīt arī veikala piedāvātos piegādes, apmaksas noteikumus, kā arī atteikuma tiesības. Pārliecinies, vai ir sniegta skaidra un saprotama informācija par atteikuma tiesībām, tai skaitā – atteikuma veidlapa.

    Noskaidro, vai prece šobrīd vispār pieejama

    Pārliecinies par konkrētās preces pieejamību (tagad, svētku tuvošanās laikā, tā var būt arī izpirkta), piemēram, sazinoties ar pārdevēju e-pastā vai pa tālruni (tādā veidā pārbaudot arī, vai šie saziņas līdzekļi vispār darbojas).

    Maksā ar karti

    Lielā daļā interneta veikalu jāveic priekšapmaksa. Taču, ja vien iespējams, maksā ar karti. Ja veikala īpašnieks nav godprātīgs, ir risks visu samaksāto summu pazaudēt, bet preci nesaņemt. Maksājot ar karti, uz tevi attieksies karšu maksājumu garantija. Tā klientam ļauj vērsties bankā neautorizētu un krāpniecisku maksājumu gadījumā un saņemt naudas atmaksu. Ja būsi maksājusi ar pārskaitījumu, nekādu atmaksu diemžēl saņemt nevarēsi. Tāpat daudzi veikali šobrīd piedāvā par preci norēķināties ar pēcapmaksu, saņemot preci. Arī šī ir laba opcija.

    Pārliecinies, vai saņemsi preci solītajā laikā

    Noskaidro, ko pārdevējs ir paredzējis darīt, ja prece apsolītajā laikā nebūs pieejama, un tad apsver, vai šāds risinājums tev der. Tas ir īpaši aktuāli šobrīd, kad interneta veikalu darbs pandēmijas dēļ kļuvis daudz saspringtāks nekā jebkad agrāk. Turklāt tuvojas taču svētki, un pasūtītāju skaits pieaug arī šā iemesla dēļ. Ja prece netiek piegādāta apsolītajā termiņā (maksimālais piegādes laiks ir viens mēnesis), nekavējoties sazinies ar pārdevēju (patiesībā pārdevējam būtu jāsazinās ar tevi, bet bieži vien tā diemžēl nenotiek).

    Šai gadījumā ir divi varianti – varat vienoties, ka preci piegādās nedaudz vēlāk (pirmssvētku laikā, kā arī pandēmijas dēļ patiešām var būt piegādes kavējumi).

    Otrs variants – tev ir tiesības pieprasīt līguma atcelšanu un tavas samaksātās pirkuma maksas atmaksāšanu bez liekas kavēšanās.

    Ja, pasūtot preci, esi īpaši norādījusi, ka piegāde sākotnēji noteiktajā termiņā ir būtiska, tev ir tiesības lauzt noslēgto līgumu bez piegādes termiņa pagarināšanas.

    Atteikuma tiesības – 14 dienas

    Ja prece neder, nepatīk vai nav tev piemērota citu iemeslu dēļ, atceries – likums paredz, ka šo preci 14 dienu laikā vari atdot atpakaļ pārdevējam. Ja komersants nav norādījis informāciju par atteikuma tiesībām un nav pieejama arī atteikuma veidlapa, atteikuma tiesības ir pat veselu gadu!

    Ja prece, piemēram, saņemta pakomātā, atteikuma tiesību termiņu skaita no dienas, kad preci esi no pakomāta izņēmusi.  Ja preci piegādā kurjers, tad 14 dienu laikā no preces piegādes dienas. Tiesa, pirms atdod preci pārdevējam, pārliecinies, vai uz tavu pirkumu nav attiecināms atteikuma tiesību izņēmums.

    Atdot atpakaļ nevarēsi preces, kas ir personalizētas (piemēram, džemperi, uz kura uzdrukāts vai izšūts tava vīra vārds), preces, kas ir ātri patērējamas vai ātri bojājas. Atpakaļ nevarēsi atdot arī preces ar sabojātu iepakojumu, piemēram, ekrānam noplēstu aizsargplēvi, noplēstu birku (šis noteikums ieviests preces higiēnas vai veselīguma kvalitātes prasību nodrošināšanai). Atteikuma tiesības netiek piemērotas periodiskajiem izdevumiem (žurnāliem, avīzēm), grāmatām, pārtikai un vēl citām preču grupām.

    Atceries arī, ka atteikuma tiesības darbojas vienīgi tad, ja prece ir izmēģināta vien tik tālu, cik tu to darītu veikalā.

    Nedrīkst kleitā nosvinēt Ziemassvētkus un tad sūtīt atpakaļ kā nepiemērotu.

    Vai ar jaunajiem zābakiem aizbrist līdz veikalam un tad mēģināt tos atdot atpakaļ ar argumentu, ka nebija ērti…

    Ja nepieciešams, meklē palīdzību PTAC

    Pēdējo mēnešu laikā daudzi veikali ir aizvērti, pieaug maksātnespējīgo interneta veikalu skaits. Līdz ar to pašlaik pieaudzis sūdzību skaits par to, ka pasūtīta, bet nav saņemta dārga prece (dators, televizori u.c.). Ja šāda situācija (tpu, tpu, tpu!) rodas arī tev, vērsies pēc palīdzības Patērētāju tiesību aizsardzības centrā pa tālruni 65452554 vai rakstot iesniegumu mājaslapā ptac.gov.lv. Ja problēmas radušās, iepērkoties kādas citas ES dalībvalsts veikalā, meklē palīdzību Eiropas Patērētāju informēšanas centrā www.ecclatvia.lv.

    PADOMS

    Īpaši kritiski izvērtē ļoti pievilcīgus, bet lētus piedāvājumus!

     

    IEVAS REDAKCIJAS IZVĒLE

    Izvēlējāmies tikai pie mums Latvijā radītus izstrādājumus, kas nopērkami internetā, – atbalstīsim savējos! Šajā grūtajā laikā tas ir jo īpaši svarīgi!

    Svarīgi!

    Atšķirībā no parastā veikala, interneta veikalā nevarēsi ieskriet iepirkties pēdējā vakarā pirms svētkiem. Tāpēc neatliec dāvanu pasūtīšanu uz vēlāku laiku – paies kāds laiciņš, kamēr tev tās piegādās!

    Eleganti adījumi

    Internetveikala MaiMai radītāja ir Maija Balode, un šajā veikalā atradīsi skaistus un ļoti kvalitatīvus adījumus no dabiskiem materiāliem – merīnvilnas, alpakas vilnas, zīda un kokvilnas. Iesaku ieskatīties sadaļā Izpārdošana, kur noteikti atradīsi kādu vērtīgu labas cenas dāvanu, piemēram, merīnvilnas vidēja garuma mēteli ar kabatām, pasteļkrāsas zīda kokvilnas topu vai – vīrietim – džemperi no alpakas vilnas. 

    www.maimai.lv  Bezmaksas piegāde visā Latvijā pirkumiem virs 80 €. Sūtījums tiks piegādāts ar Omniva Latvijas teritorijā; ar DPD vai Latvijas Pasta palīdzību to var nosūtīt arī uz citām valstīm.

    Vidēja garuma merīnvilnas mētelis – 87 €

    Gaumīgam akcentam

    Veikalā Soulstonesshop.com (tā radītāja ir Agnese Zeltiņa) atradīsi rotas, kas radītas no dabiskiem akmeņiem un antialerģiskiem materiāliem. Šīs rotas noderēs kā gaumīgs akcents gan ikdienas apģērbam un ofisa kostīmam, gan vakarkleitai. Piemēram, draudzenei vari uzdāvināt kaķacs auskarus (12 €), bet mīļotajam vīrietim oniksa aproci (35 €).

    Piegāde ar Latvijas Pasta starpniecību (4 €, ārpus Latvijas 10 €), ar Omniva (4 €), pasūtījumu var saņemt arī veikalā Bruņinieku ielā 45–2.

    Par saldām atmiņām

    Atgādini mammai, cik salds bija jūsu kopīgi pavadītais laiks bērnībā, nosūtot viņai Skrīveru pārtikas kombināta gatavoto Krējuma pagali. Svaigs šerbets ar lazdu riekstiem un bagātīgu, vijīgi maigu kruzulīti virspusē. Mmm… Mājaslapā atradīsi arī dažādu veidu Gotiņas, saldo ruleti, Gotiņu masu burciņās un dažādus dāvanu komplektus. Ceturtdienās posmā Aizkraukle–Rīga bezmaksas piegāde pie pašām namdurvīm, citās dienās un citviet Latvijā sūtīšana ar Omnivu (3 eiro).

    Krējuma pagale – 8 eiro.

    www.skriverugotina.lv

    Skābekļa vairošanai

    Vai zināji, ka aptuveni 30 metru augsts koks gada laikā saražo aptuveni 2,7 kg skābekļa, kas ir pietiekami, lai nodrošinātu divu cilvēku eksistēšanu? Pat tad, ja tava draudzene dzīvo dzīvoklī, vari uzdāvināt viņai koku sēklas komplektā ar podiņu un augsni. Draudzenei šīs sēklas būs jāiesēj podiņā un rūpīgi jākopj. Aptuveni pēc mēneša sēkliņas izdīgs, bet vasaras sākumā topošo kociņu varēs izstādīt mežā vai piemājas pļavā. Tā kā vienā iepakojumā ir aptuveni desmit Latvijas Valsts mežu sarūpētu sēklu (parasti izdīgst gandrīz visas), katram no ģimenes būs savs koks vai pat divi. Visātrāk izdīgs un jau šovasar stādīšanai gatavas būs priežu, egļu vai bērzu sēklas.

    Sēklu komplektu meklē https://kokskaste.myshopify.com. Viena komplekta cena 9,50 eiro. Piegāde ar Omniva kurjeru gan izmaksās vēl aptuveni 8 eiro.

    Sirds siltumam

    Kā parādīt tuvam cilvēkam, cik daudz viņš tev nozīmē? Aizsūti īpašu, 20 centimetru augstu sveci Sirds. Katru reizi, kad tavs mīļais cilvēks to iedegs, atcerēsies tevi. Svece deg 40 stundu. Īpaša šī sirds ir arī tāpēc, ka tā ir roku darbs un šīs sveces izgatavo jaunieši ar attīstības traucējumiem – pērkot atbalstīsi Grupu mājas neatkarīgai dzīvei izveidi. Mājaslapā Latviancandles.lv atradīsi arī daudz citu skaistu sveču.

    Svece Sirds maksā 7 eiro. Ja pirkuma summa pārsniedz 25 eiro, piegāde Rīgā ir bez maksas.

    Tumsā spīdošas zīles drosmīgām ausīm

    Kādas drosmīgas ausis varētu būt ļoti priecīgas saņemt dāvanā savus individuālos tumsā spīdošos auskarus. Tie tapuši Latvijā no īstām sarkanā ozola zīļu cepurītēm, kas savāktas vecas muižas parkā Ziemeļlatvijā, ekosveķiem, spīdekļa (strontium aluminate pulvera) un 925. proves sudraba auskaru āķiem un cilpiņām. Auskari sāk spīdēt jau pustumsā, bet visiespaidīgāk to mirdzums būs redzams piķa melnā tumsā, un tās mantas jau nu mums te netrūkst! Pa dienu auskari jānovieto gaismā, lai vēlāk tie atkal kādam varētu rādīt gaismu tuneļa galā.

    No pasūtīšanas brīža internetā līdz piegādei vajadzēs 4–5 dienas. Auskari būs droši iepakoti bērza koka kastītē un burbuļaploksnē

    Cena 24 eiro, veikals www.dabasrotas.lv.

    Ja izvēlas Omniva pakomātus – piegāde ietverta cenā. Ja pastu vai piegādi ar kurjeru – klāt nāks sūtīšanas izmaksa 3,99–4,50 eiro.

    Ja tev tuva ziemeļnieciska elegance

    Vaidava Ceramics gaišbrūnās bļodas jau bieži redzētas, taču šis uzņēmums ražo arī citas kolekcijas. Īpaši skaisti ir dizaineres Laimas Grigones melnie trauki un melnie ar zelta maliņu. Mūsu pašu sarkanais māls (neticami, kā to var padarīt tik spoži melnu!) plus ziemeļnieciski tīras līnijas.

    Kā sameklēt: https://vaidava.lv/lv/

    Piegādā uz Omnivas pakomātiem 2–4 dienu laikā.

    Rotas dāvanai īpašiem cilvēkiem

    Liekas, ka šajās rotās uzminēts tāds latvieša sevišķais, mazliet atturīgi pieklusinātais kods – dabas motīvi, latvju zīmes. Bet daļa no tām glabā ļoti senus stāstus, jo darinātas pēc arheoloģiskajos izrakumos atrasto seno greznumlietu rakstiem un formām.

    https://www.balturotas.lv Piegādā Omnivas pakomātos, pa pastu vai ar kurjeru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē