• VIDEO: Šodien varēs vēlēt ilgāk, bet tikai savā iecirknī

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    24. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, lai piektdien pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darbu līdz plkst.20. Dažas stundas vēlāk grozījumus arī izsludināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kas nozīmē, ka tie stājušies spēkā.

    Grozījumi EP vēlēšanu likumā, ko iesniedza opozīcijas deputāti, nosaka, ka piektdien vēlēšanu iecirkņi darbosies no plkst.10 līdz plkst.20. Iepriekš to darba laiks bija paredzēts līdz plkst.16.

    Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis ceturtdien Valsts pārvaldes komisijas sēdē norādīja, ka Saeimas piedāvātās izmaiņas EP vēlēšanu likumā parlamenta juristiem rada satraukumu, jo nav pieļaujama vēlēšanu noteikumu maiņa vēlēšanu laikā. Saeimas jurists pauda, ka ārkārtējā tempā pieņemtos grozījumus Satversmes tiesa var atzīt par neatbilstošiem Satversmei. Šādā gadījumā pastāv risks, ka tas var ietekmēt arī vēlēšanu rezultātus, skaidroja Juridiskā biroja pārstāvis.

    Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa ceturtdien preses konferencē pastāstīja, ka piektdien vēlētāji varēs balsot tikai iecirknī, kurā ir reģistrēti. Šāds lēmums pieņemts, uzklausot CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas uzturētājus. Iespēja vēlēt citā iecirknī bija paredzēta tikai iepriekšējās balsošanas dienās.

    Ceturtdien visi 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņi iepriekšējai balsošanai bija atvērti trīs stundas – no plkst.9 līdz 12. Taču CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas tehnisko traucējumu dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem, noskaidroja aģentūra LETA.

    Iepriekšējā balsošanā vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, ir iespējama tiešsaistes datu apmaiņa. Balsojot citā iecirknī, jāieplāno ilgāks laiks – vidēji piecas līdz 20 minūtes -, kas jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu komisija pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni un veiks iecirkņa maiņu, iepriekš skaidroja CVK.

    Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē