• Iesnas bēbītim - nopietna slimība

    Mans Mazais
    Edīte Valtere
    25. janvāris, 2010
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Zīdainis
    Foto: Agnes, flickr.com/agnesf
    Zīdainis
    Iesnas zīdainītim jāuztver kā nopietna saslimšana, jo tās var izraisīt komplikācijas – vidusauss iekaisumu, bronhītu, pneimoniju. Konsultē VC4 pediatre VIZMA MEIKŠANE, un GUNTA SUMERAGA, ausu kakla un deguna ārste veselības klīnikā Premium medical.

    Ja zīdainim ir iesnas, viņam ir grūti elpot caur degunu, bet caur muti mazais elpot vēl neprot. Kad ir aizlikts deguntiņš, mazajam ir ļoti grūti. Turklāt viņš var slikti ēst un līdz ar to nepietiekami uzņem šķidrumu.

    Tā kā bēbītis daudz laika pavada guļus, puņķiem ir lielāka iespēja iekļūt vidusausī un izraisīt iekaisumu. Turklāt zīdaiņiem slimība var progresēt ļoti ātri. Tāpēc ikreiz, kad bēbītim ir iesnas, jākonsultējas ar ārstu un jārīkojas saskaņā ar viņa norādījumiem.

    Tā kā bēbītis daudz laika pavada guļus, puņķiem ir lielāka iespēja iekļūt vidusausī un izraisīt iekaisumu. Turklāt zīdaiņiem slimība var progresēt ļoti ātri.

    Ja zīdainītim iesnu dēļ nesākas komplikācijas, bet tās tomēr nedēļas laikā nepāriet vai izdalījumi no deguna kļūst zaļgani – noteikti jākonsultējas ar ārstu.

    Kā atvieglot mazuļa stāvokli

    Ja zīdainītim ir iesnas, viņš var kļūt nemierīgāks, raudulīgāks, mazajam var būt slikta pašsajūta, sāpēt galva. Iesnas apgrūtina elpošanu, ēšanu un gulēšanu – vissvarīgākās norises mazulīša dzīvē. Tāpēc jācenšas atvieglot mazuļa stāvokli.

    Pirms ēdināšanas un gulētiešanas bēbītim jāiztīra deguntiņš, lai viņam būtu vieglāk zīst. Deguna attīrīšanai var izmantot speciālu sūknīti gļotu atsūkšanai vai mazo klizmas baloniņu. Deguntiņš jātīra arī tāpēc, lai labāk iedarbotos līdzekļi, kas uzlabo mazuļa pašsajūtu, lai būtu mazāka iespēja izdalījumiem nokļūt ausī un izraisīt vidusauss iekaisumu. Deguntiņu var tīrīt ar pirkstos savirpinātu vates gabaliņu. Ja deguntiņš ir stipri aizlikts, pirms tīrīšanas to var skalot ar aptiekā nopērkamo zīdaiņiem paredzēto jūras ūdeni, ko iepūš degunā. Deguns jātīra un izdalījumi no tā jāatsūc ļoti uzmanīgi un saudzīgi, jo bēbīša deguntiņš ir mazs, un to var viegli ievainot.

    Zāles zīdainīša degunā nevajag pilināt ilgāk par 2–3 dienām pēc kārtas, jo tās tikai uzlabo pašsajūtu, bet iesnas neārstē.

    Ja mazais pirmajās dienās pēc iesnu saķeršanas nevar paēst tāpēc, ka deguns ir ciet, var lietot Vibrocil pilienus vai fizioloģisko šķīdumu, ko divas reizes dienā pa diviem pilieniem iepilina katrā nāsī. Šie līdzekļi mazina tūsku, un izdalījumi var vieglāk tikt ārā no deguna. Zāles zīdainīša degunā nevajag pilināt ilgāk par 2–3 dienām pēc kārtas, jo tās tikai uzlabo pašsajūtu, bet iesnas neārstē. Zīdainim nedrīkst lietot pilienus vai ziedes, kas satur kamparu vai mentolu, jo tie bēbītim var izraisīt krampjus un elpošanas traucējumus. Ja bērnu ārsts ir izrakstījis deguna pilienus, tie jālieto, kā norādīts lietošanas pamācībā vai arī pirms ēdienreizēm un gulētiešanas.

    Deguntiņā var pilināt arī mammas pienu, jo tas satur vielas, kas stiprina imunitāti, taču tas nemazina tūsku, kas, savukārt, ir iemesls aizliktam degunam. Divas pilītes mammas piena katrā nāsī samitrina deguna gļotādu un pavirza puņķi uz priekšu vai atpakaļ, tā nedaudz atbrīvojot deguna ejas.

    Lai mazulim būtu vieglāk elpot, var nedaudz pacelt gultas galvgali. Kājiņām jābūt siltumā. Noderēs vilnas zeķītes vai arī kāda sildoša ziede, kas paredzēta zīdaiņiem. Ja pēdiņas kņud, refleksi tiek nodoti uz augšu, un deguntiņam kļūst vieglāk elpot

    Ja zīdainim, kuram ir iesnas, nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, ieteicamas pastaigas svaigā gaisā. Pirms došanās ārā noteikti jāiztīra deguntiņš. Pirmajās slimības dienās, kad deguntiņš ir aizlikts un to vēl īsti nevar iztīrīt, labāk palikt mājās. Elpojot caur muti, mazais var sarīties aukstu gaisu un saaukstēt kaklu. Ja, slimojot ar iesnām, bēbīti neved ārā, tad biežāk nekā parasti jāvēdina telpas un jāmitrina gaiss, jo sauss gaiss kairina deguna gļotādu.

    Pārslimojot iesnas, imunitāte neveidojas. Izvairīties no saslimšanas ar iesnām ir gandrīz neiespējami, jo tās izplatās pilienu veidā. Pat tad, ja mazais netiek vests sabiedriskās vietās, kur ir daudz cilvēku, nevar būt drošs, ka mazais iesnas nedabūs, jo tās mazajam var atnest mājinieki. Vīrusu sezonā virs mazuļa gultiņas var piekārt ķiploka daiviņu, taču simtprocentīgi no iesnām nepasargās arī tā.

     

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē