• Vai kaķim drīkst dot jēlas aknas?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    29. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Žurnāla «Astes» lasītājs raksta: Kaķis tika barots ar jēlām aknām ilgāku laiku katru dienu – gan rītos, gan vakaros. Vienā dienā kaķis no aknām atteicās. Nepagāja ilgs laiks, un kaķis saslima. Sāka zust svars, kaķis kļuva arvien vājāks un vājāks, līdz brīdim, kad viņam vairs neviens nevarēja līdzēt… Man ir jautājums – vai kaķi vispār drīkst barot ar jēlām aknām? Varbūt viņš ar tām saindējās? Vai saimniece, labu gribēdama, nodarīja savam kaķim sliktu?

    «Astes» konsultē veterinārās klīnikas «Frančeska VET» veterinārārsts Ingus Balandins.

    «Principā aknas kaķiem ne tikai var, bet arī vajag dot. Taču ne katru dienu. Tikai pa retam un nelielām porcijām,» teic veterinārārsts. «Tāpat kā lielie savvaļas kaķi, arī mājas minči ir plēsēji. Tas nozīmē, ka kaķa ēdienkartē noteikti jābūt iekļautai gaļai un subproduktiem. Un aknas ir viens no tiem. Taču tiem ēdienkartē jābūt tikai kā gardumam (teiksim, reizi nedēļā), nevis pamatbarībai, kas tiek dota katru dienu. Ja ikdienā savu kaķi barosi tikai un vienīgi ar jēlām aknām, tas agrāk vai vēlāk novedīs pie nopietnām veselības problēmām.»

    Aknas satur lielu daudzumu A vitamīna, kaķītis var saindēties un aiziet bojā.

    Ingus uzsver: «Vēl nevajadzētu aizmirst, ka mājas kaķis dzīvo telpās un enerģiju, ko viņš iegūst no pārlieku liela daudzuma gaļas un subproduktiem, viņam vienkārši nav, kur likt. Dzīvnieks to nevar patērēt. Lai to izdarītu, viņam būtu jāiet ārā un visu dienu jāskraida un jālēkā pa kokiem. Otrkārt, lai barotu kaķi ar paša gatavotu ēdienu, jābūt labam uztura speciālistam. Jāzina, kāds ir tauku saturs, cik vajag proteīnu, cik ogļhidrātu utt. Uzturam jābūt sabalansētam. Tāpēc nekad nebaro kaķi ar lielu daudzumu jēlu aknu vai citu subproduktu. Pietiks ar vienu ēdamkaroti vienu divas reizes nedēļā.»

    Aknām ir gan plusi, gan arī mīnusi.

    • Priekšrocības
      Aknas ir bagātas ar B vitamīnu (piemēram, B12 un folijskābi), A, D, E un K vitamīniem, kā arī minerālvielām, tostarp dzelzi, magniju, selēnu un cinku. Turklāt šis produkts ir vērtīgs olbaltumvielu un taurīna avots, kas ir vitāli svarīgs kaķiem.
    • Trūkumi
      Aknas satur potenciāli toksisku daudzumu A vitamīna, kas kaķiem var izraisīt saindēšanos. Ja tavs mīlulis zaudē apetīti un svaru, kļūst vājš, cieš no aizcietējumiem, klibo, no rītiem viņam ir slikta dūša – nekavējoties dodies pie veterinārārsta. Un neaizmirsti pieminēt, ka kaķis uzturā lietojis aknas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē