• Izvēlamies mājdzīvnieku saimniekam-vegānam

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    3. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Par vegāniem parasti sauc cilvēkus, kuri pilnībā atteikušies no dzīvnieku izcelsmes produktiem uzturā. Vegāni gan mēdz būt dažādi. Vieglākais gadījums, kad ēdienkartes ierobežojumi tiek attiecināti tikai uz sevi, mīļoto. Pārējie mājinieki pārtiek no tā, kas viņiem garšo. Smagākos gadījumos – šāda dzīves filozofija tiek uzspiesta visiem, tostarp arī mājdzīvniekiem.

    Interesanti, kā īstam vegānam piemeklēt mājas mīluli? Vai arī šajā ziņā ir kaut kādi ierobežojumi? Viss atkarīgs no viņiem pašiem. Principā nekādu ierobežojumu nav – derēs jebkurš mājdzīvnieks. Vienkārši jānovelk stingras robežas starp savām un dzīvnieka vajadzībām – ne katram dzīvniekam ir piemērota vegāna ēdienkarte.

    Svarīgi, lai nopirktais dzīvnieks neradītu haosu un disharmoniju tavā mājā. Mājdzīvniekam jābūt tikai un vienīgi prieka avotam.

     

    Kaķis

    Tā nav izvēle, bet visīstākā antiizvēle, īsts murgs pārliecinātam vegānam. Bez gaļas šie dzīvnieki nu nekādi nevar iztikt, dzīvnieku olbaltumvielas ir neaizstājama viņu ēdienkartes sastāvdaļa. Kaķiem obligātā kārtā nepieciešams A vitamīns, taurīns, karnitīns un arginīns.

    Neviena vegānu diēta nenodrošinās kaķi ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

    Nelīdzēs arī piens – vairumam kaķu ir laktozes nepanesība. Kāds varbūt iebildīs – neviens taču neaizliedz pat visstingrākajiem vegāniem mīluli laist pastaigā ārā. Lai ķer putniņus un peles tālāk no saimnieka nosodošā skatiena un dzīvo laimīgi. Bet ja nu mednieka veiksme ņems un novērsīsies?

    • Spriedums: kaķis ir visneperspektīvākais variants.

    Suns

    Četrkājainais cilvēka draugs derēs nedaudz labāk. Suņi tiek uzskatīti par visēdājiem, viņiem tīri labi der augu izcelsmes barība. Nekļūdīsimies, ja teiksim – ko tu piedāvāsi savam sunim, to viņš arī apēdīs. Teorētiski. Dzīvē suņiem, lai arī mazākā mērā, nepieciešamas dzīvnieku olbaltumvielas, tāpēc pareizai suņa ēdienkartei jābūt sabalansētai.

    Suņi, protams, ir dažādi. Ir šķirnes, kas izceļas ar lielu enerģijas patēriņu, viņiem taču vajag kaut kur smelties spēkus. Tāpēc bez profesionālas barības, kas satur gaļu, dzīvnieku olbaltumvielas un piesātinātās taukskābes, vienkārši neiztikt.

    Ja gribi uzsēdināt suni uz vegānu diētas, taukus vajadzēs ar kaut ko aizstāt. Tas ir iespējams, tomēr suns, visticamāk, ātri kļūs par diabētiķi.

    Taču tas nav viss. Augu valsts barība ir bagāta ar šķiedrvielām. Pārāk daudz šķiedrvielu organismā arī nav nekas labs. Tāpēc rēķinies, ka hronisks aizcietējums un caureja kļūs par pastāvīgu suņa līdzgaitniekiem, parādīsies malabsorbcija (traucēta barības vielu – olbaltumu, ogļhidrātu un tauku – uzsūkšanās gremošanas traktā). Vienkāršā valodā runājot, suns zaudēs daudz svara.

    Un, pirms piemēro savam sunim vegānu ēšanas stilu, konsultējies ar veterinārārstu. Ārsts piedāvās dažādas kombinācijas, kas nepadraudēs dzīvnieka veselību. Tā ka – var, tikai uzmanīgi. Bet prātīgākais, protams, būtu atteikties no šīs idejas. 

    • Spriedums: teorētiski suns var pārtikt no vegānu barības, taču saimniekam jārēķinās ar papildu rūpēm, lai nodrošinātu dzīvnieku ar tām uzturvielām, kas atrodamas tikai gaļā.

    Žurka

    Lūk, dzīvnieks visēdājs! Ar pateicību apēdīs pilnīgi visu. Pasniegsi pusdienās dārzeņus – paldies! Kaut ko no gaļas? Ar prieku! Pat kukaiņus (tā ir gaļa!!!) nesmādēs, ja nu galīgi nekā cita nebūs. Ne mājdzīvnieki, bet īsts atradums. Bonuss: žurkas ir ļoti gudras, ātri pieķeras saviem saimniekiem, viņas var pat dresēt. Zinātnieki apgalvo, ka žurkām ir ļoti augsts intelekts. Vērā ņemams mīnuss, izvēloties par savu mājas mīluli žurku, – dzīves ilgums šiem dzīvniekiem ir tikai trīs četri gadi.

    • Spriedums: saprātīga izvēle!

    Trusis

    Vislabākā izvēle īstam vegānam! Truši gaļu neēd vispār, viņi ir zālēdāji un barojas ar dažādu veidu augiem. Daži nenovērtē trušu intelektu, bet velti. Šie dzīvnieki ir gudri, viņus var iemācīt izpildīt vienkāršus un visai amizantus trikus. Viņu dzīves ilgums ir 8–10 gadi – tikpat, cik daudzām suņu šķirnēm.

    • Spriedums: trusis ideāli iederas pat visstingrākā vegāna dzīvesveidā, un neienesīs tajā nekādas izmaiņas un satricinājumus.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē