• Kāpēc kaķim jātīra zobi

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    9. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi kaķu saimnieki, iespējams, pat nemaz nedomā par sava mīluļa zobu veselību, uzskatot, ka kaķis ir pietiekami patstāvīgs dzīvnieks un, ja prot mazgāt savu kažoku, tad arī par zobiem pats parūpēsies.

    Taču atcerēsimies, ka vide, kurā uzturas mājas kaķis, tomēr nav tik dabiska kā viņa nepiejaucētajiem senčiem. Tāpēc, lai kaķis saglabātu veselus zobus, izvairītos no zobakmens un citiem aplikumiem, saimniekam savam acuraugam šai ziņā jāsniedz palīdzīga roka. Arī veterinārārsti iesaka rūpēties par kaķa mutes dobuma veselību, tostarp regulāru zobu tīrīšanu. Bet kā to labāk paveikt?

    Reklāmās tiek piedāvāti košļājami kauliņi suņu zobu spodrināšanai, bet nav manīts, ka kas līdzīgs tiktu piedāvāts arī kaķiem. Dažādās videopamācībās redzams, ka kaķim zobus var censties tīrīt arī ar parastu cilvēkbērna zobu suku, taču diezin vai ikvienam kaķa saimniekam to veikt būs pa spēkam.

    Ar asajiem nadziņiem nodrošinātais mīlulis par šādu higiēnas procedūru nejutīsies iepriecināts, visdrīzāk viņš apvainojies izspruks un noslēpsies.

    Ja nu tomēr vēlaties izmēģināt prasmi darbā ar birstīti, nekādā ziņā neizmantojat cilvēkiem paredzētās zobu pastas – tās satur fluoru un citas ķīmiskas sastāvdaļas, kas ir kaitīgas kaķu un suņu organismam. Konsultējieties ar veterinārārstu, kādus zobu tīrīšanas līdzekļus būtu ieteicams izmantot. Ir dažādas enzīmus saturošas pastas un pulverveida zobu tīrīšanas līdzekļi, kas radīti mājdzīvnieku zobu apstrādei.

    Taču ir veidi, kā kaķim tikt pie baltiem zobiem un svaigas elpas arī bez zobu birstēšanas. Izmēģiniet kādu no turpmāk ieteiktajiem variantiem un atklājiet, kurš jūsu mincim būtu vispiemērotākais. Īpaši zobu veselība būtu jāuzmana atsevišķām kaķu šķirnēm, kurām raksturīgi nelīdzeni, uz priekšu izvirzīti zobi, piemēram, siāmiešiem un persiešiem.

    • Jēla, neapstrādāta barība

    Līdzīgi kā suņiem, arī kaķiem dabiskākais veids, kā notīrīt no zobiem aplikumu, ir notiesāt tādu barību, kas nav termiski apstrādāta un līdzinās tai, ko kaķis ēstu, ja dzīvotu brīvā dabā. Tie var būt sīksti ādas gabaliņi, sīki putnu gaļas skrimslīši un kauliņi, ko kaķim pagrauzt, ja vien viņš ir radināts pie jēlas gaļas un to atzīst par ēdamu. Tāpat var dot pagrauzt dārzeņus, piemēram, burkāna ripiņas.

    Palielākus kaulus gan kaķis negrauzīs, jo viņa mutes uzbūve atšķiras no suņa – kaķa mēle nekustas uz visām pusēm, tas spēj plēst un ar zobiem satvert tikai nelielus barības gabaliņus.

    Iespējams, var šķist, ka zobus labi notīra arī cietā sausā barība, kas kaķim ir jāsakošļā. Tomēr tā, nonākot saskarē ar kaķa siekalām, kļūst mīksta, lipīga, un tāpēc, lietojot pastāvīgi, sausā barība var veicināt zobakmens veidošanos.

    • Piedevas ūdenim

    Cilvēki baktēriju iznīdēšanai mutes dobumā izmanto dažādus mutes skalojamos līdzekļus. Līdzīgi tiek ražoti arī mājdzīvnieku vajadzībām. Tie pievienojami dzeramajam ūdenim vai mitrajai barībai un lielākoties ir bez smaržas un garšas vai ar garšu, kas kaķim nešķitīs nepatīkama. Lietojot pa pilieniem šīs piedevas, iespējams novērst smaganu un gļotādas iekaisumus, arī mīluļa mutes smakošanu.

    • Zobu geli un spreji

    Profilaktiski līdzekļi zobu problēmu novēršanai ir arī mājdzīvniekiem paredzētie zobu geli un spreji – izsmidzināmi līdzekļi, kas palīdz uzturēt veselus zobus, neļaujot uz un ap tiem veidoties aplikumam un vairoties nevēlamām baktērijām.

    Gan ūdens piedevas, gan spreji jālieto tā, kā tas norādīts instrukcijā. Iespējams, tie paredzēti lietošanai tikai reizi vai dažas dienas nedēļā. Tāpat jāievēro norādītās devas un jācenšas apstrādāt ar tiem tikai zobu virsmu, nevis jāpūš dziļi kaķa rīklē.

    • Pārtikas piedevas

    Visbiežāk zobi kaķim sāk bojāties no nepilnvērtīgas, nepiemērotas barības. Arī nepatīkamo smaku no mutes rada traucējumi kuņģa un zarnu traktā, kad barība netiek pienācīgi sagremota, sāk pūt un nejauks smārds jūtams mīluļa izelpā. Iespējams, pie vainas ir arī norītie spalvu kumšķi. Tāpēc vērts konsultēties, kādi būtu kaķim piemērotākie gremošanu uzlabojošie līdzekļi – tādi ir dažādi fermenti, probiotikas, antioksidanti, kā arī vitamīni, piemēram, C un E.

    • Tīrīšana ar marli

    Ja jau ar acīm saskatāms, ka kaķa zobi ir ar kaut ko aplipuši, tos var mehāniski notīrīt ar marles gabaliņu. Aptin to ap rādāmo vai vidējo pirkstu un akurāti paberzē kaķa sīkos zobiņus un smaganas. Šī nodarbe gan prasa zināmas iemaņas satvert kaķi tā, lai viņš neizrautos no rokām vai protestējot nesaskrāpētu. Taču šāda tīrīšana noteikti būs vieglāk veicama nekā ar zobu birsti.

    Tīrīšanai var izmantot speciālu pastu vai iztikt bez tās. Lai kaķis mazāk pretotos, marli nedaudz var apslacīt ar ko kaķim patīkamu, piemēram, tunča konservu šķidrumu. Esi drošs, ka darbošanās ap kaķa zobiem nerada viņam sāpes.

    • Apmeklē veterināro stomatologu

    Pat ja regulāri un pienācīgi rūpējies par sava mīluļa mutes dobumu, neaizmirsti arī par vizīti pie veterinārā stomatologa, kurš profesionāli pārbaudīs kaķa zobu un smaganu stāvokli. Bojāti zobi var radīt mājdzīvniekam ne tikai ciešanas, traucēt pilnvērtīgi sakošļāt barību, var izkrist pavisam, bet arī apdraud kaķa kopējo veselības stāvokli.

    Sastrutojoši zobi un iekaisušas smaganas ir infekciju perēklis, kas pa asinsriti var aiznest tālāk baktērijas uz iekšējiem orgāniem, tostarp nierēm, urīnpūsli u. c. Pasliktinoties veselībai, kaķa ārstēšana jau izmaksās daudz dārgāk.

    Mūsdienās veterinārajās klīnikās mājdzīvniekiem zobakmeni tīra ne tikai mehāniski, bet arī ar ultraskaņas aparāta palīdzību. Ar speciālām pastām ārsts var aizpildīt sīkas mikroplaisiņas, kas rodas zobakmens noņemšanas laikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē