• Viens ēd par diviem

    Kaķa barošana
    Ilze Zicāne
    25. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tu ieber brālīgi sadalītu (vai arī katra kaķa svaram un vecumam piemērotu) barību divos trauciņus un aicini savus mīluļus pusdienās. Sākumā abi velnēni vairākas reizes samainās vietām, bet beigās viens, tas ātrākais, tomēr pamanās izēst ne tikai savu, bet arī biedra trauciņa saturu. Klasika. Kāpēc tā notiek, un kā šo kaitinošo sistēmu mainīt? Kā atturēt kaķi no otra kaķa barības apēšanas?

    Sociālā hierarhija – neizmaināma

    Interesanti, ka ilgu laiku, līdz pat 20. gadsimta 90. gadu vidum, valdīja uzskats, ka istabas kaķu vidū nepastāv hierarhija, jo viņi to neizrāda tā kā suņi, turklāt par barību taču nav jācīnās. Tomēr kaķi cīnās nevis par barību, bet par teritoriju (arī dīvāna stūris, kurš saulainā laikā visilgāk apspīdēts, ir teritoriālas cīņas objekts), un sociālā hierarhija istabas kaķu vidū pastāv.

    Attiecības kaķu vidū atspoguļojas arī viņu ēšanas paradumos. Tas, kurš jūtas svarīgāks (un otrs viņu par tādu atzīst), var pamieloties arī no kaimiņa trauciņa.

    Sociālo hierarhiju kaķu starpā nav iespējams ne likvidēt, ne izmainīt.

    Tā ir pavisam normāla parādība, ko saimniekam atliek vien akceptēt – silti ieteicams nenostāties neviena kaķa pusē, jo tā nav kauja, bet kaķu sabiedrības kārtība un sistēma.

    Vēl viens iemesls, kādēļ viens no kaķiem ēd par diviem, ir viņa ķermeņa uzbūve un veselības stāvoklis. Iespējams, dzīvnieks ir augumā lielāks, ar liekā svara problēmām, vecāks vai gluži vienkārši viņam vairāk gribas ēst. Lai neviens no mīluļiem nepaliktu pustukšu vēderu, jāizmanto rafinēti paņēmieni.

    Ievies striktu barošanas grafiku

    Iesver katram no saviem kaķiem tik daudz barības diennaktij, cik atbilst viņu svaram, vecumam un veselības stāvoklim (vislabāk šajos jautājumos konsultēties ar veterinārārstu). Katram trauciņam uzlīmē etiķeti, lai nesajauktu, kuram kaķim ir kurš trauciņš. Izvēlies konkrētus laikus, kad pakāpeniski diennaktij paredzēto barību izbarot astaiņiem.

    Svarīgi, lai šāds režīms tiktu ievērots katru dienu bez izņēmuma. Mērķis ir panākt, lai kaķi atradinātos no ēšanas, kad vien sagribas, – ja iegribas vienam, ēd arī otrs. Sākums varētu būt ļoti grūts, jo minči raudās, izrādīs milzīgu neapmierinātību, iespējams, kodīs viens otram vai saimniekam kājās, lai pievērstu uzmanību.

    Tomēr ar laiku dzīvnieki iemācīsies un pieradīs, ka maltītes tiek izsniegtas konkrētos laikos, un tobrīd koncentrēsies uz sava trauciņa iztukšošanu, nevis kaimiņa galda aplūkošanu.

    Īpaši ēdelīgos baro atsevišķās istabās

    Vēl viens variants ir katram dzīvniekam pasniegt barību atsevišķā telpā. Loģika pavisam vienkārša – nevar apēst to barību, kurai netiek klāt. Vienīgais noteikums – nelaist kopā abus kaķus, iekams abi nav iztukšojuši savus trauciņus, citādi lēnākajam mincim pavisam ātri uzradīsies ašs palīgs.

    Ja kāds no kaķiem ir lēnais ēdājs, kurš ietur pauzes ēšanas procesā, norobežo viņu atsevišķā telpā kopā ar savu barības trauciņu uz pusstundu. Dzīvnieciņš iemācīsies, ka 30 minūšu laikā pusdienas ir jāapēd, pretējā gadījumā tās aiziet prom līdz nākamajai ēdienreizei.

    Vienmēr raugies, lai ēšanas laikā atsevišķās istabās abiem kaķiem būtu iespēja arī padzerties un apmeklēt tualetes kastīti. Viena vai otra vajadzība var būt par iemeslu, kāpēc kaķis nepaēd viņam dotajā laikā.

    Triks – viena kaķa bļodiņu novieto augstāk nekā otru!

    Mērķis ir padarīt pieskriešanu pie otra kaķa bļodiņas sarežģītāku. Šis triks varētu nostrādāt vienīgi tādā gadījumā, ja kaķiem ir slinkums lēkāt augšā lejā, kā arī augstāk ēdošais kaķis pēc sava trauka iztukšošanas jūtas pietiekami paēdis un nedodas pie zemākā galda.

    Reizēm iemesls ceļošanai no vienas bļodiņas pie otras ir nepatika, ka otrs ēdējs atrodas tik tuvu. Izmēģini novietot bļodiņas pienācīgā attālumā. Iespējams, ka kaķi sākumā mierīgi tiks galā ar savu barību, pirms dosies aplūkot, kā veicas otram.

    Ja kaķa barība jānosargā no suņa (un otrādi)

    Ja suns retu reizi piezogas pēc kaķa barības, nelaime nebūs liela, jo pašā sliktākajā gadījumā sunim piemetīsies viegla caureja.

    Turpretī regulāra kaķu barības ēšana var beigties ar nopietnu slimošanu, jo suņiem un kaķiem ir pavisam atšķirīgas uztura vajadzības.

    Tāpat kaķa barības zagšana sunim draud ar aptaukošanos, bet kaķim – ar svara zaudēšanu. Jebkurā gadījumā sunim nav jāēd kaķa barība un otrādi, lai gan abi ir gaļēdāji. Lielākā atšķirība abu vidū – suns var ēst krietni daudzveidīgākus produktus nekā kaķis, bet kaķa organismam nepieciešams ievērojami vairāk proteīna.

    • Neatstāj nedz kaķa, nedz suņa barību brīvi pieejamu. Baro abus dzīvniekus noteiktos laikos, dodot pusstundu barības apēšanai.
    • Kaķa barības trauku novieto tur, kur suns netiek klāt, piemēram, uz galda vai letes.
    • Baro katru dzīvnieku savā telpā.
    • Īpaši ietiepīgu vai jaunu suņuku var pavisam nedaudz apšļakstīt ar ūdeni, stingri sakot nedrīkst! brīdī, kad viņš sāk skrumšķināt kaķa barību. Šī darbība ļoti precīzi jāveic tajā mirklī, kad suns pieķerts, pieejot pie kaķa barības trauka un ņemot pirmo barības kumosu, citādi dzīvnieks var nesaprast, kas tieši viņam ir aizliegts.
    • Ja suns ir izmērā liels, kaķim var uzbūvēt speciālu ēdamistabu, kurā suns nevar tikt iekšā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē