• Vai kaķim drīkst dot speķi?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    31. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi mājdzīvnieku saimnieki uzdod sev jautājumu, vai kaķim drīkst dot speķi? Un ļoti pareizi dara tie, kas par to vispār aizdomājas. Kaut arī mūsu pūkainie mīluļi ir plēsēji un ēd citus dzīvniekus, nebūt ne katrs dzīvnieku izcelsmes produkts ir viņiem ir piemērots. Daži gaļas produkti var pat ievērojami kaitēt viņu veselībai.

    Kāpēc trekni produkti var kaitēt

    Kaķis, kurš mīt savvaļā, parasti medī nelielus putnus, peles, žurkas. Šo dzīvnieku gaļa tikpat kā nesatur taukus, tāpēc evolūcijas laikā kaķa organisms nav pielāgojies dzīvnieku tauku pārstrādei, īpaši – lielā daudzumā. Tiem, kuri nolēmuši barot kaķi ar speķi, jāatceras, ka viņa aizkuņģa dziedzeris nespēj izstrādāt tik daudz fermentu, cik nepieciešams, lai sašķeltu lielu daudzumu tauku, un tas nozīmē, ka speķis, kas nonācis viņa organismā, nebūs pilnībā pārstrādāts un dzīvniekam tikai kaitēs.

    Dot vai nedod?

    Daži dzīvnieku mīļotāji un pat audzētāji uzskata, ka šis produkts nevar nodarīt vesela dzīvnieka organismam īpašu kaitējumu. Daudzi saimnieki ar speķi ik pa reizei uzcienā savu mīluli un dod arī citus produktus, kas tiek uzskatīti par nevēlamiem kaķa ēdienkartē, piemēram, pienu, svaigas zivis, cūkgaļu, termiski neapstrādātu gaļu. Šos produktus nevar nosaukt par stingri aizliegtiem, tomēr tie jādod ar īpašu piesardzību un nekādā gadījumā ne pastāvīgi. Protams, gan kaķiem, gan arī suņiem patīk našķi. Gabaliņš treknas gaļas vai speķa viņiem ir kārs kumosiņš, jo tas ir dabīgs koncentrētu barības vielu avots un dzīvnieka organisms to jūt. Taču iet šādu vājību pavadā nevajag. Sistemātiska barošana ar kaitīgiem produktiem, tostarp arī speķi, var novest pie:

    • pankreatīta;
    • aptaukošanās;
    • gremošanas traucējumiem;
    • aknu slimībām u. c.

    Vairāki mājdzīvnieku saimnieki uzskata, ka speķi, treknu gaļu vai pat kaulus kaķiem retu reizi drīkst dot, jo šie produkti satur vērtīgas nepiesātinātās taukskābes, vitamīnus, lecitīnu. Jā, tomēr nekādā gadījumā nedrīkst šos produktus dot regulāri un lielā daudzumā. Bet atsevišķi gadījumi, kas aprakstīti zemāk, uz jautājumu, vai kaķiem drīkst dod speķi, sniedz viennozīmīgu atbildi. Nē! Lai nodrošinātu organismu ar barības vielām un vitamīniem, labāk dot saviem mīluļiem zivju eļļu.

    Kādos gadījumos speķis ir kategoriski aizliegts

    Ir virkne gadījumu, kad dzīvniekam šis treknais našķis ir aizliegts pat visniecīgākajos daudzumos. Viens no tiem – barošana ar profesionālu barību. Parasti šāda barība jau satur visas nepieciešamās barības vielas un vitamīnus un tauku saturs ir stingri sabalansēts attiecībā pret citām barības sastāvdaļām, tāpēc, iekļaujot ēdienkartē papildu taukus, var dod nopietnu triecienu kaķa gremošanas sistēmai, izraisīt akūtu pankreatītu un nieru mazspēju. Barot dzīvnieku ar šo produktu kategoriski aizliegts arī tad, ja kaķim ir problēmas ar nieru darbību.

    Vairāki cilvēki interesējas, vai drīkst mīlulim dot treknumu ar ādiņu? Nekādā gadījumā! Cietā āda dod dzīvnieka gremošanas sistēmai papildu slodzi, sarežģījot barības pārstrādāšanas procesu. Turklāt ādiņa var būt ļoti sāļa, bet sāls veicina kaķiem nieru problēmas.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē