• Veipošana dzīvnieku klātbūtnē. Kādi ir riski?

    Aktuāli
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    15. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Elektronisko cigarešu smēķētāji veipošanu pasniedz teju kā nekaitīgu nodarbi, no kuras nevienam nekāds ļaunums nerodas. Tā jau gribētos gan, taču pētījumi rāda, ka e-cigarešu šķidrums satur ķīmiskas vielas, kas ietekmē visus apkārtējos, tostarp arī mājdzīvniekus – kaķus un suņus.

    Veipošana ir pēdējo gadu trends un īpaši izplatīta jauniešu vidū, kam šķiet stilīgi izpūst kuplās un smaržīgās dūmu vērpetes. Jā, to aromāts ir pat patīkams, salīdzinot ar klasiskajām cigaretēm, un paši dūmi satur mazāk kaitīgo vielu, taču šķidrums, kas tiek iepildīts e-cigaretēs, satur pavisam citus ķīmiskos savienojumus nekā tabaka, un tas jebkurā gadījumā ir kaitīgs gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem.

    Kas ir veipošana?

    Šajā procesā smēķētājs ieelpo šķidrumu, kas tiek saukts par e-juice (e-sula) un elektroniskajā cigaretē uzkarsēts. Karsēšanas procesā šķidrumā var rasties jaunas un daudz bīstamākas vielas, piemēram, formaldehīds.

    Veipošanas šķidrumi paši par sevi var saturēt vairākas suņiem un kaķiem bīstamas vielas, piemēram, šķīdinātājus, kā propilēnglikols un augu glicerīns, citos pievienotas aromātvielas un nikotīns. Valstīs un reģionos, kur atļauta marihuāna, arī tā var būt veipošanas šķidrumā. Turklāt tas ir mīts, ka elektroniskā cigarete satur mazāk nikotīna nekā klasiskā – apjoms, protams, atšķiras, taču ir veipi, kuros nikotīna saturs ir pat augstāks nekā parastajās cigaretēs.

    Apdraudējums dzīvniekiem

    Elektroniskās cigaretes smēķēšana mājdzīvnieka klātbūtnē rada divu veidu riskus. Pirmkārt – pasīvā smēķēšana, kad dzīvnieks ieelpo pīpmaņa izelpotos dūmus. Otrs un daudz bīstamāks risks, ka dzīvnieks kaut kādā veidā tiek klāt šķidrumam, kas satur nikotīnu, vai rotaļājoties sagrauž pašu cigareti – un tad jau šis stāsts var būt ar letālām beigām…

    Lai arī veipošanas aerosolu dūmi ir ievērojami mazāk kaitīgi par klasisko cigarešu dūmiem, nevar apgalvot, ka tie ir pilnīgi nekaitīgi.

    Pasaules Veselības organizācija (PVO) 2016. gadā publicēja pētījumu, kurā atzīts, ka e-cigarešu aerosoli ir bīstamu daļiņu gaisa piesārņojuma avots, kas rada veselības risku ikvienam, kas tos ieelpo. Loģiski, ka īpaši bīstami šie dūmi ir tiem, kas ir mazāki un vairāk pakļauti gaisa piesārņojumam, – bērniem un dzīvniekiem.

    Savukārt zinātniskajā izdevumā International Journal of Hygiene and Environmental Health publicētie pētījumi rāda, ka veipošana pasliktina gaisa kvalitāti telpā, jo tiek izelpotas tādas vielas kā nikotīns, ogļūdeņraži un alumīnijs, kas ir šķidruma sastāvā. Tāpat pierādīts, ka jau pieminētais propilēnglikols kaķiem rada sarkano asinsķermenīšu bojājumus. To, ka šīs vielas nonāks dzīvnieka organismā, var apgalvot ar visai lielu ticamības pakāpi, jo dzīvnieki sevi apkopj laizot, bet kaitīgās vielas kopā ar dūmiem nosēžas uz apmatojuma, un – gatavs! Suns vai kaķis ir uzlaizījis visu komplektu, ko smēķētājs izpūš no savas elektroniskās cigaretes.

    «Šobrīd vēl nav tik daudz pētījumu, kādu iespaidu uz cilvēka veselību atstāj e-cigarešu smēķētāji, taču mēs zinām, ka pasīvā smēķēšana var ietekmēt mājdzīvnieku plaušu veselību un palielināt plaušu vēža, deguna slimību un sinusīta risku. Elektroniskās cigaretes šo risku, tiesa, samazina, taču neizslēdz pilnībā,» uzsver veterinārārste Dr. Endžija Krauze.

    Riska zonā – mazie sunīši un kaķi

    Dzīvnieku palīdzības biedrības arvien biežāk saņem izsaukumus no cilvēkiem, kuru mājdzīvnieki tikuši klāt elektronisko cigarešu šķidrumam vai pašām ierīcēm. Upuri lielākoties ir suņi, kas ir saprotams, taču arī kaķiem šķidruma smarža atkarībā no sastāva var šķist patīkama un vilinoša. Īpaši bīstams ir nikotīns, kas dzīvniekiem var radīt nervu sistēmas traucējumus.

    «Elektronisko cigarešu šķidrums nikotīnu satur koncentrētā daudzumā, un tas dzīvnieka organismā nonāk nekavējoties, jau košļāšanas laikā caur muti.» Īpaši saindēšanās riskam pakļauti mazie suņi un kaķi, kurus var ietekmēt pavisam neliels nikotīna daudzums. Lielo šķirņu suņi un jaukteņi var tikt cauri ar sliktu dūšu, bet mazajiem nikotīns ir nāvējošs pat ļoti mazās devās.

    Tā kā elektroniskās cigaretes ir salīdzinoši jauna aizraušanās, klīnisko pētījumu šajā jomā nav daudz, taču viens ir skaidrs – ja tev rūp savu mājdzīvnieku veselība, atsakies no veipošanas viņu klātbūtnē vai arī atmet šo netikumu pavisam. No tā var būt atkarīga tava suņa vai kaķa dzīvība!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē