• Dāma ar sunīti. Dace Rukšāne un Džikī

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Šogad dienasgaismu ieraudzījis rakstnieces Daces Rukšānes-Ščipčinskas jaunākais romāns, kura nosaukumu iedvesmojušas parfimērijas nama «Guerlain» leģendārās smaržas «Jicky». Vārds Džikī dots arī viņas toipūdelītim. 

    Rakstniece vienmēr bijusi suņumīle, un suņi pieminēti arī vairākos viņas stāstos. Līdz šim gan Dacei vienmēr bijuši lieli suņi, taču nu pa viņas māju ļepato mazs pūdelītis. Draugi teic – tikpat čirkains kā Dace. «Mēs ilgi domājām par otru suni un sapratām, ja ņemsim, tad tikai mazu sunīti. Tam bija praktisks apsvērums. Lieli suņi ir skaisti, taču, ja, piemēram, jābrauc pie ārsta un suns jāieceļ mašīnā, bet mājās esmu viena, es to fiziski nespēju izdarīt. Suns ir pārāk smags,» skaidro Dace. Tā ar vīru Aināru nolēmuši iegādāties toipūdeli, tie šobrīd kļuvuši par īstiem modes suņiem. «Kad pirkām kucēnu, par šīs šķirnes popularitāti neko nezinājām. Toipūdeli izvēlējāmies tāpēc, ka tie nemaina apmatojumu. Tas nekrīt un nelido pa visu māju. Tā kā man lielākoties drēbes ir melnā krāsā, tas ir liels pluss. Protams, tāds suns regulāri jāved pie suņu friziera, lai apcirptu apmatojumu. Var jau iemācīties to darīt pašas spēkiem, taču es neriskēju. Džikī ir tik maziņš un trausliņš, ka man bail viņam pieskarties. Mazums, kaut kā neveikli pakustēsies, un es viņam iegriezīšu. Tāpēc labāk šo darbiņu uzticu profesionāļiem,» atklāj rakstniece.

    No personiskā arhīva

    «Vēl viens apsvērums otra suņa iegādei – lai paši vairāk kustētos. Mūsu lielais suns Oga, kurai nu jau ir astoņi gadi, vairs tik daudz nestaigā, kļuvusi kūtrāka, tāpēc mazāk kustamies arī mēs. Bija vajadzīgs dzinulis, lai vairāk staigātu,» saka Dace.

    Dace Rukšāne un Oga.
    Dace Rukšāne un Oga.

    Oga jaunpienācēju pagaidām uztver atturīgi. «Viņi pārāk nesatiek. Centīsimies to risināt ar kinologa palīdzību. Ar Džikī ejam uz suņu skolu. Viņš jau iemācījies smuki iet vietā, nākt blakus un apsēsties. Līdz sarežģītākiem trikiem vēl tālu. Viegli mums neiet ar to skološanos.

    Treneris saka, ka man ir diezgan ambiciozs suns, kurš ko gribēs, to darīs.

    Viņš vēl to maigi mēģināja pateikt, lai saimnieks neapvainojas,» smejas rakstniece. 

    Smaržas ir sena Daces kaislība un hobijs, tāpēc nav brīnums, ka arī parfīmu nosaukumi ienākuši viņas dzīvē. «Leģendāro Guerlain smaržu Jicky vārdā nosaucu ne tikai savu jauno romānu, bet arī suni. Mana iepriekšējā romāna nosaukums bija Krievu āda, iedvesmojoties no Chanel smaržām Cuir de Russie,» atklāj Dace. Rakstniece atzīst – Džikī viņai dāvājis dzīvesprieku. «Tik daudz prieka viņš atnesis mūsu mājās! Viņš ir pirmais mūsu suns, kuram ļauts gulēt gultā. Bet kā neļausi?! Viņš ir kā mazs bērniņš, īsts mīļuks!» priecājas Džikī saimniece. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē