• Būris nav sods!

    Dzīvnieku uzvedība
    Nikola Šakale
    28. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad lūkojamies uz suņa būri, tas mums neapzināti asociējas ar cietumu – sodīšanu, ierobežošanu, ietekmēšanu. Tātad – ar kaut ko nepatīkamu un nelabvēlīgu. Taču patiesībā būris ir ļoti noderīga lieta. Tas atvieglo ikdienas gaitas, ir lielisks palīgs apmācības procesā, kā arī pasakaina mājvieta sunim, kur atpūsties un reizē arī patverties. Konsultē kinoloģe ILZE ČUHNOVA-RANCĀNE.

    Katrs saimnieks suņa būri var izmantot dažādiem mērķiem. Viens no tiem – būris transportlīdzeklī sniedz drošību. Kā zināms, suņi ne tikai paklausīgi sēž mašīnās, bet mēdz arī lēkāt vai uzriet, kas būtiski var traucēt autovadītājam vadīt transportlīdzekli. Arī situācijās, kad nākas strauji bremzēt vai mašīna iekļūst avārijā, būris var ne tikai pasargāt suni no sasitumiem, bet arī glābt dzīvību.

    Suņa būris nodrošina to, ka varam justies droši, respektīvi, suns atrodas savā vietā. Kinoloģe teic, ka būris automašīnā lieti noderēs vasaras sezonā. «Ja ir būris, aizbraucot uz ezeru, varam droši atstāt bagāžnieku un logus vaļā un doties nopeldēties. Nebūs jāuztraucas par to, lai suns neizmūk no mašīnas, lai kāds cits suns viņam neiekož, nebūs jādomā, pie kura koka suni piesiet un kas notiks tālāk. Bet, ja izmantojam būri, tad ir drošības garants: pirmkārt, pasargāsim savu suni, otkārt, pasargāsim ezera apmeklētājus, jo nekad nevaram zināt, kas mūsu sunim var ienākt galvā,» teic kinoloģe.

    Vieta, kur rast mieru

    Ja suns dzīvo lielā ģimenē, kurā ir daudz bērnu, būris nodrošina vietu, kur sunim paslēpties, rast mieru. Protams, var sunim iegādāties speciālu guļvietu, taču tad bērnam nav liegta pieeja sunim, un viņš vienalga turpinās iet dzīvniekam klāt.

    Ja sunim apnikusi pārlieku lielā uzmanība un nav būra, kur patverties, suņi slēpjas zem gultām, ielien skapjos… Arī brīžos, kad mūs apmeklē ciemiņi, suni var ielikt būrī, lai sunim būtu miers.

    Kad mājās ir kucēns

    Būris ir lielisks palīgs arī tad, kad mājās tikko ienācis kucēns. Visiem kucēniem patīk plēst un grauzt. Ja saimniekam ir jādodas ārpus mājas, ieliekot kucēnu būrī, viņš var būt drošs par to, ka visas lietas mājās paliks savās vietās – sveikas un veselas.

    Ir arī tādi suņi, kas dažkārt saimniekiem pa nakti neļauj gulēt. Arī tādos gadījumos būris var būt lielisks risinājums.

    Lai iemācītu nokārtoties ārā

    Suņa būris tiek izmantots arī, lai iemācītu suni nokārtoties ārā. Suns pēc dabas ir kārtīgs dzīvnieks, tāpēc visbiežāk viņš nečurās savā guļvietā. Protams, ik pa laikam kucēns jāved laukā, kur jāpaslavē par to, ka viņš nokārtojas tam paredzētā vietā, savukārt ja viņš to izdara iekštelpās, jāpakaunina. Respektīvi – līdzko būri atveram, tā uzreiz vedam suni laukā un uzslavējam viņu par veikumu.

    Būru veidi

    Tradicionāli suņu vajadzībām tiek izmantoti metāla būri, tie nav smagi, tāpēc tos viegli pārnēsāt no istabas uz mašīnu un atpakaļ. Pieejami arī speciāli būri tieši automašīnām, kas ir iebūvējami, taču tas ir dārgs prieks. Bieži saimnieki izmanto plastmasas kastes, tās vairāk paredzētas mazajiem sunīšiem, kuri aktīvi reaģē uz visu apkārt notiekošo. Plastmasas kastē viņi mazāk neredz, tāpēc var mierīgi gulēt. Citi saimnieki liek lietā radošumu un izveido būri no skaidu plāksnēm, tad būris ir gan mašīnā, gan mājās. Svarīgi gan būtu atcerēties, ka būrim jānodrošina daudz, daudz caurumu, lai tur tiktu gaiss.

    Kur iegādāties?

    Būrus var iegādāties teju visos zoopreču veikalos. Tie pieejami dažādu izmēru un dizainu. Jau kādu laiku iegādājami būri ar slīpām malām, kas lieliski piemēroti slīpajiem automašīnu bagāžniekiem.

    Cik lielam jābūt būrim?

    Būris sunim domāts, lai viņš tur varētu nosnausties, nevis lai lēkātu, skrietu vai ālētos. Tāpēc būra izmēru vajag izvēlēties, ņemot vērā suņa auguma parametrus. Svarīgi iegaumēt, ka suņa būrim jābūt tik augstam, lai viņš var piecelties kājās un viņam aiz viņa muguras paliktu neliela brīva vietiņa. Daudzi suņu saimnieki iegādājas divus būrus – kucēnam un pēc tam jau pieaugušam sunim. Kinoloģe gan saka, ka tā nevajadzētu darīt, bet jau uzreiz pirkt vidējo būri. Ja būris iegādāts, lai apkarotu suņa čurāšanu mājoklī, to nevajadzētu iegādāties lielu, lai suns nevarētu sadalīt būri guļvietā un čurāšanas zonā. Proti, jābūt tikai guļas vietiņai, jo tad sunim pašam negribēsies gulēt savās čurās. Taču, ja būris iegādāts, lai uz ilgāku laiku tajā atstātu kucēnu, tad maza izmēra būris nav ieteicams, jo kucēnam vajag nepārtraukti kustēties. Labākā opcija šādā gadījumā būs suņu sētiņa.

    Kā pieradināt?

    Būri vajadzētu izveidot kā guļamvietu – apakšā mīksts paklājiņš, pats būris pārsegts ar sedziņu pāri, lai ir sajūta, ka suns atrodas savā mājiņā. Sākumā būri nevajadzētu taisīt ciet, bet gan turēt vaļā, lai suns pierastu. Vēlams iedot kādu našķi, kas ilgāku laiku jāpagrauž. Diezgan ātri suns pats sapratīs, ka šī ir labākā vietā, kur grauzt, jo neviens viņam neskrien garām, netraucē, nav jāuztraucās par to, ka kāds kārumu varētu atņemt.

    Pieradināt pie būra var arī pieaugušu suni, bet tādos gadījumos, ja suns ir pakļāvīgs saimniekam.

    Lielākas problēmas būs, ja suns ir kundziņš mājās, vienā līmenī ar saimnieku, tad būri viņš uztvers kā ierobežojumu, un dzīvniekam tas radīs lielu stresu.

    Taču vajadzētu mēģināt ar labās prakses piekopšanu, būris netiek turēts ciet, tas ir vaļā – suns var ieiet un iznākt, kad vien vēlas. Ar laiku, kad jūtam, ka suns jau omulīgi sāk justies būrī, taisām to ciet un – pats galvenais – cienājam viņu ar kārumiņiem kā uzslavu.

    Protams, arī būra novietojumam telpā ir milzīga nozīme, tur gan ir jāņem vērā, vai suns ir mierīgs vai tomēr trauksmains. Sunim, kurš ir nervozāks, vajadzētu redzētu visu, kas notiek mājās, respektīvi, būris jānoliek iepretim vietai, kur notiek darbība. Ja mājās ir bērni, tad gan būrim jābūt nostāk, lai suns varētu pabūt mierā un klusumā.

    Cik ilgu laiku suni drīkst atstāt būrī?

    Sākumā suni noteikti nevajadzētu tur atstāt uz ilgu laiku. Ja kucēns sāk skrabināties pie būra, saimniekam ir jāreaģē un jāved viņš laukā. Arī pieaudzis suns dos signālu, kad viņam ir vajadzība izkustēties vai nokārtoties. Ja ar suni dodies tālākos izbraucienos, ik pa laikam jāpietur mašīna, lai suni izvestu ārā un viņš varētu izkustināt kājas. Tomēr pa nakti sunim nevajadzētu būt vēlmei staigāt riņķī, tāpēc viņu mierīgi var atstāt būrī uz visu nakti. Bet no rīta uzreiz doties ārā.

    Daudzi bieži vien pieļauj kļūdu – būrī turot ēdienu. To gan nevajadzētu darīt, jo suns saēdas, kuņģis un zarnas strādā, suns vēl uz riņķi pakustas un viņam, protams, daudz ātrāk vajag nokārtoties. Pareizāk rīkoties tā: no rīta suns jāpabaro, tad jādodas pastaigā, pēc tam suns jāieliek būrī, un tad nākamā ēdienreize ir tikai vakarā. Pieaugušam sunim jāēd divas reizes dienā. Būrī jānovieto tikai ūdens un kāds našķis, ko suns var pagrauzt.

    Suņu saimnieku atsauksmes

    • Kinoloģes Ilzes suņi (Greja un Enzo) būri izmanto ar lielāko prieku. «Tikko viņi ierauga būri, zina, ka mēs kaut kur braucam, tātad būs tusiņš.» Arī Ilzes vīrs medību laikā suņus ieliek būros un laiž ārā tikai tad, kad jādodas pa asins pēdām. «Vīrs vienmēr zina, ka mašīna ir sveika un vesela, nekas nebūs aiz gara laika sagrauzts, izdemolēts vai netīrs. Kad darbs ir izdarīts, tiek uzsildīta mašīna, un suņi atkal sēž būrī. Ir gadījies piedzīvot, ka suns, kas vienkārši atstāts automašīnas salonā, ar ķepu saspiež pogas un aizslēdz mašīnu, tad nākas izsist pat kādu logu. Ja ir būris, šādu problēmu nav,» stāsta Ilze.
    • Mailo saimniece Kitija būri izmanto jau kopš suņa mazotnes. «Kā jau zināms, kucēniem niez zobi un ir vēlme grauzt. Man jau bija šāda pieredze ar lielo suni, kurš vairākkārt sagrauza manas čības, tāpēc zināju, ka jaunajam kucēnam būris noteikti vajadzīgs. Protams, ne tikai tamdēļ, lai kaut ko nesagrauztu, bet arī viņa drošībai. Sākumā, lai viņš nejustos ieslodzīts, ielikām arī suņa gultiņu, ūdens bļodiņu un arī pa kādai mantiņai. Suns tur varēja ieiet, pagulēt un iziet, kad vien vēlējās. Radījām to sajūtu, ka būris nav slikta vieta un ka viņam nav jājūtas ieslodzītam. No sākuma, protams, bija mazliet bailīgi, bet ikreiz, viņam pašam tajā ieejot, tika iedots pa mazam gardumam kā apbalvojums. Tagad viņš tur droši guļ un jūtas kā savā mājiņā. Būri lielākoties izmantoju tad, kad dodod ārpus mājas bez suņa.»
    • Cukura saimniece Evelīna būri izmanto brīžos, kad suns ir nogrēkojies. «Aiztaisām būri ciet, un viņš labi apzinās, ka ir izdarījis kaut ko sliktu. Bet neatkarīgi no tā būris viņam ir ļoti mīļa vieta, viņš tur iet pa dienu pagulēt, kad ir noguris, un naktīs arī tajā guļ. Arīdzan, kad visi dodas savos darbos un suns mājās paliek viens, viņš labprātīgi dodas uz būri un ir pat pats iemācījies aiztaisīt tā durtiņas.»
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē