• 5 dokumentālās filmas par kaķiem

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    22. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Iespaidīgas un izzinošas – vairums no šīm filmām jau iegājušas pasaules dokumentālo filmu zelta fondā.

    Kedi (Turcija, ASV), 2016

    «Stambulai kaķis ir kas vairāk nekā vienkārši kaķis. Tas ir kultūru sajaukuma un šīs apbrīnojamās pilsētas unikalitātes iemiesojums. Bez kaķiem Stambula zaudētu daļu savas dvēseles,» – vārdi no filmas sākuma, kas sniedz priekšstatu par vietējo attieksmi pret saviem mazajiem, pūkainajiem kaimiņiem. Protams, no mūsdienu humānistisko ideju viedokļa raugoties, ne viss ir ideāli, taču tas, ka Stambulas iedzīvotāji cenšas dzīvot harmonijā ar kaķiem, gan ir fakts. «Tas ir dārgi, bet – ko darīt? Mēs visi esam parādā veterinārārstiem,» saka viens no filmas varoņiem, kafejnīcas īpašnieks. «Mūsu ārsts domāja, ka mans kaķis ir viņā iemīlējies: mēs viņu apmeklējām ik pēc divām nedēļām, un reiz viņš visu ziemu pavadīja stacionārā.»

    Filma sastāv no daudziem īsiem, personīgiem stāstiem par dažādu cilvēku un kaķu attiecībām, kurus vieno doma par cieņu un līdzjūtību pret mūsu mazajiem brāļiem. «Cilvēki, kuriem nepatīk dzīvnieki, nekad nevarēs mīlēt cilvēkus, es to noteikti zinu,» saka viens no varoņiem, gados vecs Stambulas pilsonis.

    Kaķa dvēsele (ASV), 2017

    Liekas, ka National Geographic komandas filma Soul of the cat ir mēģinājums izskaidrot neizskaidrojamo: mājas kaķu saistību ar savvaļas kaķiem, stepju un meža kaķu pieradināšanas vēsture, kaķu liktenis dažādos vēsturiskos laikmetos… Taču kopumā mēs redzam mēģinājumu saprast, kāpēc cilvēki vienlaikus mīl kaķus un tos iznīcina. «Šķiet, ka cilvēks nolēmis iznīcināt vienus kaķus (runa ir par lielajiem savvaļas plēsējiem – red.), tajā pašā laikā dievina citus,» saka filmas veidotāji, kuru uzdevums ne tikai izprast mājas kaķu uzvedību, bet arī atrast kopīgu izcelsmi, parādīt tuvo radniecību un tādējādi apturēt lielo savvaļas kaķu nogalināšanu. Filma sniedz atbildes uz daudziem kaķu saimnieku jautājumiem – kāpēc kaķi ēd zāli (izrādās, ne tikai, lai attīrītu kuņģi) un laiza sevi, kā viņi jūt smaržas un pauž mīlestību. Šī filma būs ļoti noderīga ne tikai visiem dzīvnieku īpašniekiem.

    Kaķa pastaiga (Nīderlande), 2018

    Oriģinālais filmas nosaukums ir Katwalk. Mājas kaķis aicina skatītājus pievienoties viņa pastaigai, lai uz visiem laikiem mainītu priekšstatu par Nīderlandes galvaspilsētu. Amsterdama ir šīs filmas dzīvais varonis. Torņi un kanāli, laivas un omulīgas mājiņas, tūristu un pilsētnieku pūļi, holandiešu siers un plaši zināmais brīvības gars nebūt nav visa pilsēta: te mīt un jūtas kā mājās 10 000 augu un dzīvnieku sugu. Un pilsēta kaķa acīm ir patvērums ūdensžurkām (un arī citām), ežiem, vardēm, sikspārņiem, dziedātājputniem, ūdensputniem un plēsīgajiem putniem. «Ja tā kārtīgi ieskatās – un cilvēki to dara ne vienmēr –, pilsēta sāk šķist pavisam citāda. Visur, kur vien paskaties, ir jauna dzīve,» domā kaķis, kad no olas izšķiļas jauns amsterdamietis. Filma pārsteidz ar fantastisku operatoru darbu: filmēšana tiek veikta no gaisa (kaķis sēž kokā), no ūdens (un tagad viņš staigā pa laipu) un pat pazemē (peļu alās). Taču vispārsteidzošākais ir filmēšana 30–40 cm augstumā no zemes, jo kaķis visu redz no šāda leņķa. Aptuveni piektajā filmas minūtē tu pats sāc justiem mazliet kā kaķis un labāk viņu saprast. Patiesībā filma Katwalk ir par pilsētu, kādu to neparādīs neviens ceļvedis, un par tās iedzīvotājiem, kuriem katru dienu garām skrien cilvēki, iebāzuši degunus savos telefonos.

    Kaķu cilvēki (ASV), 2021

    Netflix dokumentālā filma savu pirmizrādi piedzīvoja šī gada vasarā un jau iekarojusi daudzu kaķu mīļotāju simpātijas. Suņi var saņemt uzslavas par to, ka ir cilvēku labākie draugi, taču daudziem cilvēkiem kaķi ir tikpat uzticami draugi un partneri, lai gan, ja jūs pajautātu kaķiem, viņi to varētu neatzīt. Dokumentālajā seriālā jūs varēsiet iepazīties ar visbrīnišķīgākajiem un pārsteidzošākajiem pasaules kaķiniekiem. Tas lauž negatīvos stereotipus par kaķu cilvēkam un atklāj patiesību par to, ko nozīmē mīlēt tik ļoti neatkarīgas un noslēpumainas radības.

    Kaķu sievietes (ASV), 2009

    Filma atklāj patiesu stāstu par to, kas slēpjas aiz sabiedrībā bieži apsmietajām kaķu dāmām. Pateicoties šai filmai, mēs varam ieskatīties viņu dzīvē, raugoties no viņu skatupunkta. Filma stāsta par četrām sievietēm, kuru dzīve ir cieši saistīta ar kaķiem un kuras aiz muguras dēvē par trakajām kaķu vecenēm. Reizēm viņu dzīve ir ļoti gaiša, reizēm bezgala skumja. Vienām ir tikai daži kaķi, citas pajumti dala ar simt dzīvniekiem. Šo dāmu stāsti atklāj viņu attiecības ar kaķiem, kas ir ārpus vienkāršas uzticības un mīlestības.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē