• Kā atrast vīnu, kuru var glabāt ilgi?

    Aktuāli
    Dana Sinkeviča
    Dana Sinkeviča
    19. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dāvināt bērnam zelta karotītes vairs nav modē, toties uzdāvināt pudeli vai pāris kastes vīna, kas dzimis tajā pašā gadā, kad jūsu bērns vai mazbērns, – tas jau ir interesanti. Kā izvēlēties vīnu dāvanai bērniem vai mazbērniem, lai to atkorķētu uz 18 gadu jubileju? Skaidro Jānis Volkinšteins, vīna bāra Vieta vīnzinis, Baltic Wine List Awards_ uzvarētājs, pirmais Institute of Masters of Wine students Latvijā.

    To pašu var attiecināt uz kāzām un citiem svarīgiem datumiem. Turklāt nav mazsvarīgi, ka vīns ar labu novecošanas potenciālu no prestiža reģiona ar laiku maksās stipri dārgāk. Tātad jautājums: kā atrast vīnu, kuru var glabāt ilgi?

    Iedziļināšanās

    Mūsdienu temps un  steiga ietekmē arī vīna pasauli – lielākā daļa vīnu ir paredzēti ātrai izdzeršanai. Tāpēc, lai nesanāk pārpratumi, ja jūs  aiziesiet uz veikalu un nopirksiet vīnu, neiedziļinoties, no kādas vīnogu šķirnes tas darīts, no kurienes nāk, kādas ir ražas gada īpatnības, un noliksiet to pagrabā vecināties, visticamāk, nekas labs jūs vairs pudelē negaidīs jau pēc dažiem gadiem, nemaz nerunājot par pāris gadu desmitiem.

    Teiciens jo vecāks vīns, jo labāks attiecas uz ļoti mazu vīna segmentu, tam atbilst lielākā daļa tā dēvēto fine wine jeb latviskojot – dižvīnu.

    Par fine wine definīciju daudzi lauž šķēpus, bet, sakot vienkārši, tas ir izcilas kvalitātes vīns, kas ar savu smaržu, garšu un pēcgaršu atstāj dziļāku iespaidu nekā vīniņš parastais, kuru izdzer, ar draugiem pļāpājot. Vēl var teikt, ka ir vīni sarunām un vīni, par kuriem runā… Mūsu gadījumā turklāt nepieciešams vīns, kas ne tikai spēj turēties pretī laika zobam, bet kam novecošana tieši nāk par labu, atklājot tā garšā un aromātos jaunas dimensijas.

    Drošs šāviens – klasiskie reģioni

    BBC jeb Bordo, Burgundija un Šampaņa ir klasiskie reģioni, kas jau pierādījuši, ka šeit darītie vīni ir ilgāk dzīvotspējīgi un tikai iegūs no novecošanas. Visticamāk, tie būs vīni no prestižākajiem Premier Cru un Grand Cru vīnadārziem (to parasti arī norāda uz etiķetes), no konkrētu ciematu un reģionu apelācijām, kas nozīmē svarīgus kvalitātes rādītājus.

    Taču ar Francijas vīniem nekad nekas nav vienkārši, tāpēc pirms ievērojama pirkuma noteikti vērts atrast cilvēku, kas orientējas sarežģītajā Francijas vīnu klasifikācijas pasaulē.

    Vīnus dāvināšanai noteikti vērts meklēt arī Vācijas labākajos reģionos, piemēram,  rīslingus no Mozeles un Rheingau. Itālijā var lūkoties Barolo, Barbaresco, Chianti, Brunello di Montalcino vīnu virzienā; Spānijā meklēt tādos reģionos kā, piemēram, Rioja, Priorata, Ribera del Duero.

    Protams, augstas kvalitātes vīnus aizvien vairāk var atrast arī citās valstīs un reģionos, ieskaitot valstis, kas uzplaukst jaunā vīna kvalitātē, kā  Portugāle, Grieķija, Gruzija, Ungārija, Balkāni, Slovākija, Bulgārija, tikai te lieti noderētu pamatīgākas zināšanas par vīna pasauli. Taču pats galvenais: viss ir atkarīgs no konkrētā vīna, tāpēc pirms iegādes runājiet, jautājiet, pratiniet tā darītāju vai pārdevēju!

    Vīni – terminatori

    Ja viss iepriekšminētais tomēr šķiet kā Ķīnas ābece, atliek vēl kāda izvēle: deserta un stiprinātie vīni. Cukura un skābes līmenis tajos ir tik augsts, ka šie vīni spēj skaisti novecot pat sliktāk piemērotos glabāšanas apstākļos. Ne visi, protams, bet vērts pieminēt tādus stiprinātos vīnus kā, piemēram, madeira un portvīns, Tokajas un Soternas desertvīni, oksidatīvā stila heresi no Spānijas, Vācijas Trockenbeerenauslese.

    Kā glabāt?

    Galvenais, kas jāatceras, – vīnam nepatīk gaisma, kā arī temperatūras vai gaisa mitruma svārstības. Labākā vieta ir vīna skapis vai tradicionāls pagrabs, kurā valda konstanta 10–15 grādu temperatūra.

    Vīna pudeles jāglabā guļus, izņēmums varētu būt stiprinātie vīni, kurus ieteicams uzglabāt stāvus, lai tie nesaēd dabisko korķi.

    Izvēles špikeris. Īsi par svarīgāko

    • Augsta sulas kvalitāte. Tas ir pirmais noteikums, lai izdotos novecotspējīgs vīns. Lai to nodrošinātu, vīndaris sāk savu darbu jau uz lauka, piemēram, ierobežojot vīnogu ražību, kā arī pirms sulas spiešanas izlasot laukā sabojātās vīnogas. Līdz ar to iegūst mazāk, bet koncentrētāku sulu, tāpēc šādi vīni parasti maksā dārgāk.
    • Ne visas vīnogu šķirnes der. Tas, ka vīns ir spējīgs harmoniski novecot, atkarīgs ne tikai no vīndara darba, bet arī vīnogu šķirnes. Pie klasiskām ilgdzīvotājām var minēt, piemēram, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Cabernet Frank’, ‘Merlot’, ‘Sangiovese’, ‘Nebbiolo’, ‘Tempranillo’, ‘Riesling’, ‘Chardonnay’.
    • Sarkanvīns populārāks. Augsts skābes un alkohola līmenis, kā arī antioksidantiem bagātie tanīni – tā ir trīsvienība, kas sarkanvīnus padara noturīgākus pret novecošanu salīdzinājumā ar lielāko daļu baltvīnu.
    • Ražas gads. Normāls cilvēks nevar paturēt galvā katra reģiona labākos un ne tik labos ražas gadus (arī no šī apstākļa atkarīgs vīna novecošanas potenciāls), tāpēc vieglākais ceļš, kā tos noskaidrot, – iegūglējot, piemēram, Bordeaux vintage 2018. Īpaša uzmanība parasti tiek pievērsta šampanieša, bordo un burgundiešu ražas gadiem, no tiem labvēlīgi vīnam nesenā pagātnē bijuši gan 2018., gan 2019. gads, vēl kā labu ražas gadu gandrīz visā Vecajā Eiropā vērts atzīmēt 2015. gadu. Ja ir vēlme iedziļināties, meklējiet tādus vīna pasaules autoritāšu vārdus kā Robert Parker, Jancis Robinson, Hugh Johnson, Decanter, Wine Spectator. Viegli saprotamā valodā par vīniem stāsta arī www.winefolly.com.
    • Nekautrējieties pajautāt! Lielveikalā diez vai kāds spēs izsmeļoši atbildēt uz jautājumiem par vīna spēju novecot, toties specializētajos vīna veikalos par jautājumiem būs pat priecīgi.

    Dažas vietas Rīgā, kas ir raksta autores personīgi pārbaudītas: Noble Wines, Vieta, Vīnoga.lv, Mozel Weins.

    • Tas pats, ja pērkat vīnu ceļojuma laikā, – vīndaris, kas darījis konkrēto vīnu, būs labākais informācijas avots.
    • Internetā – uzmanīgi. Vīnu var iegādāties arī internetā online veikalos (piemēram, izmantojot lietotni wine-searcher), taču jāņem vērā divas lietas. Pirmkārt, te tiek uzrādīta cena bez nodokļiem, tāpēc vīni var šķist maldinoši lēti. Otrkārt, drošāk iegādāties jaundzimušus vīnus, nevis jau otrā vai trešā apļa vīnus no senākiem gadiem, jo nekad nevar zināt, kā dzēriens ilgstoši uzglabāts, transportēts un vai nav viltots, kas raksturīgāk labiem, sevi jau pierādījušiem ražas gadiem.
    • Orientieris – cena. Jums ļoti paveiksies, ja ilgai glabāšanai paredzēto vīnu kategorijā, īpaši runājot par klasiskajiem reģioniem, Latvijā atradīsiet ko ļoti labu zem 20 eiro par pudeli. No 20 līdz 50 eiro iespējas ir gana plašas, bet no 50 līdz 100 eiro jau var atrast vīnus, kas ierindojami starp labākajiem pasaulē. Lai pārbaudītu, vai piedāvātais vīns nav pārcenots, var izmantot dažādas vīnu salīdzināšanas lietotnes, piemēram, jau pieminēto wine-searcher vai vivino.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē