• Maldinošais apzīmējums: pilnas slodzes mamma

    Dzīvesveids
    Elza Lāma
    22. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pat pirms oficiālā mātes statusa iegūšanas viens no negodīgākajām apzīmējumiem visā bērnkopības sakarā man šķitis pompozais tituls pilnas slodzes mamma, ko ar kaujas saucieniem uz lūpām kareivīgi aizstāv visas sievietes, kas pēc būtības ir mājsaimnieces.

    Vai kāds, lūdzu, man var paskaidrot, kāda vaina ir precīzajam un daudz demokrātiskajam apzīmējumam mājsaimniece, ko Tēzaurs.lv laipni definē kā “sieviete, kas nodarbojas ar mājsaimniecību savā ģimenē; sieviete, kas strādā algotu darbu mājsaimniecībā”?

    Mājsaimniece latviešu valodā ir dzīvojusi gadu desmitiem, un Latvijas laikā tas bijis pat cildinošs termins (domājot par Kaucmindes absolventēm u.tml.). Padomju laikos šis vārds ieguvis neglītu konotāciju ar vienādības zīmi “sliņķe”, kas nedara neko, lai “lielais darbs uz priekšu iet”.

    Protams, savu artavu ir devusi arī amerikāņu kultūra, kas mājsaimnieci attēlo kā garlaikotu, dzīves nomāktu, strādāt-negribošu parazītu, kas to tik vien dara, kā lako nagus un dzer vīnu pirms pusdienslaika.

    Taču, dāmas, jums ir neierobežotas iespējas vārda nozīmei piešķirt pozitīvāku auru!

    Arī reklāmā vienkāršākais veids, kā risināt problēmu, ir nosaukt produktu jaunā vārdā, piedēvēt tai fenomenālas īpašības, radīt analoģijas un pilnībā izpausties ar metaforām. Tas šobrīd acīmredzami tiek darīts ar jauno apzīmējumu pilnas slodzes mamma, raisot asociācijas ar pilnas slodzes darbu, aizņemtību, godīgu pelnīšanu u.tml.

    Taču vai godājamās pilnas slodzes mammas, kas bravūrīgi sev karina pie krūtīm šo medaļu gluži kā mūsdienu 9. maija kara veterāni promenādē ar saviem apbalvojumiem pie krūtīm, ir kaut uz mirkli padomājušas, cik diskriminējoša šī frāze ir attiecībā pret sievietēm, kas dažādu apstākļu dēļ ir spiestas vai labprātīgi izvēlas strādāt? Arī viņas, arī es, esmu tikpat “pilnas slodzes mamma”, jo šī vārgā metafora nespēj aptvert mammas statusa uzliktos neskaitāmos pienākumus un “darba laiku”.

    Arī darbā ofisā, arī rakstot projektus turpat mājās, kamēr aiz sienas kāds šņāc un krāc, arī tad mēs esam “pilnas slodzes mammas” tikpat pilnasinīgi kā jūs, kas dažādu apstākļu vai izvēles dēļ nestrādā oficiālu algotu darbu.

    Lūdzu, atgriezīsimies pie daudz precīzākā termina mājsaimniece, kas ietilpina visus tos miljons darbus, ko dara sieviete mājās, un strādāsim, lai celtu godā šo apzīmējumu. Lūdzu, nediskriminēsim mammas, kas mācās vai strādā un daļu savu miljons pienākumu deleģē tētim, omei vai auklei (lai gan, to be honest, tāpat lielāko daļu padara pati sieviete). Abas izvēles ir vienlīdz labas un vienlīdz vērtīgas – bet runāsim skaidru valodu!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē