• Ar Covid-19 Sandjego zooloģiskajā dārzā inficējušās visas gorillas

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    12. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vismaz astoņas gorillas inficējušās ar Covid-19 Sandjego zooloģiskā dārza Safari parkā, iezīmējot pirmo zināmo gadījumu, kad vīruss nodots no cilvēka pērtiķiem, informē zoodārza vadība.

    Tiek uzskatīts, ka infekciju dzīvnieki ieguvuši no kāda kopēja. Gorillām parādījās respiratora vīrusa simptomi kā klepus, taču nevienam no pērtiķiem nav smaga slimības gaita, un tiek sagaidīts, ka visi pilnībā izveseļosies, ziņo aģentūra Reuters.

    «Ja neskaita aizliktu degunu un klepu, citādi gorillas jūtas labi,» saka Sandjego zoodārza izpilddirektore Liza Petersone. «Bars tiek turēts kopā karantīnā, viņi ēd un dzer. Mēs ceram uz pilnīgu viņu izveseļošanos.»

    Lai arī laboratoriski Covid-19 konstatēts vienai no divām klepojošajām gorillām, zoodārza pārstāvji uzskata, ka inficējušies varētu būt visi astoņi safari dzīvojošie pērtiķi. «Gorillas dzīvo barā kā savvaļā, tā zooloģiskajā dārzā, un mēs pieļaujam, ka visi šīs ģimenes pārstāvji ir inficējušies, līdzīgi kā tas ir ar cilvēku ģimenēm,» teikts safari parka izplatītajā paziņojumā.

    Vīrusa klātbūtni noteica caur izkārnījumiem, jo siekalu testa paņemšana ir pērtiķiem pārāk riskanta.

    Zoodārzs uzskata, ka gorillas inficējušies no asimptomātiska kopēja, jo pandēmijas apstākļos cilvēkveidīgie pērtiķi tiek īpaši sargāti no jebkādiem kontaktiem ar cilvēkiem, jo viņi ir uzņēmīgi pret cilvēku pārnēsātiem patogēniem, pret kuriem šiem dzīvniekiem nav dabiskās imunitātes. 

    Sandjego zooloģiskā dārza Safari parkā mīt astoņas gorillas – piecas mātītes un trīs tēviņi, no kuriem viens ir veterāns – 45 gadus vecais Vinstons. Tuvējā Sandjego zooloģiskajā dārzā mītošās astoņas citas gorillas nav inficējušās. Abi zoodārzi kopš decembra ir slēgti publikai.

    Iepriekš ir ziņots par Covid-19 saslimšanu lauvām un tīģeriem dažādos zoodārzos pasaulē, kā arī mājas suņiem un kaķiem, bet nebrīvē – ūdelēm; pērtiķiem jaunais koronavīruss konstatēts pirmoreiz.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē