Amanda Aizpuriete: Ja man tik ļoti gribas mirt, tad es drīkstu mirt

Dzejniece un tulkotāja Amanda Aizpuriete (1956–2023). Mūslaiku dzejas un bohēmas klasiķe, pārlaicīga būtne, ar neizmērojamu talantu. Viņa lepni dzīvoja dzejā. Ļoti īsti, par spīti sadzīviskām vētrām un dvēseles dziņām. Un projām viņa ir gājusi vairākkārt. Šoruden – pa īstam.
Ineta Meimane
Ineta Meimane
Foto: no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva


Amanda sevi par dzejnieci nesauca, esot fiziski grūti pateikt, drīzāk – literāte. Sieviete, kuras tēlainā dzeja ir pašas jūtu atspulgs un brīvības sajūta. Īpatnēji skaista – mierpilns smaids, mūžam nolaistie plaksti… Un mati! Amandas nevaldāmie mati… Latviešu dzejas Lielā Dāma un arī – drāma, kā šodien atzīst laikabiedri. Bijis pailgs dzīves periods, kad draugi, piemēram, citas talantīgas dzejnieces dēls, šad un tad žēlsirdīgi nomaksāja Amandas elektrības un telefona rēķinus.

Talantu Amanda izjuta arī kā slogu – nesaudzīgu grūtumu, kas nav savienojams ar laimīgu dzīvi. Sprieda – kad nerakstīs dzeju, dzīve varbūt kļūs labāka. Bet talants rāvās izpausties, realitāte un iztēle savijās, sāpes allaž izrādījās radoši auglīgas, un dzīve nemainījās. 

Viņa piedzima Mellužos. Ar gliemežvāku krellēm un vecāku noslēptiem mandarīniem, kas līdz Ziemassvētkiem allaž pa kluso jāapēd… Vārsmojusi kopš trīs gadu vecuma, kad oktobrī, pastaigājoties pa dzeltenām lapām nobirušu ieliņu, domīgi sacījusi: «Rudenī zemei ir zelta mati.» Četrarpus gados iemācījusies lasīt un strauji apguvusi vecāku grāmatplauktu – Grieķu mītus un varoņteikas un Šekspīra Kopoto rakstu sešus sējumus, Virzu, Servantesu, Bokačo, Vācieti, Elksni… Lasīt bijis tikpat aizraujoši kā peldēt jūrā, kad ūdens pats nes. Tikpat dabiski šķitis kladītē ierakstīt prātā iešāvušās rindas par aizaugušo dārzu, jūru, garāmgājējiem… 

Man likās – ir tik slikti, ka varu atļauties nomirt.

Grūti bijis iedomāties, ka varētu dzīvot vietā, kur nav iespējams peldēt – kādos trīs gados Amanda jau veiksmīgi peldējusi. Tā bijis visu mūžu – uz ūdens viņa spējusi noturēties ilgi. Reiz pavasarī pat peldējusi pāri vēsajai Dņeprai. Ūdens bija Amandas brīvības izjūta. Viņai patika jūrā, kad apkārt nav cilvēku – agros rītos, vēlos vakaros. Mellužos mēdza aizpeldēt tik tālu, ka glābšanas stacijas dežurants jau skaļrunī saucis atgriezties.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē