• Mīli sauli, sargājot ādu

    Reklāmraksts
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Speciālisti uzskata, ka četrus no pieciem ādas vēža gadījumiem būtu bijis iespējams novērst, jo no UV staru izraisītiem bojājumiem ir iespējams izvairīties.

    Zemi sasniedz pilns saules elektromagnētiskā starojuma spektrs: ultravioletie (UV) stari, rentgenstarojums, redzamā gaisma, radioviļņi un infrasarkanais starojums. Vislielāko negatīvo ietekmi uz ādu rada tieši ultravioletais starojums.

    SIA VC4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe Lana Mieze skaidro:

    “UV starojums veido tikai 5% no saules starojuma spektra, taču tā bojājošā ietekme uz ādu ir visspēcīgākā. Bioloģiski aktīvais UVB starojums ir atbildīgs par saules apdegumiem, iekaisumu, hiperpigmentāciju, ādas imūnsistēmas novājināšanos un ādas vēža veidošanos, savukārt viena daļa UVA starojuma iedarbojas līdzīgi kā UVB, bet otra daļa paātrina ādas novecošanos. Vairumā gadījumu izmaiņas nav redzamas uzreiz, bet gan ilgtermiņā – ādā rodas šūnu bojājumi, kas uzkrājas.

    Taču UV starojumam ir arī pozitīva ietekme. Galvenie ieguvumi ir garastāvokļa uzlabošanās, enerģijas palielināšanās un D3 vitamīna sintēze ādā, kas savukārt, palīdz regulēt kalcija metabolismu, insulīna sekrēciju, asinsspiedienu, imunitāti un šūnu vairošanos. Par ieguvumiem tos var saukt ar nosacījumu, ja UV starojuma patērēšana ir kontrolēta un nav ļaunprātīga.”

    Daži vienkārši veidi, kā pasargāt savu ādu no saules negatīvās ietekmes.                                                                                         

    1. Ierobežot uzturēšanos tiešos saules staros un saules starojuma aktīvākajās stundās.
    2. Sekot līdzi UV starojuma indeksam un veikt atbilstošus ādas aizsardzības pasākumus.
    3. Lietot ādas aizsarglīdzekli pret sauli.
    4. Valkāt aizsargājošu apģērbu.
    5. Lietot pietiekošu produkta daudzumu.

     

    Un tas nenozīmē, ka pilnībā jāaizmirst par sauli. Pareizas rūpes un mērenība ir svarīgi priekšnosacījumi, lai saules stari mums sniegtu prieku un baudu.

    Dermatoloģe L. Mieze turpina: “Gadu gaitā saules aizsarglīdzekļi ir attīstījušies, lai apmierinātu sabiedrības vajadzības – tie nodrošina aizsardzību gan no UV stariem, gan HEV gaismas jeb tā saucamās zilās gaismas, ir ūdens un/vai sviedru izturīgi. Izstrādātie tonētie saules aizsarglīdzekļi nodrošina aizsardzību pret sauli visu ādas toņu cilvēkiem, lieliski pieskaņojoties viņu dabiskajam ādas tonim. Šie jauninājumi iekļauj uzlabotu aizsardzību pret saules apdegumiem un ādas novecošanos, kā arī īpašas formulas, lai aizsargātu cilvēkus ar jutīgu ādu un atvieglotu saules aizsarglīdzekļu uzklāšanu, mazinot to lipīgumu un bālgano aplikumu. Šobrīd ir arī pieejama plaša šo līdzekļu izvēle dažādām individuālām ādas vajadzībām, kas satur aktīvās vielas sejas ādas stāvokļa uzlabošanai, piemēram, pigmentācijas traucējumu mazināšanai vai aknes skartas ādas ārstēšanai.

    Kāds varbūt domā, ka šī plašā izvēle ir farmācijas un mārketinga triks lielākai peļņai, bet, godīgi sakot, tas ir liels ieguvums konkrētajām patērētāju grupām.

    Pieminēšu vienu no biežākajiem dermatologa apmeklējuma iemesliem – akni. Aknes pamatā ir iedzimtas, ģenētiskas izmaiņas, kuras ietekmē vairāki ārējie apstākļi, un viens no tiem ir saule.

    Pirmkārt, pavājinātas ādas aizsargbarjeras un iekaisuma dēļ samazinās mūsu ādas dabīgā aizsardzības spēja pret sauli, tātad āda ir uzņēmīgāka pret tās kaitīgo ietekmi.

    Otrkārt, saules gaisma veicina ādas virsējā raga slāņa sabiezēšanu, kas, savukārt, provocē poru nosprostošanos.

    Treškārt, saule nomāc mūsu ādas imūno sistēmu, izmainot ādas mikrobiomu un veicinot slikto baktēriju savairošanos, kas rezultātā rada vairāk izsitumu un smagāku iekaisumu.

    Ceturtkārt, saules iedarbība uz aktīvu iekaisumu veicina pēciekaisuma hiperpigmentācijas (sārti, violeti līdz pat gaišāk vai tumšāk brūniem plankumiem) veidošanos.

    Turklāt, ja aknes ārstēšanā ikdienā vēl tiek lietoti tādi produkti, kas kairina un paaugstina ādas jutību uz saules gaismu, kā piemēram, retinoīdi, azelaīnskābe vai benzoilperoksīds, tad augstāk minētā saules ietekme pastiprinās.

    Der atcerēties, ka minēto nevēlamo ietekmi izraisa ne tikai saules radītais UV starojums, bet arī pēdējā laikā tik ļoti apspriestās augstas enerģijas redzamā gaisma jeb zilā gaisma. Galvenais un bīstamākais tās avots ir saule, bet to izstaro arī ikdienā bieži izmantotās viedierīces un citi LED gaismas avoti.

    Tādēļ, ja jūsu interesēs ir nenodarīt lāča pakalpojumu savai aknei un pēc iespējas ilgāk uzturēt veselīgu ādas izskatu, tad ieteicams izvēlēties individuālajām ādas vajadzībām pielāgotu saules aizsarglīdzekli, mazinot gan izdevumus, gan vietu kosmētikas plauktiņā, jo visas nepieciešamās aktīvās vielas būs pievienotas vienā produktā.

    Ražotāji, kas ievēro Eiropas Komisijas noteikumus un seko visaugstākajiem standartiem, piedāvā plaša spektra UVA/UVB aizsardzību, aizsardzību no augstas enerģijas redzamās gaismas un DNS aizsardzību, atbalstot pašas ādas DNS atjaunošanās mehānismu. Papildus tam problemātiskai ādai paredzētie saules aizsarglīdzekļi ir vieglas tekstūras (parasti gēli, želejveida krēmi, fluīdi, izsmidzināmi spreji), nekomedogēni, ātri uzsūcas, mazina pastiprinātu ādas spīdumu, viegli matējot to, un ir ar pretiekaisuma īpašībām, tādējādi mazinot apsārtumu.

    Eucerin Sun Oil Control SPF50+  

    • Neitralizē UV un augstas enerģijas redzamās gaismas radītos brīvos radikāļus.
    • Atbalsta pašas ādas DNS atjaunošanās mehānismus.  Iedarbojas nomierinoši, samazinot UV izraisīto iekaisumu.
    • Kontrolē sebuma izdalīšanos, nodrošinot sausas un matētas ādas izskatu līdz pat 8 stundām.

    Otrs biežs dermatologa apmeklējuma iemesls ir hiperpigmentācija – ādas plankumi, kas tumšāki par apkārtējo ādu.  To izpausme un veidošanās iemesli ir dažādi, bet pirmais un galvenais veicinošais cēlonis ir vienots – saule. Jo tieši saules gaisma vispirms izraisa ādas pigmenta jeb melanīna sintēzi, veicinot jaunu elementu rašanos, kā arī esošo pastiprināšanos, radot lielāku kontrastu ar apkārtējo neskarto ādu. Nereti papildus melanocitārajai jeb brūnās nokrāsas pigmentācijai novēro arī palielinātu asinsvadu jaunveidošanos, piešķirot ādai apsārtumu.

    Eucerin Sun Pigment Control SPF50+ ir sejas aizsargkrēms, kas piemērots ādai ar nevienmērīgu ādas toni vai ādai ar hiperpigmentāciju. Tas satur tiamidolu, kas mērķtiecīgi samazina pigmentācijas plankumus, vienlaikus nodrošinot nevainojamu aizsardzību no saules. Āda iegūst vienmērīgu toni.

    JAUNUMS!                                           

    Eucerin Sun Pigment Control ar toni un SPF50+, kurš satur tiamidolu un minerālu krāsu pigmentus, kas palīdz mazināt toņa kontrastu starp pigmentācijas plankumiem un tiem apkārt esošo neskarto ādas zonu.

    Uzzini vairāk: EUCERIN SAULES AIZSARGLĪDZEKĻI

    *https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-sun-protection

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē