• Imanta Skrastiņa sieva ļauj ielūkoties viņa dienasgrāmatā

    Dienasgrāmata
    Evija Kalnbērza
    22. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Pirms divarpus gadiem mūžībā devās aktieris Imants Skrastiņš. Viņa atraitne dziedātāja Rita Trence aktieri tur gaišā piemiņā, un nesen pēc viņas iniciatīvas iznākušas divas Imanta mūžam veltītas grāmatas «Kamolā tinējs. Vēstules Imantam» un «Mani dzīves krikumi».

    Rita Trence lasītājiem atvērusi kādu dārgu piemiņu no vīra – Skrastiņa dienasgrāmatu.

    «Imants to bija sācis rakstīs 2003. gada Jāņos. Viņš rakstīja: «Nezin kāpēc, bet šajā Jāņu dienā man ienāca prātā doma sākt piefiksēt to, kas šķiet būtisks katrā šai saulē vadītajā dieniņā. Tādi kā dienas krikumi. Kā smejies, tā ir darījuši daudzi, un kāpēc arī es tā nevarētu rīkoties? Pēc laiciņa būs interesanti palasīt un atcerēties. Dažkārt šis it kā necilais vārds krikums ietver sevī ļoti lielu garīgu un emocionālu, un tīri sadzīvisku ietilpību.»

    Atceros, ka viņš pa vakariem kaut ko pierakstīja, bet es nejaucos viņa lietās, neko neprasīju.

    Vien tad, kad viņš mani uzrunāja: «Nāc, paklausies, ko esmu sarakstījis!» Tā man radās priekšstats par to, ko viņš datorā un piezīmju blociņā piefiksēja. Imantam ļoti patika rakstīt datorā. Kad viņš sāka rakstīt dienasgrāmatu, Imants bija Nacionālās radio un televīzijas padomes loceklis un teica, ka viņam jātrenējas rakstīt datorā, jo ikdienā jāsūta daudz dažādas elektroniskās vēstules,» atminas Trence.

    «Imants rakstīja par visām dzīves jomām, kurās piedalījās. Viņam nekad nebija vienaldzīga attieksme pret to, kas tajās brīdī notiek. Imants iesaistījās kultūras notikumos, iestājās pret netaisnību politiskajā dzīvē. Viņš bija ļoti ekspansīvs un vienmēr teica: «Man kaut kas jādara! Man uguns nāk pa nāsīm!» Ne velti viņa planēta bija Marss, un sarkanā, kas ir Marsa krāsa, neļāva kļūt remdenam. «Tikko es ieraugu rampas gaismas, man ir jādodas arēnā un jāpiedalās,» teica viņš.»

    Savas dzīves krikumus aktieris regulāri pierakstīja līdz 2012. gadam – kamēr vēl bija pie labas veselības, bet grāmatā iekļauti viņa dzīves notikumi no 2003. līdz 2006. gadam. «Es ceru, ka varēsim izdot arī otro daļu,» saka Skrastiņa atraitne.

    Sievu aktieris savā dienasgrāmatā dēvējis mīļvārdiņos – par Zivtiņu vai Zelta Zivtiņu. Dziedātāja stāsta – 35 gadu ilgajā kopdzīvē abi bija emocionāli ļoti satuvinājušies. «Tāpēc, lasot viņa pierakstus un domājot viņa domas, izvēlējos fragmentus, kurus viņam būtu bijis svarīgi pateikt,» saka Rita.

    Vairāk lasi jaunākajā Privātās Dzīves numurā!

    • Lielas pārmaiņas aktrises Marijas Bērziņas dzīvē. Viņas lomām jau atrastas aizvietotājas!
    • Rītiņš tagad dus blakus māmiņai. Slaveni pavadītāji, brāļu atmiņas un pēdējais bankets kapos
    • Kormūzikas leģenda Račevskis Dziesmu svētkus nesagaidīja…
    • Dziedātāja Rita Trence publisko vīra Imanta Skrastiņa dienasgrāmatu
    • Pilnīgs izmisums! Mārtiņš Sirmais ledusskapī pakāris žurku
    • Netflix grāvēju par interneta krāpnieku uzfilmējis latvietis Edgars Dubrovskis
    Privātā Dzīve nr08

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē