• Tālāk jau vairs nav kur – Brekte uzsācis cīņu pret Sātanu

    Slavenības
    Lauma Lapsa
    10. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kristians Brekte.
    Foto: F64
    Kristians Brekte.
    Mākslinieks Kristians Brekte ļāvies jaunam daiļrades lidojumam – kopā ar domubiedriem viņš rada mūziku ar okultisma pieskaņu.

    Pašiem savs mūzikas stils

    Maija nogalē Tallinas kvartālā notikušā Dekadences mūzikas festivāla viena no kulminācijām bija grupas «+K+M+B» uzstāšanās. Pievakarē uz skatuves kāpa trīs vīri kapirotēs – katoļu grēku nožēlotāju konusveida cepurēs. Viņi ar gaismu spēlēm, trokšņiem un elektronisko mūziku piepildīja zāli, turklāt skaņdarbus grupa papildināja ar rīmēm, kas skanēja gluži kā buramvārdi. Vairāki klātesošie par notiekošo sačukstējās: «Šķiet, ka esam nokļuvuši kultā!», bet jauniešu bariņš, kuriem šāda uzstāšanās acīmredzami gāja pie sirds, dažkārt izbrīnā paplestām mutēm dzīvoja līdzi priekšnesumam.

    Tā dēvētā okulta pagānu noise apvienība «+K+M+B» pastāv jau trīs gadus, bet aktīvi darbojas vien pēdējos divus. No visas grupas vienīgais, kurš sevi atklāj un nevairās noņemt kapiroti, ir skandalozitātes slavu ieguvušais mākslinieks Kristians Brekte, kurš, izrādās, brīvbrīžos starp galvaskausu gleznošanu, murāļu veidošanu un pasniedzēja darbu Mākslas akadēmijā spējis atrast sevi arī mūzikā. Žurnālam «Privātā Dzīve» viņš stāsta, ka grupa ir tumšā eksperimentālā elektroniskā okultiskā žanra mūzikas aizsācēji Latvijā, un atzīst – izpilda mūziku, kas var ietekmēt cilvēka sirdsdarbību. «Ar pārdabisku spēku piesaukšanu gan nenodarbojamies,» nosmej Brekte.

    Izvēlas burvestības un labo maģiju

    Grupas nosaukums ir gan mūziķu iniciāļi, gan simbolizē arī Mateja evaņģēlijā aprakstīto trīs ķēniņu jeb Austrumu gudro – Kaspara, Melhiora un Baltazara – vārdu pirmos burtus. «Tie ir trīs «svētie», kurus piesauc, lai sliktais nenāk iekšā.

    Mums dziesmu tekstos ir labo vārdu maģija, ir arī vārdi «Retro Satanas», kas nozīmē «Sātan, atkāpies!»

    Šie vārdi, starp citu, ir rakstīti uz Svētā Benedikta medaljona otras puses. Mēs īstenībā esam nevis par Sātanu vai sliktajiem, mēs esam labie, kas ir pret Sātanu un dzen to ārā,» skaidro mākslinieks.

    Viņš atzīst, ka grupas skaņdarbus uzstāšanās reizē papildināja latviešu buramvārdi, kurus apkopojis folklorists Kārlis Straubergs, kā arī dzejnieka un simbolista Šarla Bodlēra dzejas vārsmas. «Es ticu labajiem buramvārdiņiem un esmu tos piekopis. Ja nu gadījumā mani kaut kas nobiedē, jā, es nospļaujos trīs reizes, bet neuzskatu, kas tas būtu okultisms,» stāsta Brekte.

    Atzīstas grēkošanā

    Atklājot, kāpēc grupa uzstājas kapirotēs, ko Spānijā izmanto grēku nožēlotāju draudzes locekļi, Brekte neslēpj – šādi viņi atzīst, ka ir grēcinieki. «Mūsdienu sabiedrība dažkārt vairās to atzīt, lai gan grēko visi,» tā Brekte.

    Par to, ka grupa gan tērpu, gan izpildītās mūzikas dēļ nereti tiek salīdzināti ar sātanistiem, māksliniekam ir savs viedoklis: «Cilvēkiem nevajadzētu pārmest tiem, kas strādā kādā kultūras jomā, un norādīt, ka tas īsti nav labi. Vajadzētu nedaudz vairāk iedziļināties lietās, būt saprotošākiem un iejūtīgākiem.

    Mums nav virspusēju uzrakstu un saukļu, skaņdarbus veidojam, iedvesmojoties un balstoties uz vēsturi. Mēs cienām vēsturi un dažādas kultūras!»

    Viņš ir novērojis, ka tieši pēdējo divu pandēmijas gadu laikā sabiedrība uz daudzām lietām reaģē pārāk saasināti. Viņš uzsver, ka grupai nav nekādas saistības ar sātanismu vai ticību ļaunajiem spēkiem. «Esam muzikāli izaicinošs projekts, kurš eksperimentē ar ticībām un simboliem, izveidojot miksli un radot jaunu kontekstu. Nezinātājiem simboli var šķist biedējoši, bet patiesībā tie ir gaužām nevainīgi. Īstenībā mūsu daiļradi var salīdzināt ar spoguli, kurā klausītāji saskata to, kas atspoguļojas viņos pašos,» prāto Kristians.

    Daudzas citas interesantas ziņas lasiet žurnāla «Privātā Dzīve» jaunākajā numurā!

    • Aizkustinoši atvadās no leģendārās aktrises Ausmas Ziedones-Kantānes. Simtiem pavadītāju, asaras un pēdējie aplausi.
    • Bondars baidās palikt bez mājas: «Naktī nespēju pagulēt...»
    • Marija Naumova: «Esmu šokā, ka mani sauc pa Kremļa lakstīgalu!» Viņa no kara briesmām izglābusi jau tūkstošiem ukraiņu.
    • Jauni pāri! Pūcem dienesta romāna dēļ izjūk ģimene, Laizāns iziet sabiedrībā ar noslēpumainu dāmu.
    • Miljonāram Savickim draugi piedāvā bēgt no Latvijas.
    • Brekte sācis cīņu pret Sātanu. Patiešām dulli!
    Privātā Dzīve nr23

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē