• Slavenības pret koronavīrusu — dāsnākie ziedo miljonus!

    Slavenības
    Inese Mizovska
    20. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Slimība nedala ļaudis bagātajos un nabagajos. Pasargāts nav neviens, tādēļ kopējā cīņā pret Covid-19 savu artavu jau devuši un vēl turpina sniegt tie, kuru bagātība mērāma miljonos un pat miljardos.

    Džeks Dorsijs

    1 miljards dolāru

    Džeks Dorsijs
    Džeks Dorsijs

    Tvitera dibinātājs pagaidām ir viens no dāsnākajiem ziedotājiem pasaulē. Viņš Covid-19 apkarošanai atvēlējis vairāk nekā ceturtdaļu savas bagātības. Dorsijs atbalstījis četras labdarības organizācijas, kas stājas pretī pandēmijai, un pagaidām iztērēti ir 5 miljoni dolāru.

    «Es ziedoju 28% savas naudas, lai atvieglotu cīņu ar Covid-19. Kad pandēmija būs galā, galvenā uzmanība tiks pievērsta meiteņu izglītībai un veselībai un visa naudas plūsma būs caurskatāma,» paziņoja Dorsijs un publiskoja interneta adreses, kurās var vērot, kādiem mērķiem tiek tērēti viņa līdzekļi.

    Džeks Ma

    150 miljoni dolāru

    Ķīnas biznesa magnāts bija viens no pirmajiem, kurš ziedoja koronavīrusa izpētei. Kompānijas Alibaba izveidotājs, kurš tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku Ķīnā, jau janvārī koronavīrusa vakcīnas izstrādei ziedoja 14 miljonus dolāru un izveidoja medicīnisko konsultāciju līniju internetā, lai atslogotu medicīnas sistēmas darbu valstī. 100 miljonus viņš ziedoja slimības apkarošanai Uhaņā, kā arī ziedoja medicīnas maskas un testus vairākām klīnikām Eiropā.

    Bils Geitss

    250 miljoni dolāru

    Kompānijas Microsoft bijušais lielākais akcionārs un viens no turīgākajiem vīriem pasaulē cīņai ar ļauno slimību esot ziedojis jau vairāk nekā 250 miljonus dolāru, taču plānots ieguldīt vēl vairāk. Aprīļa sākumā Geits, kura bagātība pārsniedz 100 miljardus dolāru, paziņoja – labdarības fonds Bill&Melinda Gates Foundation patlaban materiāli atbalsta koronavīrusa vakcīnas ražošanas rūpnīcu celtniecību septiņiem dažādiem kandidātiem. Viņš gan apzinoties, ka tikai viens vai divi pretendenti spēs radīt vakcīnu, bet ieguldījums pārējos būs norakstāms. Geits paredz, ka darbs pie vakcīnas varētu ilgt aptuveni pusotra gada un prasīt vairākus miljardus dolāru.

    Džefs Bezoss

    100 miljoni dolāru

    Malā nepalika arī pasaulē turīgākais cilvēks, kura bagātība mērāma 140 miljardos dolāru. Amazon dibinātājs Bezoss ir viens no retajiem, kura ienākumi pandēmijas laikā auguši. Kopš janvāra – par 25 miljardiem dolāru. Viņš ziedoja nekomerciālajai organizācijai Feeding America, kas rūpējas par pārtikas iegādi trūcīgajiem. Iespējams, viņš būtu vēl dāsnāks, ja jau februārī nebūtu atvēlējis gandrīz 10 miljardus dolāru jaunajam Zemes fondam, kas finansē zinātniekus, aktīvistus un nevalstiskās organizācijas, kas cīnās pret klimata pārmaiņām un cenšas saglabāt dabu.

    Marks Cukerbergs

    25 miljoni dolāru

    Pirms sešiem gadiem Facebook dibinātājs Cukerbergs ziedoja 25 miljonus dolāru cīņai ar Ebolas vīrusu, un arī šoreiz viņš nolēmis 0,04% savas bagātības novirzīt koronavīrusa izpētei.

    Rianna

    5 miljoni dolāru

    Rianna
    Rianna

    Slavenā popzvaigzne labdarības fondu Clara Lionel Foundation dibināja 2012. gadā, tādējādi godinot savus mirušos vecvecākus.  Fonds šo gadu laikā vairākkārt veicis iespaidīgus ziedojumus medicīnas attīstībai. Arī šoreiz Rianna lielāko daļu līdzekļu atvēlēja trūkstošo medicīnas iekārtu iegādei ASV slimnīcām un intensīvās terapijas nodaļu darbinieku atbalstam. 700 000 dolāru tika viņas dzimtās Barbadosas slimnīcām, lai iegādātos plaušu ventilēšanas iekārtas. Tik lielu summu viņa ziedoja pēc tam, kad ar šo slimību Barbadosā sasirga viņas 66 gadus vecais tēvs Ronalds Fenti. «Ļoti novērtēju to, ko meita izdarīja manā labā. Godīgi sakot, domāju, ka nomiršu,» medijiem atzina popzvaigznes tēvs, kuram Rianna sagādāja plaušu ventilēšanas iekārtu.

    Novaks Džokovičs

    1,5 miljoni eiro

    Pasaulslavenais serbu tenisists un viņa sieva Jeļena Rističa miljonu eiro atvēlēja plaušu ventilēšanas iekārtu iegādei Novaka dzimtenē, bet vēl vismaz pusmiljonu eiro ziedoja divām klīnikām Itālijas provincē Bergamo. Vienā no tām – klīnikā Treviljo – par šo naudu tiks paplašināta un modernizēta intensīvās terapijas nodaļa.

    Eds Šīrans

    1,25 miljoni dolāru

    Vairāki labdarības fondi Lielbritānijā saņēmuši dāsnus ziedojumus no dziesminieka Eda Šīrana.

    Pinka

    1 miljons dolāru

    Kurš gan vēl labāk zina, cik svarīgi ir atbalstīt medicīnu cīņā ar ļauno vīrusu, kā Pinka. Dziedātāja un trīsgadīgais dēls Džeimsons bija inficējušies ar Covid-19. «Es raudāju vairākas naktis, un nekad mūžā nebiju tik daudz lūgusies. Pieķēru sevi pie domas – mums taču solīja, ka ar mūsu bērniem viss būs labi! Taču neviens nevar dot garantijas, neviens nav pasargāts no slimības. Koronavīruss ir kā amerikāņu kalniņi – kad tev šķiet, ka kļūst labāk, notiek vēl kaut kas neparedzēts. Mēs abi bijām ļoti slimi, bet īpaši smagi bija Džeimsonam. Viņam vēl tagad ir temperatūra,» trīs nedēļas pēc inficēšanās vēstīja popzvaigzne. 2. aprīlī, paziņojot pasaulei, ka viņas tests beidzot ir negatīvs, dziedātāja ziedoja miljonu dolāru divām slimnīcām Filadelfijā un Losandželosā. 

    Kārdija Bī

    1 miljons eiro

    Hiphopa māksliniece martā internetā radīja koronavīrusa hitu. «Es, velns parāvis, esmu nobijusies. Es iepērku ēdienu!» sev raksturīgajā manierē Instagram paziņoja Kārdija Bī, un viņas emocionālo vēstījumu cits pēc cita sāka atdarināt fani un kolēģi. Aprīlī dziedātāja paziņoja, ka līdz 20. maijam viņa ik stundu sadarbībā ar zīmolu Fashion Nova ziedos 1000 dolāru kādam, kuram nepieciešams materiāls atbalsts pandēmijas izraisīto problēmu dēļ. Pieteikumus katru dienu izskata viņa un zīmola pārstāvji un izvēlas tos, kuriem nauda nepieciešama visvairāk. 

    Bleika Laivlija un Raiens Reinoldss

    1 miljons dolāru

    Holivudas aktieru pāris ziedoja divām nekomerciālām organizācijām Feeding America un Food Banks Canada, kuras gādā pārtiku mazturīgajiem ASV un Kanādā pandēmijas laikā. «Domāju, jūs visi man piekritīsiet, ka koronavīruss ir d… Tāpēc, ja ir iespēja, palīdziet,» aicina Reinodss. «Atcerieties, ka Covid-19 visvairāk ietekmē vecus ļaudis un ģimenes ar zemiem ienākumiem. Sargājiet sevi un atstājiet savā sirdī arī vietu priekam! Piezvaniet kādam, kas atrodas izolācijā. Iespējams, vislabākā palīdzība būs saruna,» atgādina 43 gadus vecais aktieris.

    Arnolds Švarcenegers

    1 miljons dolāru

    Amerikāņu aktieris, ziedojot miljonu mediķiem, atzina: «Vienmēr esmu uzskatījis, ka nevis jāsēž dīvānā un jāžēlojas, bet gan jāsniedz savs ieguldījums situācijas uzlabošanā. Tas ir vienkāršs veids, kā pasargāt mūsu varoņus slimnīcās. Es patiesi lepojos, ka esmu daļa no tā. Es ziedoju miljonu un ceru, ka visi, kas spēj, atbalstīs mūsu ārstus.»

    Andželīna Džolija

    1 miljons dolāru

    Amerikāņu kinoaktrise atvēlēja miljonu organizācijai No Kid Hungry, kas rūpējas par bērnu ēdināšanu maznodrošinātās ģimenēs. Šobrīd, kad bērni neapmeklē skolu, šāds atbalsts ir īpaši nozīmīgs. Organizācija naudu sadalījusi bērnu pusdienām 30 ASV štatos.

    Kailija Dženere

    1 miljons dolāru

    Pasaulē jaunākā miljardiere, modele un kosmētikas zīmola Kylie Cosmetics īpašniece atsaucās savas ārstes slavenās klīnikas Cedars-Sinai darbinieces Taisas Aliabadi publiskajam aicinājumam atbalstīt medicīnas aizsargmasku un cimdu iegādi slimnīcu ārstiem. Par Kailijas ziedojumu ārste sabiedrību informēja sociālajos tīklos un pateicās modelei par dāsnumu. 

    Madonna

    1 miljons dolāru

    Amerikāņu popzvaigzne naudu atvēlējusi zinātnei, lai ātrāk tiktu atklāta vakcīna pret ļauno vīrusu. Viņa oficiāli paziņoja, ka miljonu pārskaitīja labdarības fondam Bill & Melinda Gates Foundation, un pauda pateicību mediķiem, kas cīnās par saslimušo dzīvību.

    Krištianu Ronaldu

    1 miljons eiro

    Krištianu Ronaldu
    Krištianu Ronaldu

    Portugāles izlases un Turīnas Juventus zvaigzne Krištianu Ronaldu ar ģimeni uz pandēmijas laiku pārvācās uz villu portugāļu zvejnieku ciematiņā Kanisalā. Sekodams notikumiem ārpus viņa miera ostas, futbolists veicis dāsnu ziedojumu, lai segtu trīs jaunu intensīvās terapijas nodaļu izbūvi un aprīkošanu slimnīcās Lisabonā un Porto. Kopā ar citiem Portugāles izlases spēlētājiem sportists ziedoja arī pusi savas prēmijas par kvalificēšanos Eiropas čempionāta finālturnīram, lai sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos atbalstītu amatieru futbolu valstī.

    Lionels Mesi

    1 miljons eiro

    Argentīniešu futbola zvaigzne palīdzīgu roku sniedzis Spānijai. Kluba Barcelona uzbrucējs ziedoja naudu Barselonas klīnikai medicīnisko iekārtu iegādei un koronavīrusa izpētei. Par to tviterī paziņoja klīnikas pārstāvji.

    Princis Harijs un Megana Mārkla

    90 000 sterliņu mārciņas

    Jau tad, kad viņi precējās, princis Harijs un Megana Mārkla vienojās – ienākumus par kāzu translēšanu BBC ziedos kādam labdarības fondam. To, ka viņu svinības ir nopelnījušas gandrīz miljonu mārciņu, pāris uzzināja neilgi pirms koronavīrusa uzliesmojuma valstī.  No Lielbritānijas karaliskās ģimenes aizmukušais pārītis izvēlējās naudu nodot labdarības organizācijai Feeding Britain, kuru vada arhibīskaps, kas viņus salaulāja. Telefonsarunā ar bīskapu laulātie vienojās, ka tiks atbalstīti vairāki tūkstoši ģimeņu, kurām trūkst līdzekļu pārtikas iegādei.

    Neimars

    880 000 eiro

    Brazīlijas futbola izlases zvaigzne aprīļa sākumā lielāko daļu summas ziedoja Apvienoto Nāciju Starptautiskajam bērnu fondam, bet daļu labdarības organizācijai savā dzimtenē. Lai gan futbolists ziedojis anonīmi, viņa varoņdarbs tika publiskots kādā TV raidījumā, kura vadītājs atzina – pasaulei jāzina savi varoņi, un tas var iedvesmot arī citus sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem.

    Zinedins Zidāns

    500 000 eiro

    Futbola komandas Madrides Real galvenais treneris atbalstīja Alžīrijas mediķus cīņā ar Covid-19. Francijā dzimušais futbolists un viņa tēvs ziedoja reanimācijas iekārtas un plaušu ventilēšanas aparātus klīnikai Bedžajas provincē, no kurienes nāk Zidāna ģimene. 

    Rūdijs Gobērs

    500 000 dolāru

    Nacionālās basketbola asociācijas komandas Jūtas Jazz basketbolists kļuva slavens ar to, ka sākotnēji pauda nicinošu viedokli par koronavīrusa nopietnību. Tiekoties ar žurnālistiem, francūzis kameru priekšā demonstratīvi pieskārās mikrofoniem un virsmām. Ironiski, bet Gobērs kļuva par pirmo NBA basketbolistu, kuram tika konstatēts koronavīruss.

    Vēl pēc pāris dienām Covid-19 pozitīvs tests bija viņa komandas biedram Donovanam Mičelam, un slimību atklāja arī pret Gobēru spēlējušajam Detroitas Pistons uzbrucējam Kristianam Vudam. Gobērs atzina, ka rīkojās muļķīgi, un, lai atvainotos par savu rīcību, pusmiljonu dolāru ziedoja vairākām organizācijām. 200 000 dolāru nonāca fondā, kas atbalsta Jazz mājas arēnas darbiniekus, kuriem atcelto spēļu dēļ ir piespiedu dīkstāve. Pa 100 000 dolāru nonāca Soltleiksitijas un Oklahomasitijas sociālajos dienestos, bet vēl 100 000 tika novirzīti Francijas medicīnas sistēmas atbalstam.

    Donatella Versače

    200 000 eiro

    Modes nama Versace īpašniece ziedoja naudu labdarības organizācijām cīņai ar koronavīrusu. «Šajā laikā ir svarīgi būt solidāriem, atbalstīt un palīdzēt visiem, kas stājas pirmajās rindās un katru dienu cīnās, lai glābtu simtiem dzīvību. Šis ir laiks, kad visai sabiedrībai jābūt saliedētai un jārūpējas citam par citu,» pauž viņa.

    Donalds Tramps

    100 000 dolāru

    Ziedotāju sarakstā nonācis arī ASV prezidents Donalds Tramps, kura turīgums mērāms 2,1 miljardu dolāru. Viņš atvēlējis savu algu par pēdējo ceturksni Veselības ministrijai un sociālajiem dienestiem koronavīrusa seku mazināšanai.   

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē