• Rita Trence atdāvinājusi sava mirušā vīra Skrastiņa portretu

    Slavenības
    9. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rita Trence
    Foto: F64
    Rita Trence
    Sirsnīgā atmosfērā janvāra nogalē aktiera Imanta Skrastiņa tuvos cilvēkus sapulcēja viņa atraitne.

    Rit jau ceturtais gads, kopš mūžībā devies aktieris Imants Skrastiņš. Viņa piemiņu rūpīgi glabā aktiera atraitne dziedātāja Rita Trence. Pirms diviem gadiem Imantam Skrastiņam būtu bijusi apaļa jubileja, un Trence bija iecerējusi vērienīgu godināšanas pasākumu. Pandēmijas dēļ tas neizdevās, un Imanta tuvie sapulcējās janvāra nogalē, lai kopā gremdētos atmiņās par mākslinieku. «Šogad aprīlī Imantiņam paliktu 82 gadi. Šovakar varējām atkal pakavēties atmiņās, klausīties Imanta balsī, viņa dziesmās ar Aleksandra Čaka dzeju,» PDz teic Rita. Pērn apritēja arī 50 gadu kopš leģendārās izrādes Spēlē spēlmani iestudējuma, kurā Skrastiņš nospēlēja sava mūža spilgtāko – dzejnieka – lomu. «Atceros, ka Imants vismaz trīs četrus litrus sviedru izlēja frakā katrā izrāde.

    Kad jau biju viņa sieva, nespēju skatīties, kā Imants sevi tajā plosa, likās – viņu piemeklēs infarkts.

    Mēdzu viņam teikt: «Nu, spēlē taču uz puskāju!» Viņš atbildēja: «Es tā nemāku.» Imants bija vīrišķīgs, spēcīgs un reizē arī trausls un ievainojams,» atminas Trence.

    Vienīgais rekvizīts, ko Imants bija paņēmis sev par piemiņu no izrādes Spēlē, spēlmani, bija āksta cepure. Tā ilgus gadus glabājusies Skrastiņa un Trences mājās, bet tad aktieris cepuri atdāvināja Teātra muzejam. «Ne uz vienu koncertu Imants nebrauca bez savas āksta cepures. Bieži vien viņš no aizkulisēm iznāca ar šo cepuri galvā, un tā amizanti izskatījās pie frakas. Imants varēja būt gan amizants, gan ļoti nopietns,» atminas aktiera sieva.

    Arī šajā reizē viņa muzejam bija sagatavojusi īpašu dāvanu – sava vīra portretu. «Mākslinieks Uldis Zemzaris Imantu redzēja tieši šādu, un, manuprāt, muzejs šai gleznai ir īstā mājvieta,» sacīja viņa.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē