• Rakstniece Maija Pohodņeva stresu mazina, zīmējot kaķus

    Slavenības
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO PRIVĀTĀ ARHĪVA
    Sākot ar ārkārtējās situācijas pirmo dienu, rakstniece zīmē kaķus. Katru dienu pa vienam. «Tādā veidā mēģinu nozīmēt stresu,» PDz skaidro Maija.

    Atrod vecu kasti ar zīmuļiem

    Šo projektu viņa nodēvējusi sava melnā kaķa Runco vārdā, un nu rakstnieces kolekcijā ir jau vairāk nekā 70 uzzīmētu runču. Savus zīmējumus Maija publicē Facebook, un ieguvusi jau prāvu fanu pulciņu.

    «Neesmu profesionāla māksliniece. Pēdējo reizi zīmēju pirms 29 gadiem. Vecāki ļoti gribēja, lai es mācītos Mākslas akadēmijā. Ļoti lielas pūles tam visam pielika. Taču mana dzīve ievirzījās pavisam citā gultnē, un vecāku sapnim nebija lemts piepildīties. Par manu dzīvesstilu un dzīvesveidu kļuva žurnālistika un rakstniecība, un tajā vietas zīmēšanai īsti nebija,» stāsta Maija.

    Taujāta, kā viņas dzīvē atkal ienāca māksla, rakstniece teic, ka situācija bijusi jocīga.

    «Kad valdība paziņoja par ārkārtējās situācijas ieviešanu, pirmajā vakarā bija ļoti neomulīga sajūta. Tāda – riebīgi bailīga. Staigāju pa dzīvokli un domāju, ko lai pasāk. Un sāku pārkrāmēt savas vecās mantas. Izrādījās, kaste, kuru pirms vairāk nekā 30 gadiem biju nolikusi tālu projām ar dažiem zīmuļiem un vecu sadzeltējuši papīru, joprojām atrodas tajā pašā vietā. Paņēmu lapu un ar parasto zīmuli uzzīmēju kaķi,» atminas Maija.

    «Manuprāt, šis pirmais kaķis sanāca vienkārši drausmīgs. Bija ļoti grūti zīmēt, jo biju jau aizmirsusi, kā vispār zīmuli turēt rokā. Tas, ko šajos gados biju darījusi, bija – telefonsarunas laikā uz lapas skrāpējusi rimbulīšus. Turpināju zīmēt, un drīz vien atgriezās arī skolas laikā gūtās prasmes. Acīmredzot kāda muskuļu atmiņa. Tā nu dienā ar kolēģi rakstījām mūsu jauno grāmatu Kaķu vārdotāji, bet vakaros es zīmēju kaķus. Pamazām sapratu, ka, pateicoties zīmēšanai, stress sāka atkāpties,» stāsta viņa.

    Novērtē gan draugi, gan izdevēji

    Facebook Maija no draugiem saņem pārsvarā pozitīvas atsauksmes. Viņa jau sen zināma kā laba rakstniece, makšķerniece un sēņotāja, un daudziem bija liels pārsteigums, ka viņai piemīt arī mākslinieces talants.

    «Vienu brīdi man bija doma – kad beigsies vecais papīrs, metīšu zīmēšanai mieru. Taču redzēju, ka cilvēkiem patīk un viņi tos katru dienu gaida. Tā jau kļuvusi par tādu kā tradīciju. Pirms kāda laika man uzrakstīja projekta vadītāja, sakot, ka Zvaigzne ABC ir ieinteresēta, lai grāmatu Kaķu vārdotāji, kura dienasgaismu ieraudzīs vasarā, pati arī ilustrēju. Tas man bija liels un negaidīts pārsteigums.

    Jāatzīst, ka, atlasot 20 kaķu zīmējumus, kuri tiks publicēti grāmatā, jutos ļoti jocīgi.

    Kaut kas tāds man pat sapņos nebija rādījies – zīmēju vienkārši stresa noņemšanai un draugu izklaidēšanai. Kas gan būtu domājis, ka projekts Runco aizies tautās arī kā grāmatas ilustrācijas?» saka Maija.

    Savu kaķu tēlus un raksturus Maija domā pati, taču, ja kāds no draugiem lūdz uzzīmēt viņa mīluli, rakstniece neatsaka. «Man jau nav grūti, galvenais – lai cilvēkiem prieks!» Rakstniece atzīst, ka viens zīmējums top divās trīs stundās. Vai projekts Runco tiks pārtraukts līdz ar Latvijas ārkārtējā stāvokļa beigām, Maija pagaidām nevar atbildēt.

    «Man nav ne mazākā priekšstata, cik ilgi tas turpināsies. Šobrīd iegājies, ka vakarā, atbraucot mājās, vienmēr uzzīmēju kaķi un ievietoju to Facebook. Ja līdz vēlam vakaram to neesmu izdarījusi, cilvēki zvana un raksta – kur ir kaķis? Viņi gaida. Katrā gadījumā idejas man nav beigušās,» atzīst rakstniece.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē