• Pandēmijas laikā Atis Zviedris aizdomājies pat līdz restorānu biznesam

    Slavenības
    Gita Vīksne
    7. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Atis jau trin nažus, lai varētu griezt un kapāt.
    Foto: F64
    Atis jau trin nažus, lai varētu griezt un kapāt.
    Bijis vegāns, ieturējis maltīti reizi 16 stundās, bet nu sarakstījis pavārgrāmatu un filigrāni rosās virtuvē – tādu pieredzi pandēmijas laikā apguvis mūziķis, kurš nu jau sapņo par darbošanos ēdināšanas jomā.

    Aiz saviļņojuma gandrīz apraudājies

    Mūziķis Atis Zviedris nupat debitējis kā autors grāmatai «Skaņas. Garšas. Pilsētas», kur 27 estrādes slavenības, arī Dons, Aija Andrejeva, Intars Busulis, Olga Rajecka, atklāj sev mīļu ēdienu receptes. «Šī grāmata man bija milzīgs izaicinājums, tādēļ dienā, kad saņēmu to tikko no tipogrāfijas, aiz saviļņojuma gandrīz apraudājos,» saka Atis. Grāmatas veidošanai viņš veltījis vairāk nekā pusotru gadu, un, atminoties, kā tas viss sanācis, atklāj: «Esmu aktīvi iesaistījies fondā «Līdzskaņa», kas palīdz nelaimē nonākušiem mūziķiem. 2020. gada sākumā uz fondu zvanīja izdevniecības «Jumava» vadītāja Juris Visockis, kurš izteica ideju par grāmatu ar mūziķu ēdienu receptēm. Viņš jautāja pēc cilvēka, kurš varētu palīdzēt apzināt mūziķus. Fonda vadītāja Rūta Doveika vaicāja man – vai būtu ar mieru uz pusslodzīti šajā visā iesaistīties? Piekritu. Jau pirmās sapulces laikā biju izdomājis gan grāmatas koncepciju, gan tās nosaukumu, izlēmu arī visus mūziķus sasaistīt ar viņu dzimtajām pilsētām, skaņām un garšām.»

    Tieši viņš grāmatas radīšanai piesaistījis šefpavāru Lauri Aleksejevu, kurš pagatavojis populāro mūziķu ēdienu receptes un nonācis arī uz grāmatas vāka. Taujāts, kāpēc līdzās Laurim pats nav redzams, Atis atsmej: «Man pietiek ar to, ka esmu tūkstošiem reižu pieskāries katrai no grāmatas 144 lappusēm. Esmu sazinājies ar katru mūziķi un gandrīz visus ēdienus arī nogaršojis. Man ļoti patika kartupeļu klimpu zupa Ata Ieviņa variācijā.»

    Mūziķis neslēpj, ka šobrīd domājot jau par otro un trešo grāmatu. «Vienu veidosim kopā ar sievu kā ģimene. Esmu sācis rakstīt arī savu fikcijas romānu par notikumiem, kas nav notikuši. Ikdienā vēl rakstu arī dzeju un dziesmu tekstus. Šogad tapuši jau gandrīz 40 dzejoļi,» lepns ir Atis, kuram dzejas rindas kārtojas, midzinot gadu veco meitu.

    Vienu ēdienu var gatavot visu dienu

    Stāstot, kā pašam ir ar gatavošanu, Atis uzsver, ka ilgu laiku pratis pagatavot tikai mazumiņu – uzcept olas, uzvārīt kartupeļus, pelmeņus, kuriem pielicis klāt krējumu, piegriezis lociņus, un viss – bijis paēdis. Bet nu jau 10 gadus viņš ir kopā ar sievu Aneti, un kopš tā laika Ata kaislība ir ēst gatavošana. «Mēs esam lieli jūras velšu cienītāji. Bieži vien tirgū sapērkos garneles, mencas vai kalmāru filejas. Gadās, ka paņemu veselu lasi. No tā māku pagatavot maltītes vairākām dienām – no galvas un spurām sanāk ļoti laba zupa, divas dienas varam ēst laša steiku un tikpat ilgi arī mazsālītu lasi ar paša gatavotām kartupeļu pankūkām,» stāsta Atis.

    «Viņš var skatīties tūkstošiem recepšu un vienu maltīti, kas pēc tam tiek apēsta 15 minūtēs, gatavot septiņas stundas, turklāt no daudzām sastāvdaļām,» atklāj Ata sieva Anete, kura ēdiena ziņā iecienījusi citu stratēģiju – viņai vajag ātri: čiks, un gatavs! No vīra gatavotajiem ēdieniem viņai visvairāk tīk suflē omlete. «Tā ir kas brīnišķīgs – īsts laimes mākonis,» tā Anete. Atis neslēpj, ka tas esot iecienīts ģimenes brokastu ēdiens. «Suflē omletei atsevišķi saputo olu baltumus, tad ar sāli un pipariem sakuļ dzeltenumus. Pannā apcep sīpolus, batātes, burkānus. Pie baltumiem pieleju dzeltenumus, visu liek pannā un omlete gatava,» atklāj mūziķis.

    Gan badojies, gan bijis vegāns

    Mūziķis uzreiz arī iedrošina nebaidīties likt kopā it kā nesavienojamas lietas. «Piemēram, augļi ar zivīm garšo fantastiski. Ogas, jo īpaši skābās, ļoti labi sader ar gaļas ēdieniem, savukārt žāvētās plūmes lieliski garšo cepešos,» atklāj Atis. «Tā kā esam maza bērna vecāki, aktuālas ir ātri pagatavojamas receptes. Pēdējā laika favorīts ir tortilja, kurā parasti lieku mocarellu, tomātus, avokado un spinātus. Uz pannas apcepu, un maltīte ir gatava,» pavēsta Anete. «Var taisīt arī saldās tortiljas ar banānu, zemenēm, zemesriekstu sviestu, riekstiem. Starp citu, cepts banāns garšo daudz labāk par svaigu,» uzskata Atis.

    Pagājušā gada sākumā viņš ar ģimeni izmēģinājis vegānu ēšanu. «Darījām to akcijas «Neapēd zemeslodi» laikā, tā notiek ik gadu. No ēdienkartes izslēdzām gaļu, zivis, pienu, sieru, olas, medu. Es izturēju divas nedēļas, sieva mazliet ilgāk,» stāsta Atis. Pērn vienu mēnesi viņš izmēģinājis arī ēst divas reizes dienā – agri no rīta un vēlu vakarā. «Ēst varēja jebko, un izjūtas bija patiešām labas,» saka Atis.

    Mūziķis norāda, ka labprāt ar savām ēst gatavošanas prasmēm dalītos arī plašāk. «Neslēpšu, ka man ir vēlme pēc sava restorāna. Ja kāds ir gatavs ieguldīt restorāna biznesā, labprāt kļūtu par partneri, kas izdomātu visu, kas tam nepieciešams. Mana sieva ir strādājusi par restorāna menedžeri un labi orientējas šajā jomā,» saka Atis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē