• Operdziedātājiem Apeinim un Medefai pašam sava mazā pils un koncertzāle

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    19. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64)
    Operdziedātāju pāris Jānis Apeinis un Perīna Medefa – iznesīgais latviešu baritons un šarmantais franču soprāns dzīvo Āgenskalnā, un šo māju Jānis būvējis lielākoties pats savām rokām.

    Kopā mājās un uz skatuves

    «Mūsu mājās jau ir bijuši mazi koncertiņi četrdesmit cilvēkiem, bet tagad te katru dienu notiek mēģinājumi,» PDz stāsta Latvijas Nacionālās operas solists Jānis Apeinis, sēžoties pie klavierēm gaumīgi iekārtotā zālē. Tai atvēlēta lielākā telpa viņa un operdziedātājas Perīnas mājās Āgenskalnā. 14. augustā Melngalvju namā izskanēja viņu koncerts Kopā – pazīstamu itāļu un franču operu ārijas.

    «Šis būs mūsu pirmais lielais kopējais koncerts, taču esam kopā koncertējuši arī Madonā, Tukumā un Francijā. Šoreiz dziedāsim gan solo, gan duetus, ar mums kopā koncertēs pianists Mārtiņš Zilberts,» atklāj operas mākslinieks un uzsver – uz skatuves viņi ar Perīnu ir profesionāļi, tomēr tas, ka abi ir pāris arī dzīvē, palīdz. Ja nepieciešams, viens otram var pateikt arī kādu kritisku piezīmi, kuru svešs paturētu pie sevis.

    Jānis un Perīna iepazinās starptautiskā projektā Mūzika muižās Krievijas pilsētā Ļipeckā, kur dziedāja duetā divus cēlienus operai Jevgeņijs Oņegins. «Toreiz vēl domāju – braukt, nebraukt… Viens par otru neko nezinājām, bet man šķita, ka Perīnai es ļoti patīku,» mīļoto ķircina Jānis. «Man patika viņa humora izjūta un tas, ka viņš dzīvo pats savā kosmosā,» saka Perīna, un Apeinis piebilst – novērtē, ka Perīna ļauj būt viņam pašam, neko neuzspiežot. «Un viņa ir skaista, tas ir galvenais,» smejas viņš.

    Iemācījusies latviešu valodu

    Nu jau Latvijas opermīļi pazīst Perīnu, un viņa ievērojusi – latviešu publika, tāpat kā igauņu, sākotnēji esot vēsa. «Rodas sajūta, ka kaut ko daru nepareizi. Taču tad izrādās, ka publika ir atturīga, bet ovācijas beigās citreiz ir pat spēcīgākas nekā Francijā,» teic viņa.

    Perīna no Francijas pārcēlās uz dzīvi Latvijā pirms trim gadiem, un pa šo laiku itin labi apguvusi latviešu valodu. «Es vēl mācos. Gāju kursos, bet bija daudz darba operā, tādēļ pārtraucu. Latviski labāk saprotu nekā runāju, bet noteikti turpināšu mācīties,» sola viņa. Vaicāti, par ko mākslinieku pāris visbiežāk strīdas, Perīna atzīst – reizēm pārpratumi rodas valodas barjeras dēļ.

    Taču reizēm viss esot skaidrs arī bez vārdiem. Kad Perīna skaļi aizcērt durvis, Jānis zina – viņa nepiekrīt Apeiņa viedoklim un darīs pa savam.

    «Cenšamies rast kompromisu, un tas nav nemaz tik viegli. Nevar jau arī sevi pazaudēt, jābūt uzmanīgam. Jāizvērtē prioritātes, un mūsu prioritāte ir Louise,» par meitiņu, kas dzimusi abu attiecībās, saka Jānis. «Laimīgs bērns – laimīga ģimene,» piekrīt Perīna.

    Ārpus skatuves Jānim ir daudz hobiju – vindsērfings, motosports, šahs, hokejs. Perīna stāsta – pirms iepazinās ar Jāni, hokeju nemaz nebija skatījusies. «Mums Francijā vairāk cieņā ir futbols,» atzīstas viņa. Arī daiļajai francūzietei pie sirds nāk aktīva brīvā laika pavadīšana, un viņas vaļasprieks ir snovbords. Abi ar Jāni bijuši kopā snovot Francijas Alpos. Vēl viņai tuvs ir interjera dizains, gleznošana un mēbeļu restaurēšana, kas arī izpaudusies, iekārtojot ģimenes mājvietu. 

    Meitai patīk klasiskā mūzika

    Operdziedātāju atvasei Louisei ir divi gadi un četri mēneši. Vecāki meitiņai apzināti iedevuši franču vārdu, lai gan to izrunā līdzīgi kā Luīze. Par to, kuram no vecākiem mazā vairāk līdzinās, abi vēl strīdas. PDz viesošanās laikā meita ir bērnudārzā.

    «Viņa zina – kad dziedam, nevaram viņai veltīt laiku. Tāpēc, tiklīdz iedziedos, viņa jau raud,» stāsta Perīna.

    «Nezinām, vai izvēlēsies turpināt mūsu ceļu, taču tagad meita pie sevis kaut ko dungo. Viņai patīk klausīties ierakstus, un viena no iemīļotākām rotaļlietām ir grāmatiņas ar podziņām, kuras nospiežot skan Čaikovska un Mocarta melodijas. Pagaidām meita runā savā valodiņā, bet saprot abas – gan latviešu, gan franču valodu,» teic viņa.

    No drupām uzceļ savu pili

    Pandēmijas laiku, kad daudzi radoši cilvēki piedzīvoja krīzi, Jānis un Perīna pārlaida mierīgi. «Man daudz darāmā bija sakrājies mājās, bet Perīna pasniedza vokālās nodarbības tiešsaistē. Vienīgi koncertu un uzstāšanos operā mums nebija,» teic Apeinis, kurš brīvos brīžus labprāt pavada, labiekārtojot savu māju.

    Vēl nesen šajā vietā bijušas teju drupas, un lielu daļu operdziedātājs cēlis un atjaunojis pats. Tā ir vidusdaļa aptuveni trīssimt gadu senai ēkai, kas savulaik bijusi veļas mazgātava. «Šo māju atjaunot jau bija sācis mans kaimiņš mūziķis Renārs Kaupers, kurš šeit dzīvoja jau pirms manis. Kad satiku Perīnu, vēl dzīvoju dzīvoklī Iļģuciemā. Gada laikā šeit mūsu jaunās mājas uzcēlu no pilnīgām drupām, un tagad ir sajūta, ka tiešām kaut ko savā dzīvē esmu paveicis. Man patīk darīt ātri un kvalitatīvi. Arī mans tēvs visu darīja pats savām rokām, un es no viņa mācījos. Vienkārši jāgrib, un tad visu var izdarīt.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē