• Naktī pirms izdošanas kriminālvajāšanai Mārtiņš Bondars modies vairākkārt

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    12. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mārtiņš Bondars.
    Foto: F64
    Mārtiņš Bondars.
    Saeima pagājušajā nedēļā kriminālvajāšanai izdeva nu jau bijušo Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Mārtiņu Bondaru. Viņu tur aizdomās par iespējamu dokumentu viltojumu, lai saglābtu ģimenes māju Mārupē. Nakts pirms izdošanas Bondaram galīgi nebija viegla.

    Pirms diviem gadiem piesprieda atdot 15 miljonus

    Žurnāls «Privātā Dzīve» jaunākajā numurā raksta, ka pagājušajā nedēļā pēc ilgāka pārtraukuma likvidējamās «Latvijas Krājbankas» lietā atkal uzjundīja bijušā bankas valdes priekšsēdētāja Saeimas deputāta Mārtiņa Bondara vārds, jo prokuratūra lūdza Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju izdot kriminālvajāšanai. Iepriekšējo reizi Bondara un bankas vārds tika locīts 2020. gada 28. aprīlī, kad stājās spēkā Augstākās tiesas galīgais spriedums par zaudējumu radīšanu bankai, un tika noteikta 15 miljonu eiro piedziņu no «Latvijas Krājbankas» bijušās valdes locekļiem, kuru vidū ir arī Bondars.

    Lai spriedumu realizētu, jau šobrīd arestēti deputāta īpašumi, atalgojumā par darbu Saeimā viņš savulaik savā kontā saņēma vien minimālo algu, bet pārējais tika ieturēts tiesas sprieduma izpildei. Nu ir sācies process, ka piedzenama būtu arī puse no Bondaru ģimenes mājas, kas pieder Mārtiņa dzīvesbiedrei māksliniecei Ievai Bondarei, bet celta abu kopdzīves laikā.

    Aizdomas, ka līgums par māju viltots

    Bondari dzīvo brīnišķīgā vietā – mājā, kas atrodas uz Mārupes un Rīgas robežas. Tā celta uz zemes, kuru savulaik Mārtiņa sieva māksliniece Ieva Bondare saņēma dāvanā no mammas. Bondari uz tās kopdzīves laikā uzcēluši māju, piepirkuši vēl klāt zemi, kur iekopts zāliens, ir augļu koki, ziedoši krūmi un dārzs. Ar lielu rūpību iekārtots mājas interjers, kur Ieva domājusi par katru detaļu un svētku reizēs uzbūrusi filmu cienīgu noskaņu.

    Zemes īpašums Zemesgrāmatā uz Ievas vārda ierakstīts jau no sākta gala, bet māja kā mākslinieces īpašums ierakstīta vien 2017. gada vasarā – drīz pēc tam, kad Mārtiņam pirmās instances tiesā tika piespriests prāvs naudassods. Tad arī parādījās informācija, ka Bondari līgumu, ka māja ir atsevišķa Ievas manta, pie notāres, kas šobrīd jau devusies aizsaulē, esot reģistrējuši jau 2006. gadā. Tolaik gan viņi dažādu iemeslu dēļ nav oficiāli reģistrējuši līgumu, kas būtu garantējis – politiķim, ja viņu atzīs par vainīgu zaudējumu nodarīšanā «Latvijas Krājbankai», nevar atņemt ģimenes māju.

    Prokuratūra lēš – māja tomēr ir kopīpašums

    Turpinot darbu pie jau 2018. gadā iesāktā kriminālprocesa, prokuratūra uzskata, ka Bondari tomēr varētu būt vainojami iespējamā dokumentu viltošanā un viltotu dokumentu izmantošanā mantkārīgā nolūkā, kas veikta personu grupā, radot būtisku kaitējumu bankas administratoru interesēm. Par lietas virzību atbildīgā Rīgas tiesas apgabala prokurore Madara Griķe, kas lietu pārņēmusi pirms gada, uzskatot – Ievai Bondarei savulaik tika dāvināts tikai zemesgabals, kas vēlāk papildināts ar ēkām un papildu zemi, tādēļ tas būtu uzskatāms par kopīpašumu. Proti, puse mājas pieder Mārtiņam. Viņa ir pārliecināta, ka savākto pierādījumu kopums esot pietiekams Bondara saukšanai pie kriminālatbildības, jo konstatēts, ka iepriekš izmeklēšanā neesot skarti būtiski virzieni par notāra darbībām, netika arī iegūti saglabājamie dati no e-pasta pārvaldniekiem. Bet tieši šādā veidā tagad esot iegūti būtiski pierādījumi, lai tiktu pierādīta Bondara vaina.

    Meklējot kādu, uz ko visu novelt

    Sarunā ar žurnālu «Privātā Dzīve» Bondars vairākkārt uzsvēris, ka nav vainīgs, jo nav neko nepareizi izdarījis, neesot arī pārkāpis likumu un cīnīsies par savu taisnību. Saeimas sēdē, kad tika skatīts jautājums par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, viņš uzstājās ar kaismīgu runu. «Šodien es vēlos runāt par vienu ļoti svarīgu jautājumu Latvijai, par jautājumu, par kuru mēs no šīs tribīnes runājam reti. Tas ir par tiesiskumu. Nu jau vairākas dienas manā galvā skan «The Beatles» dziesma – «I Am Back In The USSR». Man šķiet, ka esmu atpakaļ Padomju Savienībā,» pauda Bondars. Deputāts uzsvēra, ka, pieprasot viņu izdot kriminālvajāšanai, «prokuratūra ir aizsūtījusi ziņu ikvienam Latvijas iedzīvotājam – ja jūs esat… pantu piemeklēsim»!

    Šai sēdei, kurā viņu izdeva kriminālvajāšanai, Mārtiņš bija gatavojies īpaši. «Bija jāpadomā, ko teikt, lai tas atbilstu tam, kā jūtos,» saka Bondars. Viņš teic – lai arī ģimenē viņam esot pilnīgs atbalsts, šī situācija radot lielu satraukumu. «Divas reizes naktī biju augšā – pirmoreiz vienos, tad piecos. Pamodos un jau atkal domāju par izdošanu kriminālvajāšanai,» atklāj deputāts.

    «Man nav ideju, ko prokuratūra ir atradusi, ko grib. Neko viltojis neesmu. Ievai pieder zeme un māja. Mājas celtniecībai bankā kredītu viņa ir ņēmusi. Nu, kā mēs divtūkstošo gadu sākumā varējām iedomāties, ka 2022. gadā notiks kaut kas tāds? Jau septiņus gadus pret mani un manu ģimeni tas viss velkas. Un šajā gadījumā ir cilvēki, kuri, manuprāt, droši vien izsaimniekojuši likvidējamās organizācijas mantu un mēģina atrast kādu, uz kuru to norakstīt. Sanāk, ka tas kāds esmu es,» saka deputāts. Stāstot, kas tad ir tie, kas mantu izsaimniekojuši, Bondars pauda – vieni no tiem, kuri to droši vien darījuši, ir «Latvijas Krājbankas» administrators. «Tad vēl arī viens Rīgā pazīstams advokāts… Nevienu uzvārdu gan es tagad nesaucu,» piebilst Bondars.

    Varēšot veltīt laiku ģimenei

    Jautāts, kas notiks ar krimināllietu un ko pats grasās tālāk darīt, Mārtiņš teic: «Izmeklēšana beigusies. Tagad jāgaida tiesa. Kad tā būs – to gan nezinu. Ceru, ka uz tiesu pašam nebūs jāiet un ar lietu galā tiks advokāti.» Bondars jau paziņojis, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās nepiedalīsies, un, pametis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja amatu. «Viens labums gan tajā ir – ģimenei manis būs vairāk,» saka deputāts un piebilst: «Tikko bija balsojums par manu izdošanu kriminālvajāšanai, es tiešām vēl neesmu sācis domāt, kas ar mani notiks, kad beigsies šī sasaukuma termiņš. Bet gan jau man nodarbes atradīsies. Gan būs kāds, kuram vajadzēs manas zināšanas, pieredzi. Būšu atvērts piedāvājumiem, pat ļoti atvērts.»

    Citas interesantas ziņas lasiet žurnāla «Privātā Dzīve» jaunākajā numurā!

    • Aizkustinoši atvadās no leģendārās aktrises Ausmas Ziedones-Kantānes. Simtiem pavadītāju, asaras un pēdējie aplausi.
    • Bondars baidās palikt bez mājas: «Naktī nespēju pagulēt...»
    • Marija Naumova: «Esmu šokā, ka mani sauc pa Kremļa lakstīgalu!» Viņa no kara briesmām izglābusi jau tūkstošiem ukraiņu.
    • Jauni pāri! Pūcem dienesta romāna dēļ izjūk ģimene, Laizāns iziet sabiedrībā ar noslēpumainu dāmu.
    • Miljonāram Savickim draugi piedāvā bēgt no Latvijas.
    • Brekte sācis cīņu pret Sātanu. Patiešām dulli!
    Privātā Dzīve nr23

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē