• Militārists Slaidiņš spēlējas ar lellēm. Citiem tās aiztikt neļauj!

    Slavenības
    Zane Piļka- Karaļeviča
    29. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jānis Slaidiņš
    Foto: F64
    Jānis Slaidiņš
    «Šis ir ģenerālfeldmaršals Erihs fon Manšteins, bet šis – ģenerālpulkvedis Heincs Guderians,» ar miniatūriem vīriņiem nacistiskās Vācijas formastērpos iepazīstina Zemessardzes štāba virsnieks.

    Militāro profesiju pārstāvji parasti kolekcionē ieročus un vēsturiskas piemiņas monētas, bet Zemessardzes štāba virsnieka un TV24 raidījuma «Aktuālais par karadarbību Ukrainā» veidotāja Jāņa Slaidiņa vājība ir… lelles.

    «Man ļoti interesē vēsture, īpaši Otrais pasaules karš. Vienmēr tuva bijusi vācu armijas tēma. Ne viņu ideoloģijas, bet karamākslas dēļ. Uzskatu, ka Vācijas armijas darbība Otrajā pasaules karā bija spoža. Tā bija labākā komandvadība, kāda bijusi, un visas operācijas, ko vācieši veica, bija izcilas. Tāpēc kolekcionēju vācu armijas komandierus, kuri ierakstījuši savu vārdu kara vēsturē. Visas manas lelles ir prototipi vēsturiskajām personībām,» skaidro viņš.

    Ar leļļu kolekcionēšanu Slaidiņš aizrāvies pirms trim gadiem. «Tas sākās ar Manšteina lelli, kuru iegādājos internetā. Nu jau manā kolekcijā ir 12 lelles. Nepērku visas pēc kārtas, mani interesē tieši vēsturiskie personāži ar vārdu.»

    Lelles lielākoties tiek ražotas Ķīnā vai Honkongā, tās pilnībā ir roku darbs. Pēc karavadoņa fotogrāfijas tiek atdarināta katra sīkākā detaļa – formastērps, aksesuāri, sejas vaibsti. «Jo lelle ir līdzīgāka konkrētajam personāžam, jo dārgāka. Tas nav lēts prieks. Cena par vienu lelli svārstās no 120 līdz 300 eiro. Drēbes ir īstas, ar rokām šūtas, ādas jakas ir no īstas ādas,» skaidro viņš.

    Jāņa lelles sarindotas viņa kabinetā uz speciāli tām noformēta galda. «Kāds no karavadoņiem sēž, kāds stāv kājās. Kad pie manis ierodas ciemiņi, jūtas kā muzejā. Ņemt rokās savus vīrus gan nevienam neļauju, lai pēta ar acīm,» teic viņš, uzsverot – kabinets ir viņa pasaule, kur tikai viņam ir teikšana. Lelles arī aprūpē pats, uzmanīgi seko līdzi, lai tās neapaugtu ar putekļiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē