• Lauris Reiniks ieslodzīts Brasas cietumā pēc paša vēlēšanās

    Slavenības
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    2. septembris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    «Uzreiz sapratu, ka ieslodzītie būs tērpti oranžos tērpos. Lai ir koši un starptautiski. Jo manu dziesmu klipus demonstrē arī Li
    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64) UN NO PRIVĀTĀ ARHĪVA
    «Uzreiz sapratu, ka ieslodzītie būs tērpti oranžos tērpos. Lai ir koši un starptautiski. Jo manu dziesmu klipus demonstrē arī Li
    «Šī ir trakākā vieta, kurā man jebkad nācies filmēties,» PDz atzīst dziedātājs Lauris Reiniks. Pagājušajā ceturtdienā viņš visu dienu pavadīja drēgnajos Brasas cietuma mūros, kur notika mūziķa jaunās dziesmas Izvēdināt galvu videoklipa filmēšana.

    Ideju nosapņo

    «Pavasarī jutu, ka smoku nost, darba bija tik daudz, ka gribējās visu pamest, kaut kur aizmukt, lai varētu beidzot uzelpot un izvēdināt galvu. Paralēli tam visam cilvēki man nemitīgi jautāja – kad tev beidzot būs kāda jauna dziesma?» stāsta Lauris.

    «Taču darbā biju pārdedzis, man nebija iedvesmas – galva burtiski kūpēja. Stāvēju dušā un domāju, ka man vienkārši jāizvēdina galva, varbūt tad kaut kas nāks prātā. Un tad man iešāvās doma – pag, bet tā ir lieliska ideja dziesmai. Tā visai ātrā tempā dziesma Izvēdināt galvu arī tapa,» skaidro viņš.

    Savukārt klipa ideju Reiniks nosapņojis. «Vienu brīdi biju apsēsts ar amerikāņu seriāliem par cietuma tematiku – Orange Is the New Black, Prison Break u. c. Iespējams, to ietekmē zemapziņā bija iesēdusies ideja par ieslodzījuma vietu. Taču šī klipa kontekstā cietumam ir simboliska nozīme. Galvenā doma ir par to – kas var notikt ar cilvēku, ja viņš ir pārstrādājies un par ilgu aizsēdējies vienā vietā vai arī dara to, kas viņam nepatīk. Viņš jūtas kā cietumā.»

    Negribētu atgriezties

    Kad izkristalizējās ideja par klipa sižetu un tā galveno lokāciju, Reiniks rakstīja vēstuli Ieslodzījumu vietu pārvaldei ar lūgumu rast iespēju filmēt kādā no cietumiem. «Biju patīkami pārsteigts par tik lielu atsaucību un pretimnākšanu. Pārvaldē teica, ka nevienam latviešu mūziķim vēl nav bijusi doma filmēt videoklipu cietumā, tas viņiem šķita ļoti interesanti. Klipā būs redzami divi cietumi – Olaines un Brasas,» stāsta viņš. Salīdzinot šīs divas ieslodzījuma vietas, Reiniks teic:

    «Tā bija kā diena pret nakti. Olaines cietums ir pasaules līmenī. Var teikt, ja tevi nosūta izciest sodu Olaines cietumā – tev ir paveicies. Jo tur viss atbilst Eiropas prasībām, tur ir modernas un gaišas telpas atšķirībā no Brasas cietuma, kur ir vecas ēkas, tumsa, mitrums, šaurība. Šis cietums gan tagad ir slēgts.

    Pilnīgi vai neticas, ka vēl pirms četriem mēnešiem tur mita ieslodzītie,» stāsta Lauris.

    Lai arī nonākt otrpus dzeloņdrāšu žogam bijis interesants pasākums, Lauris atzīst: «Tā ir pieredze, ar kuru savā dzīvē ceru vairs nekad nesaskarties. Bet, ja nebūtu šis projekts, visticamāk, man nekad nebūtu iespējas uzzināt, kā viss notiek Latvijas cietumos.»

    Kriminālā komēdija

    Līdz šim Reinikam lielākoties bijuši ļoti romantiski mūzikas klipi. Šis būšot kaut kas pavisam citāds. «Tā būs kriminālā komēdija ar psiholoģiskas drāmas piesitienu. Protams, neizpaliks arī skriešanas moments, jo ar to skriešanu, man liekas, cilvēkiem asociēšos līdz kapa malai,» smejas Lauris. Jau daudzus gadus viņš ir uzticīgs režisorei Aijai Strazdiņai, kas veido viņa dziesmu videoversijas. «Ar Aiju un operatoru Ivo Skanstiņu saprotamies no pusvārda.

    Mums kopā ir viegli – viņiem patīk mana mūzika un manas idejas, mums ir līdzīga vīzija, kādam finišā darbam jāsanāk.» Uz jautājumu, vai videoklipu ērai jau nav sācies noriets, Lauris teic: «Tieši otrādi! Šis ir YouTube laikmets, cilvēki lielākoties dzīvo internetā, viņiem patīk videoklipi, viņi tos skatās – īpaši jaunā paaudze.

    Un, ja tu gribi labu dziesmu aiznest pēc iespējas tālāk, tad klipa filmēšanai ir vērts tērēt naudu. Bildei internetā ir vislielākais spēks.» Videoklipa Izvēdināt galvu pirmizrāde plānota 9. septembrī LNT raidījumā 900 sekundes. «Tajā pašā dienā lidoju uz Ameriku, Latvijā atgriezīšos vien uz filmas Jaungada taksometrs otrās daļas pirmizrādi,» atklāj Lauris.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē