• Kristīne Želve par 50 gadu jubileju: Ceru, ka šāda dzimšanas diena vairs neatkārtosies

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Kinorežisore savu 50. dzimšanas dienu martā sagaidīja bez tortes un šampanieša. Toties sagādāja dāvanu citiem – piedāvāja bez maksas noskatīties dokumentālo filmu Mērijas ceļojums.

    Kristīne Želve PDz stāsta – no rīta pamostoties mēģinājusi justies īpaši. Taču tās nav bijušas dzimšanas dienas izjūtas, bet gan citas, pavisam dīvainas, kādas var būt dienā, kad valsts robežas slēgtas un kad valda neziņa.

    «Man bija jābūt Minhenē, Baltijas filmu festivālā, kur būtu rādīta mana filma Mērijas ceļojums. Taču robežas slēgtas, festivāls atcelts… Bija arī doma tieši manā dzimšanas dienā kinoteātrī Splendid Palace izrādīt kādu manu filmu.

    Taču prāts vairs nenesās uz ballīti, un nebija iespējams cilvēkus ne aicināt, ne uzņemt.

    Tā arī šī diena pagāja – sociālajā distancē,» saka jubilāre.

    «Zināms mierinājums bija tas, ka dzimšanas dienā ieliku internetā filmu Mērijas ceļojums. Tagad ir brīdis, kad redzam, ka pārfinansētā un par liekēdi sauktā kultūra, kā daudzi domā, ir vajadzīga. Šobrīd daudzi mākslinieki internetā dalās ar saviem darbiem bez maksas. Man bija gandarījums, redzot – cilvēki filmu ir skatījušies, jo liela daļa to nebija redzējusi. Savā ziņā tie arī bija mani svētki, jo cilvēki rakstīja un pauda atziņu, ka tieši šobrīd Mērijas stāstu arī redz citādi.»

    Filmas pamatā ir stāsts par jaunu sievieti Mēriju Grīnbergu, kas Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekcijas. Notikumu fons ir 1944. gads, kad ierastā pasaule sagriežas kājām gaisā. «Arī tobrīd cilvēki nezināja, ko nesīs rītdiena, kāda izvēle pareizā un kāda – ne,» atgādina Kristīne.

    «Ceru, ka šāda sociāli izolēta dzimšanas diena neatkārtosies. Kad būs labāki laiki, varbūt sarīkošu kādas svinības. Taču tas šobrīd, protams, ir pakārtoti,» teic režisore.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē