• Gada glezna – Vējonis savu portretu joprojām nav redzējis

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    10. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Iepriekšējā Valsts prezidenta portreta atklāšana Rīgas pilī rudenī pārsteidza daudzus – gan tā cena, gan neprastais Vējoņa atveidojums. Izrādās, pats modelis to nemaz nav aplūkojis.

    Mākslinieces Frančeskas Kirkes gleznotais eksprezidenta Raimonda Vējoņa portrets septembra vidū Rīgas pils Svētku zālē tika atrādīts kopā ar jaunajiem griestu gleznojumiem. Kā tolaik pastāstīja Valsts prezidenta kancelejā, Vējoņa portrets ar visu rāmi izmaksāja 10 990 eiro un ir dārgākais no līdz šim gleznotajiem Latvijas prezidentu portretiem.

    Latvijas Basketbola savienības šefs ir pirmais Latvijas prezidents, kurš uzgleznots pilnā augumā uz dabas fona un nevis majestātiski stalts, bet viegli ieliecies.

    Pats Vējonis uz portreta atklāšanu neieradās un līdz šim par to nebija izteicies, un tas tikai pastiprināja baumas, ka eksprezidentam savs atveidojums neesot paticis.

    Gada nogalē, vaicāts par neierašanās iemesliem, Vējonis PDz sacīja: «Ja neaicina, kur tad skries? Nezinu, neuzaicināja vai varbūt pats palaidu garām. Vienkārši nepiefiksēju mana portreta atklāšanu.

    Pie sienas, kur tas stāv, arī vēl neesmu bijis, tāpēc gleznu galīgajā variantā novērtēt nevaru.

    Fotogrāfijā Privātajā Dzīvē to gan redzēju. Tagad visapkārt ir kovids un uz pili tādēļ vien neskrienu, nav tādas vajadzības. Arī pilī tas drošības režīms ir nopietnāks, kur tad es iešu…» spriež Raimonds un piebilst, ka gan jau kādreiz izdosies apskatīt sevi gleznā arī klātienē. 

    «Šogad noteikti neskriešu. Kas tad vairs palicis – divas nedēļas. Negribu gan teikt, ka tā man būtu nākamā gada apņemšanās, bet droši vien tas notiks nākamgad,» 2021. gada nogalē atklāja Raimonds.

    Atminoties sadarbību ar mākslinieci Frančesku Kirki, kas ilgusi aptuveni gadu, eksprezidents teic – tā noritējusi pozitīvā gaisotnē. «Mēs satikāmies, izrunājām, kā tas aptuveni varētu izskatīties. Nu, un tad viņa sāka savu darbu. Kaut kādus starpvariantus man rādīja. Cilvēks strādāja, darbojās, tā ka viss kārtībā!»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē