• FOTO: Slavenības līksmo leģendārās kafejnīcas Andalūzijas Suns 25 gadu jubilejas svinībās

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Trešdien, 26.februārī notika leģendārās kafejnīcas Andalūzijas Suns 25 gadu jubilejas svinības, kurās pulcējās partneri, draugi un sabiedrībā zināmi cilvēki. Pasākuma laikā notika atskatīšanās uz spilgto Andalūzijas Suns vēsturi no pirmsākumiem 1995.gadā līdz mūsdienām. Vakara īpašais notikums – par godu 25 gadu jubilejai veltītās dokumentālās un vēsturiskās filmas pirmizrāde, kurā filmējušies tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā arhitekte Zaiga Gaile, pasākumu vadītājs Valters Krauze, šefpavārs Elmārs Tannis un citi.

    Vakaru atklāja pasākuma vadītājs Valdis Melderis, kurš viesus šarmēja ar savu īpaši izvēlēto kostīmu un imidžu, atbilstoši 90ajiem gadiem. Viesi tika cienāti ar Hendrick`s  džina kokteiļiem un leģendārajiem,  iecienītajiem ēdieniem, kuri Andalūzijas Suns ēdienkartē ir atrodami jau vairāk kā 15 gadus un klientu vidū ir iemīļoti joprojām. Piemēram, tādi kā siltie vistas salāti, Chimi changas ar vistas fileju, Bufalo vistu spārniņi, gardā šokolādes siera kūka un citi gardumi. Arī viesmīļi tika ietērpti īpašos kostīmos – 90.gadu stila formās, kas tika nēsātas Augusta Sukuta laikā, kad Andalūzijas Suns bija smalks restorāns.

    Arī vakara mūzika bija 90.gadu stilā. Viesu vidū bija manāmi tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā Andrejs Volmārs ar dēlu Niku, arhitekte Zaiga Gaile ar vīru uzņēmēju un bijušo politiķi Māri Gaili, režisors un Mākslas Akadēmijas profesors Viktors Jansons, šefpavārs Elmārs Tannis, uzņēmējs Čiris jeb Aivars Zvirbulis, žurnālistes Kristīne Komarovska un Karīna Rubene, bijusī kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende ar vīru Ansi, arhitekte Evija Ķirsone – Slavinska ar vīru Oskaru.

    Kā pasākuma atklāšanas uzrunā teica Andalūzijas Suns tagadējais saimnieks Māris Kreilis, šai vietai vienmēr ir bijusi īpaša aura: “Katrs, kas kādreiz ir vadījis Andalūzijas Suni, ir ielicis tajā savu artavu un pateicoties tam, šī vieta ir tāda, kāda ir. Sākot ar Augustu Sukutu, kurš 1995.gadā atklāja un izveidoja te, Berga Bazārā, restorānu un māksliniecisko bohēmu, turpinot ar Elmāru Tanni un kroga izveidi, kad SUNS kļuva iecienīts kā vieta ar garšīgiem Meksikas ēdieniem un vietu, kur iedzert glāzi alus.

    Līdz visbeidzot mūsdienām -  kad Andalūzijas Suns ir tāds, kāds tas ir šobrīd: kafejnīca/bārs ar plašu ēdienkarti un džina kolekciju, kopējo atmosfēru, kas piemērota visām paaudzēm, un pat suņu ēdienkarti. Laiki ir mainījušies, taču mēs joprojām esam saglabājuši SUŅA pamatvērtības, kas manāmas arī interjerā – piemēram, sienu krāsas ir pietuvinātas Sukuta laika restorānam. Saglabājušās ir arī griestu lampas, daļa krēslu, servants un bāra lete. Tas viss, manuprāt, piešķir šai vietai īpašu auru, kas vieno visas paaudzes.”

    Vakara kulminācija – filmas pirmizrāde

    Vakara kulminācija bija 25 gadu jubilejai veltītās dokumentālās un vēsturiskās filmas par Andalūzijas Suni pirmizrāde, kurā piedalījušies vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki. Filmas ideja – atskatīties uz spilgto Andalūzijas Suns vēsturi, izzinot, kādi bija vēsturiskie pirmsākumi un kā tika veidots Berga Bazārs un Andalūzijas Suns, kā arī cik ļoti šīs vietas ir mainījušās līdz mūsdienām kopš 1995.gada.

    Kā stāsta filmas veidotājs un režisors no FILMDAY Jurģis Kreilis, tad filma esot īsts kultūrvēsturiskais mantojums: “Veidojot filmu, mēs zinājām, ka Andalūzijas Suns vēsture ir ļoti spilgta, taču, kad sākām intervēt tajā iesaistītos personāžus, sapratām, cik patiesībā tā ir bagātīga un nozīmīga mūsu Latvijas kultūras dzīvē. Lielākai daļai sabiedrības pat prātā neienāk tās mākslinieciskās performances, kas savulaik šeit notika! Pašos pirmsākumos, kad restorānu izveidoja Augusts Sukuts, te valdīja īsta bohēma, kas pulcēja arī tā laika inteliģenci. Piemēram, slavenais Paulu Koelju pats klātienē prezentēja grāmatu Alķīmiķis – starp klātesošajiem viesiem bija arī Imants Ziedonis. Tā kā Sukuts bija saistīts ar kino, tad šeit, protams, notika arī kino forums Arsenāls, kas šai vietai piešķīra vēl īpašāku šarmu.”  

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē