• FOTO: Sācies peoniju un lupīnu bums — pašmāju slavenības bildējas kā trakas

    Slavenības
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    15. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: FOTO INSTAGRAM UN NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Retajai dāmai šovasar nav fotogrāfijas ar krāšņajām peonijām vai lupīnām. Šie ziedi latvietes pievelk gluži kā magnēts.

    Savulaik pujenes jeb peonijas dēvēja par vecmāmiņu puķēm. Tās nebija modē, un ar pujeņu pušķiem neviens īpaši nelepojās. Cita lieta – rozes, tulpes un gerberas. Taču nu jau kādu laiku latviešiem peonijas kļuvušas par kulta puķēm. Fotogrāfijas ar peonijām jūnijā burtiski pārplūdina sociālos tīklus, izkonkurējot pat dzeltenos rapšu laukus. Līdzīgi šajā vasarā ir ar lupīnām, kas arvien biežāk parādās slavenu dāmu fotogrāfijās. Kur slēpjas šo puķu īpašā pievilcība?

    Sīpolpuķu un peoniju audzētavas Daugmales peonijas īpašnieks Jānis Dukaļskis skaidro – peoniju popularitātes vilnis Latvijā aizsākās jau šā gadsimta sākumā. «Pēc neatkarības atgūšanas pamazām no ārzemēm varēja ievest jaunākās peoniju šķirnes. Tās ieveda puķu selekcionārs Aldonis Vēriņš, arī es ņēmu no Salaspils Botāniskā dārza sēklas un sāku pats veidot kaut kādus krustojumus. Cilvēki to novērtēja, jo tas bija kas citāds, vēl neredzēts. Tā pamazām, pamazām peoniju popularitāte auga,» PDz stāsta Jānis.

    Viņš savā audzētavā neliedz cilvēkiem fotografēties ar skaistajiem peoniju ziediem. «Lielākoties cilvēki ir godprātīgi un pret augiem izturas ar pietāti. Gadās, protams, arī citādi ļaudis. Vakar pat kāds apmeklētājs nočiepa plāksnīti, uz kuras bija peoniju šķirnes nosaukums un cena. Laikam tā kādam bija ļoti vajadzīga. Slinkums nobildēt, tāpēc paņem plāksnīti, ieliek kabatā, un nosaukums viņam ir līdzi. Ar šādiem gadījumiem ir jāsamierinās,» saka selekcionārs.

    Peoniju audzētājs teic – šo puķu ziedēšanas laikā pie viņa uz audzētavu dodas simtiem pujeņu fanu.

    «Pēc Covid-19 ierobežojumiem cilvēki ir noilgojušies pēc dabas krāšņuma, un apmeklētāju pieplūdums ir milzīgs. Šogad peonijas sāka ziedēt vēlāk nekā citus gadus, tāpēc tās apskatīt varēs līdz pat jūnija beigām,» viņš sola.

    Cilvēkus Latvijā reibina arī lupīnu skaistums. Lauku puķe, kas lielākoties aug ceļmalās un pamestās pļavās, nu kļuvusi par modes kliedzienu. Dukaļskis teic – lupīna ir invazīvs augs, kas, nonācis svešā vidē, izspiež vietējos augus, kuri vairs nespēj konkurēt ar lupīnu. «Līdzīgi kā latvāņi, lupīnas ir ievazātas no citām zemēm. Bet tās nav tik agresīvas. Ja lupīnas nepatīk, tās var izravēt, un miers,» Jānis komentē.

    Speciālisti pat iesaka ierobežot lupīnu izplatīšanos, apraujot krāšņos ziedus, lai nepieļautu augiem izsēties. «Lupīnas man personīgi ļoti patīk. Kad tās saaug ceļmalās, skats ir brīnišķīgs. Grēks pie tāda skaistuma nenobildēties. Jā, viņas sējas plašumā, bet pagaidām nav tik traki.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē