• FOTO: Imantam Stradam un Egilam Baldzēnam satriecoši rezultāti tievēšanā

    Slavenības
    Gita Vīksne
    29. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Dzīvot veselīgāk un atbrīvoties no liekā svara – to, sākoties jaunajam gadam, vēlas ne tikai sievietes. Jau pērn šo apņemšanos izpildīt izdevies diviem sabiedrībā zināmiem kungiem. Kā viņi to paveica?

    Imants Strads trīs mēnešos zaudē 10 kilogramus: «Es neesmu padevies!»

    «Mans mērķis ir 96 kilogrami,» PDz atklāj Valmieras Drāmas teātra aktieris. Ievērojot fitnesa trenera norādījumus, viņš sācis ceļu uz savu ideālo augumu. 

    Izmanto fitnesa trenera receptes

    «Dažādas apņemšanās nekad nevajag sākt no 1. janvāra, jo bieži gadās, ka jau 4. janvārī esi kapitulējis,» smejoties saka aktieris Imants Strads. Atvadīties no liekajiem kilogramiem viņš sāka jau labu laiku pirms gadumijas. «Kopā tievēt ir vieglāk, tādēļ brīdī, kad Elīna man prasīja, vai varam to darīt abi, uzreiz teicu jā,» atminas Imants. Dzīvot veselīgāk viņš sācis kopā ar mīļoto sievieti Valmieras Drāmas teātra aktrisi Elīnu Vāni. 

    «Ēdam kopā brokoļus un sparģeļus, un tos var pagatavot patiešām garšīgi,» uzsver aktieris. Kopš pagājušās vasaras viņa ķermeņa aprises ir manāmi sarukušas. «Elīna atrada fitnesa treneri Jāni Gorjačko. Viņa izveidotajam 12 nedēļu uztura projektam pievienojāmies pagājušā gada 1. jūlijā. Ar īpašu lietotni telefonā mums katru nedēļu tika sūtītas ēdienu receptes. Bija četras ēdienreizes dienā, tādēļ ne brīdi nejutu badu. Tieši otrādi, brīžiem visu pat nevarēju apēst! Nebiju radis ēst četras reizes dienā,» stāsta viņš.

    «Katru dienu lietotnē bija jāieraksta svars, bet svētdien jāuztaisa sava ķermeņa progresa bilde. Treneris stingri sekoja visam līdzi, tādēļ šmaukties bija neiespējami. Darīju to sevis, nevis trenera dēļ, mānīt pašam sevi šķita muļķīgi,» vaļsirdīgs ir Imants.

    Sācis svērt savas maltītes

    Uzsākot tievēšanas projektu, Imants iegādājās virtuves svarus, jo daudzām maltītēm sastāvdaļas bija norādītas gramos. Iemācījās arī daudz jauna par uzturu. «Piemēram, daudzi saka, ka kartupeļus ēst nav veselīgi. Taču treneris mūsu maltītēs atļāva izmantot divus kartupeļus – aptuveni 150 gramu. Svari stāv mūsu virtuvē uz palodzes un tiek lietoti patiešām bieži,» stāsta Imants.

    Vaicāts, kā mainījušies viņa ēšanas paradumi, aktieris saka: «Par 99 procentiem no savām maltītēm esmu izsvītrojis gatavos salātus, kas nopērkami lielveikalos.

    Esmu atteicies no kūciņām un saldumiem.

    Ja, vadot pasākumus laukos, man tiek piedāvāts gabaliņš tortes, no tā neatsakos, bet ikdienā kāri pēc saldumiem remdēju ar kādu augli. Picu un burgeru vietā vakaros izvēlos salātus. Esmu iemācījies krējumu aizstāt ar grieķu jogurtu. No rītiem lietoju Piena spēku bez piedevām, kuram pieblendēju banānu vai kādu citu augli. Man patika arī tas, ka 12 nedēļu uztura projektā bija jāizmanto daudz gaļas – cūkgaļa, vistas vai liellopa gaļa. Nebija jāēd tikai apelsīni un olas vien.»

    Galvenais – neatslābt

    Lai uzlabotu rezultātu, Imants devās arī uz sporta klubu. « Kad varēju, gāju uz nodarbībām pie fitnesa trenera. Sportoju stundu vai pusotru. Galvenais, lai ir kāds, kas tevi pieskata. Sportojot viens, bieži sāku halturēt,» neslēpj aktieris.  «Tievēt nebija un vēl aizvien nav viegli. Īpaši, kad paralēli šim visam sākās filmēšanās. Taču 12 nedēļas ir pietiekami ilgs laiks, lai pierastu pie jauna dzīvesveida. Svarīgi ir dzert daudz ūdens un nepalaist vējā to, kas jau sasniegts,» uzsver Imants. «Es neesmu padevies. Mans mērķis ir 96 kilogrami. Pateicoties 12 nedēļu uztura projektam, man izdevās tikt līdz 101 kilogramam. Trīs mēnešos zaudēju 10 kilogramus. Pirmajās divās nedēļās šķīros no pieciem, nākamie pieci gāja nost daudz grūtāk,» atminas Imants.

    Egilam Baldzēnam uzvalks jau kļuvis par lielu

    «Mans rekords ir 17 dienas bez ēšanas, lietojot uzturā tikai ūdeni,» saka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs. Taču kļūt ievērojami slaidākam palīdzēja daudz vienkāršāka metode. 

    Jā sārmainai videi

    «Ik pa brīdim mēģinu sevi iegrožot un mazliet izmainīt dzīvesveidu,» sarunā ar PDz saka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns. Lai uzlabotu sava organisma veselību, Egils izvēlas uzturā lietot sārmainu vidi veidojošus produktus, bet izvairās no tādiem, kas rada skābu vidi. «Piemēram, kafijai, kas ir skābu vidi radoša, vienmēr cenšos pievienot kardamonu, kanēli vai ingveru, kuri dod sārmainu reakciju,» skaidro Egils. Jaunie ēšanas principi viņam palīdzējuši atbrīvoties no liekā svara. «Svēru vairāk par simts kilogramiem, taču tagad – zem! Vēlos normalizēt ķermeņa svaru, lai sirdij būtu mazāka slodze. Savam mērķim tuvojos lēni un pakāpeniski,» norāda viņš.

    Ieturot maltītes, Egils ievēro vairākus vienkāršus noteikumus. «Ikreiz, kad ieeju veikalā, cenšos nopirkt dažādus dārzeņus un liesu gaļu. Ir labi, ja mājās pa rokai ir tieši šie produkti. Izvairos no kartupeļu ēšanas. Saviem mīļajiem reizēm gan tos pagatavoju, bet pats cenšos ēst ļoti maz. Izvairos arī no baltās maizes un alkoholiskajiem dzērieniem, kuros slēpjas daudz kaloriju. No savas ēdienkartes esmu izslēdzis arī saldinātos dzērienus. To vietā lietoju liepziedu, zaļo un piparmētru tēju.»

    Pārspīlējis ar badošanos un sportu

    Baldzēns savulaik ļāvies arī ekstrēmām veselības kūrēm. «Esmu badojies. Mans rekords ir 17 dienas bez ēšanas, tikai dzerot ūdeni. Toreiz septiņpadsmitās dienas vakarā mani intervēja žurnāliste Baiba Strautmane. Tobrīd biju frakcijas vadītājs Saeimā. Vēl joprojām atminos to dīvaino izjūtu. Žurnāliste uzdeva jautājumu, es gribēju atbildēt, bet izteikšanās ikreiz bija mazliet novēlota. Sapratu, ka badošanās tomēr nav savienojama ar aktīvu sabiedrisko darbību,» norāda Egils.

    «Zinu, ka svarīgas ir fiziskās aktivitātes, taču arī ar tām vienā brīdī pārcentos. Gāju uz sporta zāli līdz brīdim, kad pārlieku lielās slodzes dēļ sabeidzu muguru. Tagad zinu, ka pakāpeniskums fiziskajās aktivitātēs ir daudz labāks nekā straujš kāpinājums. It kā jau tu visu vari izdarīt, bet vienā brīdī tas sāk kaitēt, nevis palīdz. Tāpēc uz kādu laiku ar aktīvu sportošanu esmu iepauzējis. Manā vecumā labāka ir staigāšana. Brīvdienās kopā ar kundzi labprāt dodos pastaigās ar suņiem,» norāda Egils.

    «Man mājās ir slēpošanas trenažieris, kas labi trenē kājas un rokas. Ja man ir īsāka darbdiena, tad, skatoties ziņas, uz tā labprāt uzkāpju. Esmu atteicies arī no zvanīšanas darba šoferim brīžos, kad jāmēro attālums no vienas Rīgas vietas uz citu. Labprāt šo attālumu noeju ar kājām,» saka Egils.

    Grēko ar neizgulēšanos

    «Ir gan viena lieta, ar ko es dažkārt grēkoju,» atzīstas Baldzēns. «Tas ir miegs. Ne vienmēr izdodas pietiekami labi izgulēties. Bieži vien miegam atvēlu tikai nepilnas sešas stundas. Kad neesmu pienācīgi izgulējies, ir pastiprināta ēstgriba, kas, lai kompensētu enerģijas iztrūkumu, reizēm dzen apēst drusku vairāk, nekā vajadzētu,» paskaidro viņš. Taču, neņemot to vērā, viņa svars turpina kristies.

    Vizuālo pārmaiņu dēļ piedzīvoti arī kuriozi.

    «Pēc kāda pasākuma, ko apmeklēju, dzirdēju kādu sakām – Baldzēna kungam bija uzvalks vienu izmēru par lielu! Zaudēju tik daudz svara, ka nepamanīju – esmu kļuvis par mazu vecajam uzvalkam,» smej Egils.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē