• Cik amatā nopelnīja galvenais baņķieris Ilmārs Rimšēvičs?

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    27. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64) un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kukuļņemšanā vainotā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča pilnvaru laiks beidzās īsi pirms Ziemassvētkiem. Ko darīs tālāk, viņš vēl skaidri nezina, taču atpūsties un padomāt gan būšot nepieciešams.

    Bez konkrēta plāna

    Ilmāru Rimšēviču kopā ar sievu diriģenti Agitu Ikaunieci-Rimšēviču PDz sastapa dokumentālās īsfilmas Regatta Parfaite pirmizrādē kinoteātrī Splendid Palace. «Draugi, studenti, kas strādājuši pie šīs filmas, mani uzaicināja. Vienkārši atbalstu mākslu un mazāk ko pompozu, kas ir Latvijai svarīgas, – talantīgus režisorus un māksliniekus, kas spēj uztaisīt kaut ko bez liela budžeta. Man pašam burāšana nav bijusi tuva, neesmu ne burājis, ne kuģojis,» atzina Rimšēvičs.

    Taujāts, ko darīs pēc 21. decembra, kad beidzas viņa 18 gadu ilgais valdīšanas laiks Latvijas Bankā, Rimšēvičs atbildēja: «Šobrīd nav nekāda plāna! Vienīgi atpūsties un mierīgi pārdomāt dzīvi.

    Divdesmit mani labākie dzīves gadi – gandrīz puse mūža – ir atdoti Latvijas Bankai, tagad nepieciešams sakārtot domas un aizstāvēt sevi emocionāli un psiholoģiski.»

    Rimšēvičs apgalvoja, ka nav skaistākas vietas par Latviju, tāpēc pagaidām nav iecerējis izbraukt ārpus valsts robežām.

    Vaino kukuļņemšanā lielos apmēros

    Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu namā jau novembra sākumā sāka skatīt lietu, kurā uz apsūdzēto sola sēž Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Baņķieris apsūdzēts gan kukuļa piedāvājuma, kurš pārsniedz 100 000 eiro, un kukuļa – apmaksāta atpūtas brauciena uz Kamčatku – pieņemšanā, gan noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanā.

    Kriminālprocess pret Rimšēviču un Martinsonu tika ierosināts pagājušā gada 15. februārī, tika veiktas kratīšanas gan darbavietā, gan Rimšēviča mājās, un Latvijas Bankas prezidents pat uz divām dienām tika aizturēts. Kopš tā laika Rimšēvičs piedzīvojis gan sev labvēlīgu lēmumu, kad viņš pēc ilgāka laika tika atjaunots darbā, gan ilglaicīgu liegumu uzturēties darbavietā un palikšanu bez uzturlīdzekļiem. Šajā laikā viņš paspējis arī apprecēties ar savu mīļoto sievieti diriģenti Agitu Ikaunieci-Rimšēviču.

    Latvijas Bankā Rimšēvičs sāka strādāt neilgi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. ASV Klārksona Universitātē iegūdams maģistra grādu uzņēmumu vadīšanā un organizēšanā, 1992. gadā viņš kļuva par Latvijas Bankas prezidenta vietnieku un valdes priekšsēdētāju. No 2001. gada 20. decembra ir Latvijas Bankas prezidents. Saeima augstajā amatā viņu pārvēlēja 2007. un 2013. gadā.

    Ko nopelnīja 18 gados?

    Valsts amatpersonas deklarācijā par 2001. gadu, kura nogalē Rimšēvičs nonāca centrālās bankas prezidenta krēslā, viņam piederēja zeme un lauku māja Jūrkalnes pagastā, kā arī zeme un dzīvojamā māja Garkalnes pagastā.

    Togad algā Latvijas Bankā viņš saņēma 113 528 latus un kādai privātpersonai bija pārdevis kooperatīvo dzīvokli par 76 000 ASV dolāru. Bankās viņš glabāja teju vai 170 000 latu un 5130 ASV dolārus, bet mājās – 9700 latu.

    Rimšēvičam piederēja 580 privatizācijas sertifikāti, kā arī 244 nu jau likvidētās Latvijas Krājbankas akcijas 244 latu vērtībā, kā arī nu jau izčibējušās Latvijas Hipotēku un zemes bankas ķīlu zīmes 6100 latu vērtībā.

    Pēdējā līdz šim iesniegtā Rimšēviča valsts amatpersonas deklarācija iesniegta par 2018. gadu, un Valsts ieņēmumu dienests to publicējis šā gada jūnijā. No tās var secināt, ka šajos 18 gados Rimšēvičs ticis pie dzīvokļa un zemes kopīpašumā Jūrmalā. Viņam palikuši arī īpašumi tagadējā Garkalnes novadā un Jūrkalnes pagastā. Bankās no Rimšēviča iespaidīgajiem uzkrājumiem palikuši vien 28 646 eiro, turklāt viņam ir 10 409,50 eiro lielas parādsaistības. Atalgojumā Latvijas Bankā Rimšēvičs 2018. gadā saņēmis mazliet vairāk nekā 33 000 eiro, kā arī guvis 4470 lielus ienākumus, veicot saimniecisko darbību.

    Vēl gadu iepriekš Rimšēviča deklarācija liecināja par ļoti turīga vīra statusu. Viņam lietošanā bija 2016. gada izlaiduma Audi A8, bankās viņš bija uzkrājis vairāk nekā 132 000 eiro. Viņa ienākumi 2017. gadā bija vairāk nekā 223 000 eiro lieli. Bija arī parādsaistības, bet vien 32 821 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē