• Atklāta saruna ar Zadornova atraitni Jeļenu: Viņš katru nakti apciemo mani sapnī

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    22. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Pirms diviem gadiem mūžībā devās Latvijā dzimušais krievu satīriķis Mihails Zadornovs. Decembrī viņa sieva ieradās Rīgā, lai godinātu vīra piemiņu viņam veltītā pasākumā. Jeļena PDz atzinās – arī pēc nāves vīrs turpina vadīt viņas dzīvi…

    Trešais jaunais gads bez vīra

    Latvijā dzimušais krievu satīriķis Mihails Zadornovs zaudēja cīņā ar ļaunu slimību – galvas smadzeņu audzēju. Decembrī PDz viņa sievu Jeļenu sastapa Maskavas namā Rīgā, kur iekārtota Nikolaja un Mihaila Zadornovu bibliotēka. Jeļena atklāja – viņas dzīve tagad rit starp Rīgu un Maskavu, kur arī ir vīra vārdā nosauktā bibliotēka.

    «Maskavā rīkojam radošos vakarus, tikšanos ar Mihaila draugiem un kolēģiem. Bibliotēka tiek uzturēta augstā līmenī – plašajās telpās ierīkots piemiņas stūrītis ar Mihaila privātajām lietām. Tur mēs aizvedām afišas, grāmatas, viņa klubkrēslu un lampu ar koka zaru pamatni, kuru Mihails pats darināja,» stāsta atraitne. «Viņš allaž mēģināja sagādāt neparastas dāvanas – ar joku. Sevišķi viņam patika apdāvināt citus savā dzimšanas dienā 21. jūlijā,» atceras Jeļena.

    Šis būs jau trešais jaunais gads, kurā viņa iesoļos bez sava mīļotā vīra. Ar nostalģiju Jeļena atceras, ka parasti gada nogali abi pavadījuši ceļojot. Apbraukājuši daudzas valstis, taču vienmēr nonākuši pie atziņas – nekur nav tik labi kā mājās. «Kad citur Eiropā svinēšana beidzas, Krievijā tā tikai sākas.

    Šajā ziņā krievu un latviešu temperamenti atšķiras. Mēs parasti izvēlējāmies jauno gadu svinēt Jūrmalā, mūsu vasaras mājā. Tur pie ugunskura sapulcējām paziņas un draugus – tā bija mūsu tradīcija. Ikreiz vakari izvērtās interesantu sarunu pilni. Izrādījās, ka nekā dārgāka par draugiem šajā dzīvē nemaz nav. Paldies Dievam, Mihails to paguva izjust un novērtēt,» teic viņa.   

    Par mantojumu strīdu neesot

    Pirms kāda laika Krievijas mediji vēstīja – pirms nāves Zadornovs savus īpašumus esot sadalījis abām savām sievām. Pusi bijušajai sievai Veltai Kalnbērziņai, pusi – otrajai sievai Jeļenai. Veltas īpašumā nonācis dzīvoklis Maskavā, kura vērtība ir ap 410 000 eiro, dārga automašīna un māja Jūrmalā, kuras vērtība ir vismaz 210 000 eiro.

    Jeļenai tika aptuveni 850 000 eiro vērta māja Piemaskavā un dzīvoklis Maskavā.

    Arī autortiesības pusotra miljona eiro vērtībā humorists sadalījis abām savām liktenīgajām sievietēm vienādās daļās. Nesen izskanēja ziņa, ka Jeļena Bombina neesot apmierināta ar viņai pienākošos daļu.

    «Tā nav taisnība! Tiek izplatīta nepatiesa informācija. Šādas ziņas tikai lieki satrauc cilvēku prātus,» PDz saka Jeļena un piebilst, ka bija līdzās vīram slimnīcā Krievijā un Vācijā līdz pēdējai viņa dzīves stundai, kā arī pārdeva Zadornova bibliotēkas telpas Rīgā, lai varētu samaksāt dārgo ārstēšanos Vācijā.

    Satīriķa klātbūtni jūt ik uz soļa

    Zadornova atraitne stāsta – vēl aizvien starp viņu un Mihailu ir kāda maģiska saikne: «Viņš katru nakti apciemo mani sapnī. Tajos Mihails ir enerģisks un ņiprs, turklāt bieži vien sniedz man padomus, kurus dzīves laikā nepaguva pateikt. No rīta mostos un jūtu, ka viņš ir tepat blakus…»

    Jeļena atzīstas – īsti nezina, tās ir tikai viņas fantāzijas vai mistika, bet ne reizi vien pamanījusi, ka Mihaila lietas, piemēram, fotogrāfijas rāmīšos, ir izkustinātas no ierastajām vietām.

    Visspēcīgāk Zadornova klātbūtni Jeļena izjutusi viņa bibliotēkā Maskavā. Reiz Jeļena sarunājusies ar režisori Jūliju Galkinu, kura pēc vīra rakstītajiem scenārijiem uzņēmusi vairākas filmas, un pēkšņi cieši aizvērtais logs plaši atvēries. «Citā reizē, kad tur notika tikšanās ar Mihaila draugiem un viņi sāka dziedāt, loga rūts vienkārši saplīsa!» atceras Jeļena.

    «Varbūt tā ir tikai sagadīšanās, bet mēs, kam Mihails bija tuvs, tajā redzam viņa klātbūtni. Viņa enerģija nepazūd, tā ir mums līdzās,» ir pārliecināta atraitne. Jeļena neslēpj – vēl aizvien līdz galam nespēj pieņemt domu, ka Mihaila vairs nav uz šīs pasaules. Tādēļ arī katra tikšanās ar vīru sapnī viņai ir ļoti svarīga.

    Atraitne piebilst – arī viņas un Mihaila meitai Jeļenai tēva zaudējums ir smags pārdzīvojums. Zadornovu 29 gadus vecā atvase patlaban dzīvo Maltā, bet ik pa laikam mēdz viesoties arī Latvijā. «Godinot Mihaila piemiņu, turpinām vairākus labdarības projektus. Šī joma viņam bija sevišķi tuva. Domāju, viņš noteikti priecājas par mūsu aktivitātēm,» teic Jeļena Bombina.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē