• VIDEO: Agris Daņiļevičs un deju skola Dzirnas aicina uz maskošanos Ziemas Saulgriežos

    Svētki
    23. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Lai arī lielākā daļa Latvijas ģimeņu Ziemassvētku svinēšanu pārņēmusi no kristīgās pasaules uzskatiem un tradīcijām, nedrīkstam aizmirst par senlatviešiem raksturīgajām jautrajām izdarībām ziemas Saulgriežu laikā.  Deju skolai Dzirnas tapis jauns dejas videoklips, kas veltīts ziemas Saulgriežu maskošanās tradīcijai.

    Maskošanās, ko dažādās Latvijas vietās sauc arī par budēļiem, ķekatām, kaladniekiem un čigānos iešanu. Maskojošies svinētāji devās no mājas uz māju, pieskandināja to ar dažādiem trokšņiem un dziesmām, kā arī veica rituālus – zīlēja un pareģoja nākotni. Taču galvenais mērķis budēļos iešanai bija nest svētību un auglību apciemotajās mājās. Par to ķekatnieki dabūja brangi paēst un padzert.

    Kurš gan gribētu atteikties no svētības? Budēļi atnesa svētību ikvienai vietai, kur tie ieradās. Dzirnas grib to darīt arī tagad, izmantojot šo video kā starpnieku.

    Folkloras kopas  Laiksne izpildītā dziesma Svatki Guoja videoklipā tiek izdejota dažādākajos Latvijas nostūros. Mazie dejotāji horeogrāfiju, kuru radījuši Dagmāra Bārbale un Kaspars Brauns, apguvuši attālināti, ar Zoom palīdzību. Arī videoklips tapis attālināti – dejotāju maskas, kā arī video veidojuši to vecāki. Savukārt 5 maskas, kas sparīgi dejo Latvijas Etnogrāfiskais un brīvdabas muzeja priekšā, ir deju skolas pedagogi.

    Deju skola Dzirnas aicina gada tumšākajā laikā nepazaudēt dzīves prieku, gaišu skatu nākotnē, kā arī atgādina, ka dziesmu un deju tradīcijas svarīgas ir bijušas toreiz un  tikpat svarīgas ir arī tagad!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē