• 1.–4. nedēļa — Grūtniecības kalendārs

    Grūtniecība
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    5. pregnancy-test
    Foto: <a href="http://tipstimes.com/pregnancy" rel="noreferrer nofollow">tipstimes.com/pregnancy</a>
    5. pregnancy-test
    Pirmās pazīmes, kas ļauj domāt, ka bērniņš ir pieteicies, – aizkavējušās menstruācijas, sapūties vēders, liels nogurums, miegainība, biežāka urinēšana, piebriedušas un jutīgas krūtis, kā arī lielas emociju svārstības.
    Tiklīdz apaugļotā olšūna ieligzdojas dzemdes gļotādā, embrijs pieslēdzas māmiņas asinsritei un sāk veidoties ļoti daudz hormonu, kas būs vajadzīgi bērniņa attīstībai. Ar parasto grūtniecības testu, ko var iegādāties aptiekā, pārbauda, vai urīnā ir hormons HCG, ko grūtniecības sākumā izdala apaugļotā olšūna. Grūtniecību ar mājas testu var noteikt aptuveni 7–10 dienas pēc apaugļošanās. Ja tests ir pozitīvs, pirmo vizīti pie ārsta vai USG izmeklēšanu nevajadzētu plānot agrāk par 6. grūtniecības nedēļu, jo tikai tad ultrasonogrāfijā jau varēs saskatīt gaidāmo mazulīti un pārliecināties, ka viss ir kārtībā un grūtniecība attīstās tur, kur tai jābūt – dzemdē. Biežākās bažas, ko šajā laikā pārdzīvo gandrīz visas topošās māmiņas: vai tiešām esmu stāvoklī?
     

    Tavs bērniņš

    Pirmās grūtniecības nedēļas beigās apaugļotā olšūna ir ieligzdojusies tavā dzemdē.
    – 2. grūtniecības nedēļā bērniņš ir pielīdzināms kniepadatas galviņai – 0,2 mm.
    – Trešajā nedēļā sāk veidoties placenta, caur kuru topošais mazulis no tevis turpmāk saņems visu, kas tam vajadzīgs.
    – Ceturtajā nedēļā veidojas mazuļa zarnu trakts, plaušas, nervu sistēma, āda, muskuļi, asinsvadi. Embrijs sāk augt ļoti strauji – apmēram 1 mm dienā! Mazā cilvēciņa galvas apvidū veidojas audu kroka, no kuras drīz vien sāks augt zods, ausis, vaigi un augšžoklis.
     

    Uzturs un fiziskās aktivitātes

    Tev nav jāsāk ēst par diviem, bet jāuzņem pilnvērtīgs uzturs un pēc iespējas jāatsakās no kaitīgiem ieradumiem (cigaretes, alkohols), jo visu, ko saņem tu, saņem arī bērniņš. Taču kafija (1–2 krūzes dienā) tavam bērniņam nekaitēs, savukārt tev, iespējams, paaugstināsies asinsspiediens, kas dabiski grūtniecības laikā var pazemināties. 
    Pirmajā grūtniecības trimestrī iesaka papildus dzert folijskābi, jo tā ir svarīga pareizai augļa nervu sistēmas attīstībai grūtniecības sākumā.
     

    Attiecības un sekss

    Iestājoties grūtniecībai, nav jāpārtrauc seksuālās attiecības. Tieši otrādi – izbaudiet laiku, kamēr vēl esat divatā. Runājiet par visu, kas jūs iepriecina, satrauc vai biedē, jo bērniņš jau kopš ieņemšanas brīža jūt mammas un tēta noskaņojumu.
     

    Kad būs dzemdības?

    Grūtniecība parasti ilgst 280 dienas jeb 40 nedēļas, skaitot no pēdējo menstruāciju pirmās dienas. Dzemdību datumu vēlāk precizē, balstoties uz vairākiem faktiem, piemēram, menstruālā cikla garumu (jo attiecīgi mainās iespējamā ovulācijas diena), pirmā trimestra ultrasonogrāfijas (USG) izmeklēšanu, mazuļa pirmajām kustībām, ko sajūt māmiņa.
     

    Slikta dūša – tas ir normāli?

    Aptuveni 70 procentiem grūtnieču ir slikta dūša – no neliela sliktuma rītos līdz pat biežai vemšanai visu dienu. Tu labāk jutīsies, ja vairāk ēdīsi graudu maizi, pilngraudu putras, makaronus, kartupeļus, svaigus augļus, bet atteiksies no treknajiem produktiem un sarkanās gaļas. Palīdzēs arī pastaigas svaigā gaisā. Ja tas viss tomēr nepalīdz, aprunājies ar ārstu – viņš var ieteikt medikamentus. Parasti sliktā dūša pāriet līdz 12. grūtniecības nedēļai. Dažkārt ir īpaša kāre pēc kāda ēdiena vai nepatika pret kādu, vai arī lielāks jutīgums pret smaržām. Tāpēc ieteicams izvairīties no smaržām, dezodorantiem ar aromātu un varbūt pat no ēst gatavošanas.
     

    Vai jādzer ķīmiskie vitamīni?

    Lietot grūtnieču vitamīnus vai ne, atkarīgs gan no tavas attieksmes un veselības, gan no tava ārsta pieredzes un uzskatiem, kā arī grūtniecības norises. Grūtnieču vitamīnu sastāvā parasti ir folijskābe (kam būtiska nozīme mazuļa galvas un mugurkaula smadzeņu izveidē), kalcijs (stiprina kaulus, zobus), magnijs (uzlabo asinsriti, regulē sirdsdarbību), A vitamīns (nostiprina redzi), B grupas vitamīni (piedalās dzīvībai svarīgās norisēs), C vitamīns (stiprina asinsvadus, aktivizē vielmaiņu), D vitamīns (veicina kaulu, zobu attīstību, kalcija uzsūkšanos), E vitamīns (neļauj sagraut šūnu struktūru).
     
    Tevi varētu interesēt arī šie raksti:

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē