• Grūtniecības kalendārs: 13.–16. nedēļa

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sācies otrais trimestris, kad mazulītis aug ļoti strauji.
    Hormonālo izmaiņu dēļ uz vēdera var parādīties tumšā līnija, kas pēc dzemdībām pamazām izzudīs, arī uz sejas var būt tumši (t. s. grūtniecības) plankumi. Garastāvoklis vēl aizvien var būt  svārstīgs, bet sliktā dūša jau mazinājusies vai pazudusi pavisam, arī nogurums vairs nav tik liels, tāpēc šis ir labs laiks ceļošanai, jo bērniņš vēl nav liels un ir iespējams ilgāk nosēdēt. Tomēr garākos pārbraucienos laiku pa laikam pēc ilgākas sēdēšanas pastaigājies vai vismaz izstaipi kājas. 
    Ja gadās apaukstēties un temperatūra nav augstāka par 38 grādiem, tā nav jāpazemina. Paliec mājās, atpūties un lieto daudz šķidruma. Klepus gadījumā vari skalot kaklu ar vieglu sāls vai sodas ūdeni. Ja ir iesnas, uzēd smalki sakapātu ķiploku. Kājas gan nevajag karsēt! Taču, ja esi nopietnāk sasirgusi, neārstējies pati, bet dodies pie ārsta. Smagi un ilgi slimojot, bērniņam var nodarīt lielāku kaitējumu, nekā lietojot piemērotus medikamentus. 
     
     
    Tavs bērniņš
    Bērniņš ir pilnībā izveidojies, viņam ir visi kauli. Mazulīša galviņa ir liela – tieši puse no ķermeņa (piedzimstot tā būs ceturtdaļa no ķermeņa). Viņa mēle un balss saites pilnveidojas, lai spētu pieteikt sevi dzimšanas brīdī. Actiņas no sāniem pamazām novietojas pareizajās vietās.
    Vizītē pie ārsta aparāts tev pirmoreiz ļaus saklausīt bērniņa sirdspukstus. No 16. nedēļas bērniņš sajūt gaismu, kas iet cauri vēdera sienai. Ja tā ir spilgta, viņš novēršas. Novērots, ka mazulītis kustas, ja skan skaļa mūzika, satraucas, ja ir spalgas skaņas, un nomierinās, ja skaņa ir zema. Pieskaroties ar pirkstiņu pie mutes, mazais to satver un sāk zīst.
    16. grūtniecības nedēļā bērniņš ir aptuveni 14 centimetru garš un sver aptuveni 130 gramu.
     
    Attiecības un sekss
    Ir laiks kopā pārdomāt praktiskus jautājumus. Kur liksiet mazuļa gultiņu? Vai jums nav nepieciešama lielāka automašīna, varbūt esat iecerējuši iekārtot bērnam savu istabu?
     
     
    Uzturs un fiziskās aktivitātes
    Ja vēlies, vari sākt apmeklēt grūtnieču nodarbības – vingrošanu zālē, ūdenī vai grūtnieču jogu. Ja ar sportu neesi uz tu, dodies garās pastaigās svaigā gaisā. Skriešanu, ja tā tev patika, ieteicams aizstāt ar soļošanu. 
    Ap šo laiku parasti mazinās sliktā dūša un rodas apetīte, reizē ar to arī bažas. Vai es neēdu par daudz? Vai ēdu pietiekami? Grūtniecības laikā nav jāēd par diviem un nav arī jābadojas. Svara pieaugumam nevajadzētu būt lielākam par 15–18 kilogramiem. To veido: bērna svars piedzimstot 3500–4000 gramu, placenta 700–1000 gramu, augļūdeņi 500 gramu, krūšu dziedzeru palielināšanās 800 gramu (iedomājies, tavas krūtis palielinās gandrīz par kilogramu!), dzemdes palielināšanās 1000 gramu, šķidruma un asins pieaugums 1600 gramu. Pārējais ir tauku rezerves, ko vēlāk iztērēsi, barojot bērniņu ar krūti. 
     
    Lasi vēl:
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē