Skaidro agronome, Latvijas Valsts augļkopības institūta pētniece Baiba Lāce
Vislabāk augļus novākt laikā, kad tiem ir zemākā elpošanas intensitāte (kā to zināt?). Novēlota novākšana glabāšanas laikā paātrina skābju noārdīšanos un audu sairšanu – mīkstums kļūst miltains, var sākt brūnēt viss mīkstums vai arī tikai serde.
Citi lasa
Ja bumbierus novāc vēlāk, tie gan ir lielāki, bagātāki ar ogļhidrātiem un citām vielām, taču – neglabājas ilgi.
Taču nedrīkst augļus novākt arī par agru! Lielākajai daļai šķirņu pārāk agri novāktie augļi uzglabājas, tomēr to garšas īpašības ir sliktas, ir pat ilgāk neēdami. Tāpat augļi ātrāk savīst, tiem ātrāk parādās mizas brūnēšana. Sevišķi svarīgi par agru nenovākt vēlo rudens un ziemas šķirņu bumbierus.
Tieši kad jānovāc?
- Vairums vasaras un rudens šķirņu bumbieru jānovāc tad, kad tie kokā sasnieguši vākšanas, nevis lietošanas gatavību. Visstraujāk kokā pārgatavojas tieši vasaras šķirņu augļi, tāpēc jācenšas nepalaist garām īsto vākšanas brīdi, kad vasaras vai rudens šķirņu augļi ir jau pietiekami saldi, bet nav vēl kļuvuši miltaini un nav sākuši zaudēt šķirnei raksturīgo sulīgumu. Šajā laikā augļu kātiņš viegli atdalās no zara (atdalās bez lapām).
- Ja bumbieri paredzēti tūlītējai lietošanai, tad izmantojamas bumbieru šķirnes ar agrāku ienākšanās laiku. Tām augļus var gatavināt kokā, līdz tie kļūst mīkstāki vai sāk mainīties mizas virskrāsa.
- Vēlie rudens un ziemas bumbieri novācami pēc iespējas vēlu – pirms to nobires vai sala iestāšanās. Vācot vēlo ziemas šķirņu augļus, dažreiz naktī iestājas neliels sals un augļi sasalst. Šādus augļus ieteicams novākt pēcpusdienā, kad augļu mīkstums ir atguvis normālo konsistenci. Krasās diennakts temperatūras maiņas veicina cukura uzkrāšanos augļos.
Vēl bumbierēm svarīgi augļus novākt pakāpeniski, vairākos paņēmienos, ar vairāku dienu, pat nedēļu atstarpi.
Vispirms novāc tik tiešām lielākos, labāk krāsotos augļus, kam pie kātiņa sāk nedaudz mainīties miziņas krāsa.
Kā nogatavināt un kā glabāt?
Vēlo rudens un ziemas šķirņu augļus pēc novākšanas nekavējoties nogādā glabātavā, no +1 līdz –1 grāda temperatūrā. Tikai pēc uzglabāšanas šādos apstākļos tie pēc nogatavināšanas kļūs sulīgi un ar kūstošu konsistenci. Lai augļi sasniegtu optimālo lietošanas gatavību, tie pēc tam no glabātuves būs jānovieto nogatavināšanai labi vēdinātā telpā 18–20 grādu temperatūrā. Zemākā temperatūrā tie nenogatavosies un paliks cieti.
Lielāko daļu vasaras un agro rudens šķirņu augļus novieto siltā telpā gatavināšanai. Vairumam šķirņu labākā temperatūra gatavināšanas telpā ir 15–20 grādu. Tos tikai īslaicīgi var novietot parastās (aukstās) glabātavās.
Gatavinot augļus siltā telpā vai uzglabājot vēsā glabātavā, turpinās augļu nogatavināšanās, kas var pāriet pārgatavošanās fāzē, kad augļi sāk bojāties no iekšpuses (ap serdi), kas bieži vien nav ārēji redzams. Ir šķirnes, kuru augļu izskats it kā liecina, ka tie vēl ilgi glabājami – ne pūst, ne brūnē –, taču mizas un mīkstuma brūnēšana parādās tikai pēc izņemšanas no dzesētavas. Daudzām šķirnēm, augļus pārāk ilgi glabājot, tos pārturot, mīkstums iegūst nepatīkamu, stingru, bet ne sulīgu konsistenci, tas arī zaudē garšu. Tipiskākās šķirnes, kam tā notiek un pēc cik ilga laika?
Bumbieris gatavs kāpt grozā, ja:
- miza pie augļa kātiņa kļūst gaišāka – zaļgani dzeltena vai dzeltena;
- izmainās mīkstuma blīvums, pie kātiņa to var ar pirkstu nedaudz iespiest;
- augļa kātiņš viegli atdalās no augļzariņa;
- sēklām ir nedaudz nobrūnējuši galiņi (tas attiecas tikai uz vasaras un rudens šķirnēm);
- sāk dzeltēt un gatavoties kāpuru bojātie augļi.
Lai prognozētu bumbieru gatavību, vari izmantot arī dienu skaitu no bumbieru ziedēšanas līdz vēlamajai ražas novākšanai. Tas katrai šķirnei atšķiras.
Lūk, daži piemēri, kad jāvāc augļi.
- ‘Bere Kijevskaja’ – 161 dienu pēc ziedēšanas.
- ‘Paulina’ – 150 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Belorusskaja pozdņaja’ – vidēji 146 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Conference’ – 143 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Desertnaja rossošanskaja’ – 138 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Kurzemes sviesta’ – 133 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Mramornaja’ – 131 dienu pēc ziedēšanas.
- ‘Pepi’ – 122 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Talsu skaistule’ – 122 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Suvenīrs’ – 118 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Jumurda’ – 112 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Mļijevskaja raņņaja’ – 107 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Moskovskaja’ – 104 dienas pēc ziedēšanas.
- ‘Vasarine Sviestine’ – 104 dienas pēc ziedēšanas.