• Snieg un snieg. Kad dārzam nepieciešama palīdzība?

    Sniega tīrīšana
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    18. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Sniegs dārzā lielākoties ir labas ziņas – tas kā bieza sega pārklāj zemi un ļauj kokiem un krūmiem veiksmīgāk pārziemot, sargājot to saknes no krasām temperatūras maiņām un sala. Taču ir apstākļi, kuros sniegs var dārzam arī kaitēt. Kā rīkoties šajās situācijās, stāsta Edgars Neilands, arborists, SIA Labie koki vadītājs.

    Par kokiem un sniegu:

    • Sniegs kokiem palīdz, un koki un krūmi māk ar to sadzīvot. Problēma rodas tad, ja esam kādu sugu ieviesuši tur, kur nav tās dabiskais augšanas areāls.
    • Vissliktākā situācija kokiem ir, kad uzsnieg agrais, slapjais sniegs oktobrī un novembra sākumā, kad kokiem vēl ir lapas. Otra sliktā situācija ir lietus vai ļoti izkusis sniegs, kas saķeras zaros, un sals, jo tad koki lūst.
    • Sugām, kas pašas nespēj noturēt slapja un lipīga sniega segu, tai skaitā mākslīgi veidotām koku formām ar sabiezinātiem vainagiem, var ar birsti sniega cepures notīrīt. Vislabāk to izdarīt laikus, kamēr sniegs ir pulverveida.
    • Vislielākais kaitējums no sniega segas var veidoties dzīvžogam. Izlaužot zarus, tā forma var neatjaunoties. Īpaši jāuzmana skujkoku dzīvžogi.
    • Skujkokiem un kokiem, kas vēlāk met lapas, no slapja sniega smaguma var lūzt lielie zari, galotnes vai visa koka ass. Mazākiem kokiem ar to var cīnīties, kokus tīrot, bet lieliem kokiem, kurus kopj arboristi, tas tiek ņemts vērā kopšanas laikā. Arboristi, kopjot lielos kokus, iztīra to sausos zarus un samazina asimetrisko zaru garumu.
    • Profilaktiski var veikt sasiešanu ar platu lenti vai atsaiti, aukliņa nederēs. Lielu koku stumbru sasiešanai arboristi izmanto īpašus materiālus – elastīgas virves, kas ir pietiekami stingras, taču ilgstošākā periodā koku nenožņaudz.
    • Ja vēl tikai domā par koku stādīšanu, var izvēlēties tādus kokus, kam vainagi ir piemēroti lieliem sniegiem (ar izteiktu vienu centrālo stumbru). Pērkot un stādot mazu stādu, jau tad jāskatās, lai tūjai vai pacipresei ir tikai viena galotne (kā parastajai eglei). No tūjām visizturīgākās šķirnes ir Smaragd un Rietumu tūja Columna.  
    Īpaši bīstama dārzam ir liela snigšana, kad gaisa temperatūra ir līdz mīnus 3 grādiem. Koki un krūmi vēl nav sasaluši, krītošais sniegs izkūst no augu siltuma, savukārt nākamās sniegpārslas ar savu aukstumu sasaldē radušos mitrumu, un starp sniegu un koka zariem veidojas ledus kārtiņa, uz kuras krājas arvien lielāka sniega kārta.

    Vairāk lasi portālā Santa+!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē