• Pašam sava aleja. Kādus kokus izvēlēties un kā pareizi stādīt?

    Dārzs
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    15. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    7/7 Kurš un kāpēc stādīja alejas?

    Kurš un kāpēc stādīja alejas?

    Vēsturiski Latvijas teritorijā koku alejas sāka stādīt 18. gadsimtā, kad vienīgais transportlīdzeklis preču un pasažieru pārvadāšanai bija zirdziņš un ceļu braucamā daļa ar īpašu cietu segumu netika nostiprināta. Tolaik alejas pirmkārt kalpoja praktiskiem nolūkiem. To uzdevums bija novērst gājēju un braucēju pārkaršanu karstajā saulē, pasargāt no vēja brāzmām un lietus, kā arī novērst grunts ceļu izkalšanu un putekļošanos.

    Ābeļu alejas savukārt bija barotājas – vieta, kur izsalkušie ceļinieki varēja iestiprināties, ja ļoti māca izsalkums. Savukārt ziemā sniega apstākļos aleja palīdzēja orientēties un noteikt ceļa robežas.

    19. gadsimtā, ietekmējoties no Rietumeiropas dārzu un parku modes, muižnieki alejas stādīja kā piedevu pie muižas apbūves centrālās ēkas, un tās nenoliedzami varēja uzskatīt par muižkungu statusa apliecinājumu. Tās veda uz muižām, medību pilīm un šodien pat vairs neizskaidrojamām vietām. 19. gadsimta otrajā pusē, attīstoties dzelzceļu satiksmei, gar dzelzceļiem sāka veidot sniega aizturstādījumus – eglīšu dzīvžogus, lai ziemā pasargātu sliežu ceļus no aizputināšanas.

    Vēlāk, 20. gadsimtā, šādus dzīvžogus sāka stādīt arī gar galvenajām šosejām. Mūsdienās alejas joprojām ieskauj ceļus uz lauku viensētām un pat saimniecību ceļus uz ganībām. Funkcionāli tās aiztur troksni un vēju, rada ēnu braucējiem, kā arī absorbē dūmgāzes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē