• Kādu augsni likt puķu kastēs un podos?

    Puķes podiņos
    Ieva Jomerte
    5. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Mājas, terases un dārza dizainu lieliski var papildināt ar krāšņi ziedošu puķu kastēm vai podiem. Lai augi podos un kastēs zeltu un plauktu, tiem vajadzīga laba un atbilstoša augsne.

     

    Ar ko sākt?

    Sākumā jāizdomā, kādus augus vēlies kastēs un podos stādīt. Dārzeņiem ieteicamā augsne ir dārzam paredzētie substrāti, bet puķēm – tieši tām domātie substrāti un tamlīdzīgi. Galvenais – dārza kasti pirms piepildīšanas novietot vēlamajā vietā, jo, piepildītu ar substrātu, to pārvietot var nebūt iespējams.

    Ko likt iekšā?

    Dārza kastēs:

    • Kastes apakšā ieteicams ieklāt agroplēvi, ģeotekstilu vai vismaz kartona slāni trijās kārtās. Tas neļaus izskalot augsni un ūdenim uzkrāties kastes apakšā, turklāt arī nezāles nevarēs izspraukties cauri no apakšas. Agroplēvi vai ģeotekstilu ieteicams kārtīgi pieskavot kastes augšējām malām, lai stingri turētos, bet kartona slāni var ieklāt tikai pašā apakšā.
    • Ja apkārtnē aktīvi rosās kurmji, ūdensžurkas vai citi grauzēji, kastes pašā apakšā ieteicams ielikt metāla sietu, pēc iespējas smalkāku, lai kaitnieki netiktu klāt augu saknēm.
    • Ir ļoti svarīgi, lai būtu divi dažādi drenāžas slāņi vismaz 15 cm biezumā – tie novadīs lieko ūdeni un neļaus tam ilgi uzkrāties. Šim nolūkam var izmantot ķieģeļa gabaliņus, šķembas, granti, oļus, keramzītu, virs tā liekot organisko mulčēšanas materiālu, piemēram, 15–20 cm gabaliņos sagrieztus dažādu veidu zarus. Nav ieteicams izmantot skujkoku zarus, jo, tiem sadaloties, augsne kļūs skāba, kas ne visiem augiem patīk. Tie vairāk piemēroti krūmmellenēm, rododendriem, dzērvenēm.
    • Otrajā slānī 5–7 cm biezumā var sabērt trūdošo materiālu – rudens lapas, pļautu zāli, kas iesildīs augsni un sadaloties izdalīs augu saknēm dažādus labvēlīgos elementus.
    • Vidusslānī ieteicams likt kompostu vai kompostējamos atkritumus, kas lieliski papildinās virsējā slāņa saturu.
    • Virsējā kārtā ieklāj konkrētam augam piemērotu substrātu. Kūdra iepriekš kārtīgi jāsalaista, tai klāt jāpiejauc dārza augsne attiecībā 1:1, lai labāk saglabātos mitrums. Gatavo augsni ber uzreiz iekšā un stādi izvēlētos augus. 

    Podos:

    • Pods jāizvēlas tāds, lai tam apakšā būtu vismaz kāds caurums, kur liekajam ūdenim notecēt. Ja tāda nav, caurums jāuztaisa pašiem.
    • Atbilstoši poda izmēram trešdaļu piepilda ar drenāžas materiālu – sagrieztiem zaru gabaliņiem, granti, keramzītu, oļiem vai šķembām.
    • Otra kārta – izvēlētajiem augiem atbilstošs substrāts. Kūdru var sajaukt ar dārza augsni proporcijā 1:1 vai ar dārza kompostu proporcijā 5:1. Protams, var iegādāties jau gatavu substrātu.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē