• Kad ir īstais brīdis sēt un stādīt dārzeņus?

    Pavasaris!
    Mārīte Gailīte
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    3/9Zirņi un cūkpupas

    Zirņi un cūkpupas

    Zirņus sēj tieši zemē – uz katru kvadrātmetru 80–140 sēklas. Attālums starp rindām ir atkarīgs no šķirnes – vidēji tas ir 25–45 cm – zemo šķirņu zirņus var sēt tuvāk citu citam, bet augsto tālāk – tā, lai būtu viegli novākt ražu. Atstatums starp sēklām rindā ir ap 10 cm. Sējas dziļums 4–5 cm.

    Ir pieņēmums, ka zirņi esot jāsēj tieši 100. dienā, jo tad būšot mazāk kaitēkļu. Tam nav nekāda pamata, jo kaitēkļu uzbrukumi atkarīgi no pavisam citiem iemesliem, piemēram, no gaisa temperatūras – vēsākā laikā kaitēkļi (laputis, zirņu tinējs) parādīsies vēlāk nekā siltākā. Vēl jāatceras, ka zirņu sēklgrauzis mēdz saglabāties pašaudzētos zirņos.

    Cūkpupas ir vieni no augumā lielākajiem dārzeņiem, bet sēklas pupām ir pašas lielākās, tāpēc tās jāsēj pietiekami dziļi – 6–10 cm dziļumā. Svarīgi, lai visiem augiem pietiktu vietas un gaismas, tādēļ attālumam starp rindām jābūt 60–75 cm, bet starp augiem rindā 15–20 cm. Sēklu patēriņš: 30–45 grami uz kvadrātmetru.

    Citādi ir ar pupiņām – tām visvairāk no visiem pākšaugiem tīk siltums, tāpēc sējamas vai stādāmas tikai maija beigās vai jūnijā.

    Lai raža būtu ātrāk, pupiņas var audzēt no dēstiem – tās ļoti labi pacieš pārstādīšanu. Pupiņas stāda vai sēj 30–45 cm attālās rindās 25–30 cm atstatumā citu no citas, 2,5–4 cm dziļumā. Uz 1 kvadrātmetra būs vieta 7–12 augiem.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē