• «Gribu savu pirti!» 2.sērija: Kā pirtī pamodināt visas maņas?

    Pirts
    Kristīne Sēnele
    21. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/8Vēl svarīgs sagatavošanās darbs

    Vēl svarīgs sagatavošanās darbs

    Pirms pirtsmīļi ieņēmuši vietas uz lāvas, nedrīkst aizmirst par vēl vienu sagatavošanās darbu. Kā uzsver Romualds Lamsters, pērtuvē vispirms ir jāsabalansē mitrums un karstums. Lai nav ne par sausu, ne mitru. Tā kā biežāk gadās, ka gaiss ir pārāk sauss, tad to mitrina, aplaistot sienas, lāvas. Pēc tam vēl pērtuvi izvēdina, piesātinot gaisu ar skābekli. Tikai tad, kad sasniegts pareizais līdzsvars, pērtuvē var aicināt cilvēkus.

    Procedūras pirtī sākas ar sildīšanos ne pārāk augstā temperatūrā, vidēji līdz 70 grādiem. Parasti tā notiek vairākos piegājienos (vidēji trijos), katram ilgstot aptuveni 10–20 minūtes. Pasildās un pēc tam atpūšas, pasildās – atpūšas. Atpūtas brīžos nav tūliņ jālec aukstā ūdenī, bet labāk ir noskaloties ar siltu ūdeni, lai ķermenis saglabā siltumu.

    Ziemā sildīšanos iesaka sākt ar pēdu izsildīšanu. Ja pēdas nav pietiekami izsildītas, pēc pirts var sāpēt galva.

    Sildīšanās laikā var pievienot arī aromaterapiju ar dzīviem augiem, piemēram, vīgriezi, vībotni, pelašķi. Tas pieslēdz maņas un palīdz aizmirst ikdienas domas. Ļauj tuvināties tik kārotajam šeit un tagad.

    Kad pirts gājēji izsildījušies, laiks tīrīties un attīrīties. Talkā ņemot pirts slotas, beržus, mizu saišķus, ziepju putas, vilnas cimdiņus, skrubjus uz sāls bāzes, kafijas biezumus un daudz ko citu, jānoberž viss liekais. Šajā brīdī, kamēr cilvēki vēl sēž uz lāvas, jau var uzmest gariņu, pavēdināt ar slotām, viegli pieskarties ar tvaiku. Pirtnieks Romualds Lamsters praktizē arī pēdu izkņudināšanu ar kadiķa vai priežu slotiņām. Tas viss – lai pamazām noskaņotos lielajam pērienam. Pirms tā parasti ir arī ilgāka atpūta.

     

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē