Kam der neparastie ķirbji?

Augļu un sakņu dārzs
Ievas Padomu Avīze
Ievas Padomu Avīze
11. oktobris, 2019
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Tie, kam dārzā šogad izauguši neparastie ķirbji, tos var izmantot visdažādākajos veidos. Kam katrs ķirbis labāk der?

Cepamķirbji. Īpaši sauss, miltains mīkstums, sulas spiešanai noteikti nederēs. Der arī cepšanai uz plīts pannā kā kartupeļi: nomizo, izņem sēklas, sagriež plānās šķēlītēs un cep olīveļļā, pārkaisot nedaudz sāls. Ja ļoti skaita kalorijas, eļļas vietā uz pannas var uzliet mazliet ūdens un pārsegt ar vāku, bet tad ķirbītis būs mazliet citāds un ne tik sātīgs. Gatavs būs ātrāk, nekā cepot cepeškrāsnī.

Lagenārijas. Domātas acu priekam, nevis apēšanai. Ne velti tās dēvē arī par pudeļu vai trauku ķirbjiem. Ja pagūst nogatavoties, tad jau uz lauka sakalst, kļūst vieglas, ar sausu, cietu mizu. Ziemā sažūst vēl vairāk, nobrūnē un kļūst mazliet plankumainas. Bet tas nekas – mazliet jāpatrin un jāpapulē. Lagenārijas mēdz audzēt arī siltumnīcā, un tur tās nogatavojas labāk nekā uz lauka.

Muskatķirbis. Universāls ķirbis – der visam. To iesaka pagaršot cilvēkiem, kuri nezina, vai viņiem ķirbis garšo, un arī tiem, kuri noteikti zina, ka negaršo. Šo ķirbi var ēst svaigu, no tā var spiest sulu un pat vārīt ievārījumu. Ēdams ir arī tikko no lauka atnests muskatķirbis, tomēr visgardākais kļūst, kad apmēram mēnesi nostāvējis.

Turku ķirbis. Iesauku ieguvis tāpēc, ka augšgals tam izskatās kā turbāns. Īpašs ar to, ka sēklotne atrodas apakšā, šaurajā galā. To vienkārši nogriež nost, un turbāns paliek apēšanai. Nav jāmizo, var sagriezt šķēlēs un uzcept. Ja nu tomēr kādam ēdējam miziņa negaršo, to var noņemt jau gatavam, lai gan tā ir tīrā izšķērdība – ķirbja mizā ir daudz vērtīgu vielu.

Kailsēklu jeb bezčaulsēklu ķirbis. Ļoti parocīgs, lai tiktu pie ķirbju sēklām, kuras nav jāloba, jo ir kailas. Ķirbi sagriež, sēklas izlasa, kārtīgi nomazgā un uz nakti iemērc aukstā ūdenī, lai izvelk rūgtumu. Tad vēlreiz noskalo un liek žāvēties apmēram 40–50 grādu temperatūrā, ik pa laikam maisot. Beigās viegli apgrauzdē. Kailsēklu ķirbja mīkstums ir nevērtīgs un negaršīgs. To var vai nu atdot lopiem vai likt kompostā.

Zīļu ķirbis. Nosaukums tāds tāpēc, ka izskatā līdzinās ozolzīlei. Var cept cepeškrāsnī nemizojot, bet ļoti garšīgs arī svaigā veidā.

 

Kā glabāt ķirbjus?

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+